Napi tippajánló: Celtic - Glasgow Rangers

2011-12-28
Old Firm. A skótok ’el Clásico’-ja kerül megrendezésre ma este a Celtic Parkban. Ami garantált: telt ház, azaz hatvanezer őrjöngő szurkoló, a pályán pedig kőkemény küzdelem! A Celtic és a Rangers meccse sosem a joga bonito-ról szól, ez sokkal több annál. Történelmi, vallási ellentétek, és még ezernyi dolog, ami egy igazi városi derbihez szükséges! Háború modern formában, szabályozott keretek közt. Ez az Old Firm!

Celtic-Rangers

Skócia-Premier League


Tipp: Celtic DNB
Odds: 1.40
Iroda: bet365
Kezdés: ma 20:45

A Celtic és a Rangers az első meccsét 1888. május 28-án játszotta egymással, nem ma kezdődött a rivalizálás. Az első összecsapásukat a Celtic 5-2-re nyerte, egy hasonlóan gólgazdag meccsnek ma is örülnénk. A skót labdarúgás két egyedurkodója, ha szabad élnünk ezzel a képzavarral. Az utóbbi évtizedekben csak az Aberdeen tudott bajnok lenni egyszer, azon kívül ők ketten osztoznak a bajnoki címeken. Kettejük közti ellentét egyrészt vallási indítatású, hisz a zöld-fehérek szurkolói katolikusok, míg a Rangers hívei protestánsok. De az ellentét abból is fakad, hogy a Celticet írek, a Rangerst britek alapították. Ezért nem kell csodálkoznunk azon, hogy egy skót bajnokin ír és brit lobogókat lenget a szél a nézőtéren.

A szurkolók közti ellentét átragad a játékosokra is, ezért ezek a derbik nagyon éles csatákat szoktak hozni. Tény, hogy néha becsúsznak unalmas meccsek is, de nem ez a jellemző a városi derbikre. Hasonló hangulatra kell számítanunk, mint ami a Sampdoria-Genoa, Boca-River, UTE-Fradi, meccseken szokott lenni, persze a szurkolói kultúra eltérő országonként. De ami a feszültséget illeti, abban ezek a derbik megegyeznek. Ezek a találkozók nagyon sűrűn mennek át vagdalkózásba, nem ritkák a kiállítások sem. Egy-egy durvaságtól nem riadnak vissza a srácok. Ilyenkor még a technikásabb játékosok is igyekeznek felvenni a kesztyűt, és olyan erényeket csillogtatnak, amit az idény többi meccsén nem láthatunk tőlük. Játékvezető legyen a talpán, aki indulatok, feszültségek nélkül le tudja vezetni a kilencven percet. Elég egy szikra, és ezek az összecsapások pillanatok alatt háborúba mennek át. Ez is futball, csak egy kicsit más.

Nem ma kezdődött a rivalizálás kettejük közt, és nem is ma fog véget érni, de rendjén is van ez így! A régmúlt után nézzük a közelmúltat, és térjünk rá a mai meccsre. Tény, hogy a Celtic-Rangers meccseket tekintve, az utolsó négy összecsapásukból hármat a zöld-fehérek nyertek meg. A 2011-es évben kétszer találkoztak a Celtic Parkban, a Rangers együttese még gólt sem tudott lőni idén a Celticnek. A bajnokságban még februárban találkoztak, Commons és Hooper két góljával 3-0 arányban kiütötték a városi riválist. A skót kupa keretein belül pedig márciusban egy Mark Wilson góllal nyertek 1-0-ra a zöld-fehérek. Ez már igazi derbi hangulatú meccs volt. Ezeken a meccsen nem ritka, hogy a piros lapok száma nagyobb, mint a lőtt góloké. Márciusban két Rangers játékost is kiállítottak Whittaker és Bougherra ment korábban zuhanyozni a kelleténél. A két piros lap mellett tizenkétszer villant a sárga kártya is! Ez az Old Firm!

Ami a 2011/12-es bajnokságot illeti, sokáig úgy tűnt, hogy unalomba fullad. Ősszel volt olyan időszak, amikor már 15(!) pont volt a Rangers előnye. De valami miatt az előny fogyni kezdett. A Rangersnek nem jöttek a győzelmek, sőt épp ellenkezőleg! Megmagyarázhatatlan vereségek jelezték útjukat, és a mai napig nem tértek magukhoz! Legutóbbi meccsükön a St. Mirren együtteséhez látogattak, és szenvedtek 2-1-es vereséget. Azt az összecsapást 1-0-s vezetésről sikerült elbukniuk, a kis St. Mirren hősien küzdött, és megérdemelten tartotta otthon a három pontot. Pár héttel a St. Mirren elleni meccset megelőzően a Kilmarnock is megverte őket. A K’nock ellen sok helyzetet elpuskáztak, és ez megbosszulta magát. Folyamatosan csökkent a 15 pontos előnyük, mára mindössze egyetlen pontocskát tartottak meg a 15-ből. Mi a formahanyatlás, ha nem ez?

Okokat lehetne keresni, de ne mi mondjuk meg a tutit Magyarországról. Két dolgot azonban feltétlenül meg kell említeni. A Rangers óriási adóságot halmozott fel, nem véletlenül válltak meg Boydtól és Millertől is a közelmúltban. Most ott tartanak, hogy Jelavicot szeretnék értékesíteni a télen, persze tagadják… A másik oka a Rangers rossz formájának a szakértők szerint Naismith sérülése. A szőke csatár tizenegy mérkőzésen lépett pályára, és szerzett kilenc gólt! Mióta ő nincs, Jelavic egyedül vergődik négy védő szorításában. Harmadik ok talán, hogy a tékozló fiú, K. Lafferty is kénytelen volt meccseket kihagyni az utóbbi időben. Ő azért a St. Mirren ellen már pályán volt, de sok hasznát nem vette a Rangers.

