Napi tippajánló: Svédország - Dánia

2011-12-09
A lányok ma az utolsó meccseket játsszák a csoportkörben, és kialakul a legjobb tizenhat mezőnye. Nagyon fontos, hogy ki hanyadik helyen végez, hisz a csoportelsők egy másik csoport negyedikjével csapnak össze. A svédek és a dánok meccsén is a csoportelsőség a tét, a továbbjutás már mindkettejüknek megvan. Nagy csatára lehet számítani, de valami azt súgja, ez egy sima meccs lesz.

Svédország – Dánia
Női Kézilabda Világbajnokság

Tipp: Dánia
Odds: 1.70
Iroda: bet365
Kezdés: ma 20:15

A ’D’ csoport csapatai São Bernardo do Campo-ban küzdenek egymással. Az utolsó találkozók előtt Dánia vezeti a hatost, mögöttük hat ponttal Svédország válogatottja következik. Viszont a svédeknek hiába rosszabb a gólkülönbségük, azonos pontszám esetén az egymás elleni meccsek számítanak. Tehát a svédek számára egyszerű a recept, meg kell verni Dániát, és csoportelsők.

Elmondva egyszerűen hangzik, de ez a svéd együttes jelenleg nincs olyan szinten, hogy legyőzze Jan Pytlick csapatát. A dán  együttes jelenleg jobb, mint északi szomszédjuk. Az eddig lejátszott meccsek alapján nem is kicsivel. Értékmérő talán egyedül a horvátok elleni találkozó lehet. Az teljesen másodlagos, hogy Uruguay-t ki mennyivel verte, mert a dél-amerikaiak körülbelül egy jobb magyar gimnáziumi csapat szintjén vannak. Horvátország viszont Európa egyik élcsapata, összehasonlítási alapnak tökéletesen megfelel. Tehát a lényeg: Amíg a svédek tegnap kikaptak Penezicéktől, addig a dánok legyőzték őket néggyel. Igaz, hogy Torstensonék is csak egy góllal maradtak alul, de aki látta a meccset, az tudja, hogy a horvát győzelem egy percig sem forgott veszélyben. Az elejétől a végéig vezettek déli szomszédaink, a végére pedig egy gól maradt közte. Az az egy találat ugyanannyit ért, mintha tízzel nyertek volna...

Ez a közelmúlt, szimpla statisztika, amire ugyan lehet alapozni, de indoknak kevés. A legfőbb indok a dánok győzelme mellett, hogy sokkal lendületesebb kézilabdát játszanak, mint a háromkoronások. Svédország csapata egyáltalán nem játszik dinamikusan, sőt kijelenthető, nagyon fásultak. Ennek az okait talán csak ők tudják, vagy lehet ők sem. Az biztos, hogy vannak gondok, mind mentális, mind fizikális. Lehet ez a brazil közeg nem fekszik nekik, nem tudtak átállni. Valami probléma biztosan van, de az időnk kevés, hogy ennek az okait keressük, úgyhogy ne is tegyük. Az viszont tény, hogy nagyon lassan kezdik a meccseket. Erre talán a legjobb példa, hogy Uruguay hosszú perceken keresztül vezetett ellenük, holott szegény dél-amerikaiak csak tanulgatják ezt a sportot. De Elefántcsontpart is felvette velük a versenyt egy félidőn keresztül, és tegnap Penezicék is már az első 5-6 percben kiharcolták azt az előnyt, amit végig is vittek. A mai kézilabdában ez már nem fér bele! Ha az első perctől nem koncentrál egy csapat, akkor veszett fejsze. Márpedig a svédek minden egyes meccsüket álmosan kezdik, nem valószínű, hogy a csoport legerősebb együttese ellen lesz ez másként.

A svédek gyengélkedésének másik kulcsa, hogy a csapat húzóembere, Linnea Torstenson mélyen tudása alatt játszik. Kicsit viccesen talán ’visszahúzó’ embernek is lehetne nevezni az eddig teljesítménye alapján. Tavaly emlékezhetünk rá, EB ezüstig vezette a svédeket! Ezekben a napokban semmit nem mutat, nem is nagyon vállalkozik még lövésekre sem. Az EB-n duzzadt az erőtől, önbizalomtól, de ezeknek most nyoma sincs. Így is 17 dobott gólnál jár, de ez tőle kevés. Mellette a másik húzóember Gulldén lenne, de eddig ő sem úgy játszik, ahogy elvárható lenne. Mindössze 13 gólja van, ami elég kevés, főleg úgy, hogy a heteseket is ő dobja általában.

A svédekkel szemben Dánia nagyon magabiztos meccseket játszik. Eddig egy meleg pillanatuk sem volt a VB-n, mindenkit magabiztosan vertek. A svédekkel ellentétben Dánia nagyon lendületes kézilabdát játszik, sok-sok leindítással, könnyű gólokkal. Jan Pytlick együttese Skov és Dalby nélkül is esélyes a világbajnoki címre, ha továbbra is működik a gépezet. Minden játékelemben jobbak jelenleg a svédeknél. Amellett, hogy gyorsabban járatják a labdát, még pontosabbak is. A széleket is remekül használják, a szélsők is be vannak vonva a támadásokba, ezzel az ellenfél védelmét sokkal jobban szét tudják húzni, így lehetősége van az irányítóknak, átlövőknek a betörésre. A svéd falat nagyon meg fogják mozgatni ma a dán lányok. Dinamikusabbak, gyorsabbak, mint a svédek, Torstensonék lábon nem tudják majd lekövetni a dán lányok mozgását, aminek sokszor hétméteres, és két perces kiállítás lesz az eredménye. Emellett, mint már említettük, a dánok rengeteg leindításgólt fognak dobni. Ez az egyik legnagyobb fegyverük, és nagyon jól, pontosan hajtják végre ezeket az akciókat. Bille tegnap Elefántcsontpart ellen is parádézott, számolatlanul dobálta a gyors gólokat. Talán 15 perc után már nyolc találatnál járt a dán szélső, ami egészen fantasztikus teljesítmény még egy afrikai csapat ellen is. Arról nem is beszélve, hogy azt a nyolc gólját nyolc kísérletből hozta össze.

Összefoglalva tehát megállapítható, hogy Dánia sokkal szebb, és sokkal eredményesebb játékra képes, mint mai ellenfelük. A svédek sajnos inkább erőből játszanak, de azt is görcsösen. Akadoznak a támadások, rendre hiba csúszik az akciókba. Torstenson rengeteg labdát szór el, még a fal előtti passzolgatás sem megy mindig flottul a háromkoronásoknál. Dániának kell a csoport első helye, és meg is fogják szerezni. Így valószínűleg Tunéziával találkoznak az egyenes kieséses szakaszban, őket azért illene legyőzni. Tunézia nem gyenge csapat, de mindenképp kellemesebb ellenfél, mint például Románia, vagy Franciaország. A dánok ha simán nem is, 2-3 góllal meg fogják verni a svédeket.

Címkék: sportfogadás, tipp,