Nem csak a szerencsejáték, a luxuscikkek piaca is hanyatlik Makaóban

2015-04-10
Jobbnak látták lemondani a luxuskarórák Makaóba tervezett idei vásárát, miután minden jel szerint alacsony forgalomra, bevételekre számíthattak.

 

 A helyzetért az érintettek Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár korrupció ellenes harcát teszik felelőssé - számolt be pénteki összeállításában a South China Morning Post című hongkongi lap.

 

Az eredetileg kétnaposra tervezett, európai órákra és antik érmékre összpontosító expóval a hongkongi Imex Asia készült elkápráztatni elsősorban a szárazföldi Kínából a májusi aranyhétre érkező látogatókat. A friss bejelentés szerint azonban a Grand Emperor Hotelbe tervezett kiállítást és vásárt "meghatározatlan időpontra" elhalasztják, az eddig jelentkezett résztvevőket, köztük a 29 hongkongit, kártalanítják.

 

Az elsősorban kaszinóiról elhíresült volt portugál enklávé, amely jelenleg - Hongkonghoz hasonlóan - Kína különleges közigazgatási övezete, az utóbbi időben az idegenforgalom jelentős csökkenését kénytelen elkönyvelni, amit megfigyelők szintén egyértelműen a Pekingből indított korrupcióellenes harc következményének tartanak.

 

Az idén a város szerencsejátékból származó bevételeinek 9 százalékos csökkenésével számolnak, miután tavaly 2,6 százalékos visszaesést mértek. Ez volt az első csökkenés 2002, az adatok nyilvánosságra hozatalának kezdete óta.

 

A legnagyobb aukciós házak tavaszi szezonnyitó árveréseikről ugyancsak mérséklődő érdeklődésről számoltak be, és megnyilatkozásaiból arra lehet következtetni, hogy ők is részben a fényűző, hivalkodó életmód elleni pekingi propaganda és az ezzel kapcsolatos tartósan szigorú fellépés áldozatainak tartják magukat. A Sotheby's eladásai például 20 százalékot estek idén, az előző év azonos időszakához képest. Az elsősorban régiségekkel kereskedő vetélytárs, a China Guardian esetében a visszaesés 27 százalékos volt.

 

Kínában az elmúlt alig több mint két évben hivatalnokok és pártkáderek százezreinek korrupciós ügyeiben jártak el a hatóságok, és több tízezren veszítették el korábbi pozíciójukat, kerültek az igazságszolgáltatás elé.

 

A leleplezésekből gyakran a kínai média és az online közösségi oldalak is kiveszik a részüket az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók megvagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentéseikkel.

 

Előfordult, hogy épp egy fényképen felfedezett, drága karóra felvillanása nyomán indult vizsgálat.

 

 Forrás: MTI