Lafferty kétélű fegyver a Rangers csapatában. Nem egy stabil srác mentálisan, könnyen elveszti a fejét a pályán. Tömérdek eltiltása volt már durvaságokért, verekedésért. Volt, hogy saját csapattársával verekedett össze. Pszichológusk is kezelésbe vették, és a klubvezetők tudatták vele, hogy ha nem vesz vissza, akkor mehet amerre lát. Jelenleg még itt van a Rangersnél, és valószínűleg kezdeni is fog! Azt pedig nem lehet tőle elvenni, hogy ha a focival foglalkozik, a skót labdarúgás legtehetségesebb játékosai közt kell őt említeni.

Ami tény, hogy a Glasgow Rangers utolsó három idegenbeli fellépésén két vereséget is beszedett. Jó esély van rá, hogy ma jön a harmadik…

Glasgow zöld-fehér része viszont biztató jeleket láthat, ha nézi kedvenc csapata meccseit. A Celtic úgy zárkózott fel 15 pontos hátrányból, hogy közben Európa Liga meccseket is játszott. A kettős terhelés ellenére sikerült egy pontra megközelíteni a Rangerst, és ha ma nyernek, a tabella élén találják magukat év végére. Erre október tájékán a legvérmesebb Celtic drukkerek sem mertek mondani, de ilyen a foci! Neil Lennon együttese szinte szárnyal a bajnokságban. Utolsó nyolc meccsüket maradéktalanul megnyerték a vörös üstökű mester tanítványai. Az biztos, hogy a Celtic és a Rangers ellentétes formában van. Persze a derbi az mindig más, de a tények attól még tények. Az is tény, hogy az utóbbi időben a Celtic Parkban nem sok sikerélménye volt a Rangers focistáinak.

A zöld-fehéreknél sokkal több olyan futballistát találunk, akiktől joggal várhatják el a szurkolók, hogy egy kis színt visznek a játékba. A kis Forrest alig töltötte be 20. életévét, de kihagyhatatlan játékosa a Celticnek. Stokes és Hooper is mindössze 23, Kayal, és a koreai Ki szintén 23 éves focisták. A csatársor és a középpálya ezért is tud úgy együttműködni. Nagyon lendületes játékra képes a Celtic, nagyon együtt van ez a társaság. Fiatalságukból adódóan talán az idény elején még nem voltak úgy összecsiszolódva, de láthatóan év végére beérett Lennon munkája! A védelemben pedig rutinosabb focisták is vannak, mint a svéd Majstrovic. Ő fog a legtöbbet bírkózni Jelaviccal, hatalmas csata lesz a kettejüké. Csodaszámba menne, ha nem sárgulna be a meccs alatt a svéd középhátvéd. De ugyanúgy csodaszámba menne, ha a Rangersnél  Whittaker, vagy Boccanegra megúszná lap nélkül.

Nem véletlenül lett megemlítve ez a duó. Whittaker talán a legjobb védője jelenleg a Rangersnek, de a klub az ő eladását is tervezgeti. A Fulham csapatával tárgyalnak Whittaker eladásáról, és biztosak lehetünk benne, ha az angolok kedvező árat kínálnak, jövőre már Fulham mezben rúgja a bőrt a skót hátvéd. Boccanegra azért került említésre, mert már a St. Mirren ellen is botrányosan gyenge volt. Boccanegra sebessége aggodalomra adhat okot, a kis költségvetésű St Mirren focistái is lefutották párszor, nagyon nagy hibaszázalékkal játszott. A kiállítás sorsára jutott Goian sem azért kényszerült távozásra Palermoból, mert annyira jó védő lenne. Ő sem a megbízhatóság szobra ott hátul, Forrest például akármelyik oldalon játszik, jópárszor kerül majd a Rangers védelme mögé. De ahogy Goian, úgy McCulloch sem játszhat, mivel a legutóbbi meccsükön kiállították őket. Foghíjjas Rangers védelem, Samaras is formában van, és a zöld-fehérek kenyai légiósa is kezd alapember lenni. Wanyama szinte elnyűhetetlen, nagyon sokat dolgozik a középpályán, rengeteg labdát szerez, és egész ladbaügyes játékos. Lennon remekül összerakta ezt a csapatot, és az év végére olyan formába lendültek, hogy minden Rangers szurkoló retteghet a meccstől.

Aki ráér este 20:45-től megtekintheti a mérkőzést a TV-ben. Biztosak lehetünk benne, hogy a Karácsony hangulatát már otthon hagyják a játékosok és a szurkolók. egyaránt. Itt már minden arról szól majd, hogy a három pont zsebben legyen. Hogy a találkozón a foci dominál, vagy elmegy a durvaság irányába, azt előre nem tudhatjuk. Mindkettőből villantanak majd a srácok, parázs küzdelem lesz, annyit ígérhetünk. William Collum játékvezetőnek pedig sok sikert kívánunk. Fiatal kora ellenére már vezetett Old Firm-öt 2010-ben, akkor kiállítás nélkül sikerült lehoznia a meccset. Reméljük ez a találkozó sem róla fog szólni. Azon a 2010-es meccsen nagyon jól vezetettet, talán pont ezért kapta meg újra a lehetőséget a skót szövetségtől.

Sok sikert a tipphez, és jó szórakozást a találkozóhoz. Utóbbi talán garantálható :D

Címkék: sportfogadás, tipp,