Napi tipp – Aktiválják a britek az 50. cikkelyt?

2017-01-31
A Brexit továbbra is a fogadóirodák étlapján…

 

Esemény: Az Egyesült Királyság parlamentje aktiválja az 50. cikkelyt?

Határidő: 2017. február 2.

Iroda: betfair.com (Politics)

 

Az Egyesült Királyság választópolgárai ugyan megszavazták a kilépést az Európa Unióból, azonban ez még nem azt jelenti, hogy a kormányuk automatikusan elindíthatja a kilépési folyamatot, azaz aktiválhatja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, ehhez ugyanis kell a parlament jóváhagyása is. A tárgyban folytatott közjogi vitát az ország legfelsőbb bírósága zárta le 8:3 arányban, és azt is kimondta, a parlamentnek ehhez nem kell előzetesen konzultálnia sem a skót, sem a walesi, sem pedig az észak-ír parlamenttel.

A bírósági döntés nem tántorította el Theresa May miniszterelnököt, aki bejelentette, a kormány akkor is elindítja a kilépési folyamatot, ha ehhez a bíróság szerint parlamenti hozzájárulás szükséges, így március végéig mindenképpen életbe léptetik az 50. cikkelyt.

A kormány már be is nyújtotta a négysoros tervezetét, törvénnyé pedig március végére válhat. Ugyan van esély arra, hogy a parlament döntése miatt a Brexit elmaradjon, ám az elemzők szerint ennek kicsi az esélye. Az alsóházban 15 fős többsége van a konzervatívoknak, és Ken Clarke volt pénzügyminiszter kivételével valószínűleg az összes képviselő támogatja majd a javaslatot. Corbyn, a munkáspártiak vezére pedig még először úgy foglalt állást, mindenki szabad belátása szerint szavazhat, később azonban már azt is belengette, a kilépés ellen szavazóknak le kell mondani a mandátumukról. A liberális demokraták elutasítják a Brexitet.

A felsőház azonban még beleszólhat az ügymenetbe, mivel ott a konzervatívoknak nincs többségük, és elképzelhető, hogy a Brexitet ellenzők szervezetten próbálják majd megakadályozni az 50. cikkely aktiválását.

 

 

Az angolok totojázására is lehet fogadni, azaz arra, mikorra sikerül aktiválni az 50. cikkelyt:

 

A p2p fogadásokról részletesen itt olvashat.