Nehéz idők járnak a nyerőgépesekre Kelet-Európában

2012-11-23
Nem csak Magyarországon, hanem más kelet-európai országokban is nehéz időket élnek a nyerőgépesek, bár kétségtelenül nálunk jártak a legrosszabbul - a GBGC nemzetközi szerencsejáték szaktanácsadó cég összefoglalója.

 

A helyzet Romániában is gyászos, ahol a jogszabályi változások megtizedelték a nyerőgép szektort. Mióta a szolgáltatóknak minimálisan 50 gépet kell üzemeltetniük, a szolgáltatók száma a 2009-es 1200-ról idén 400-ra csökkent.

 

A kedvezőtlen gazdasági helyzet, a magas adók, a minimálisan üzemeltethető gépek számának felemelése, és a teljes dohányzási tilalom bevezetése miatt a 2012-es év a bolgár piacra számára is sötét időszakot jelentett. 2008-ban még 26 ezer nyerőgép üzemelt itt, idénre 15.500-ra csökkent a számuk.

 

A gazdasági válság és a dohányzási tilalom 20 százalékkal alacsonyabb bevételt és 15 százalékkal kevesebb játéktermet eredményezett Horvátországban is a 2008-tól 2012-ig tartó időszakban.

 

A régió többi országában is hasonló problémákkal küzd ez a szektor, mely azt eredményezte, hogy a 2008-tól 2012-ig tartó időszakban a bevételek 45 százalékkal csökkentek.

 

Úgy tűnik, hogy a válság idején a kormányok ahelyett, hogy segítenének az iparágnak a túlélésben, még plusz terheket rónak rá. A magasabb adók nemhogy nem növelték az államok játékadó bevételét, hanem romba döntötték az iparágat - bezárásokat, leépítéseket és ezáltal tulajdonképpen az állami kiadások növekedését érve el ezzel.

 

Nyerőgépek Kelet-Európában

Tiszta játékbevétel alakulása (millió USD) 

 Forrás: GBGC
 
Címkék: nyerőgép,