Napi fogadási tipp - Franciaországi elnökválasztás 2017

2017-01-27
Az irodák szerint jelenleg a jobboldal jelöltje Francois Fillon a legesélyesebb, de az oddsszok napról napra változnak, és a független jelölt, Emmanuel Macron folyamatosan jön fel...

 

Esemény: Franciaországi elnökválasztás 2017

Határidő: 2017. január 29. 15:00 és 16:00, fogadóirodától függően

Iroda: winmasters.com, netbet.com, 10bet.com, bet365 (Specials)

 

Amit biztosan tudunk a franciaországi elnökválasztásról az az, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Francois Hollande nem indul – ő az első francia elnök a II. világháború óta, aki nem jelölteti magát mandátuma lejáratát követően. A döntésében valószínűleg erősen közrejátszott az, hogy négy százalékos tetszési mutatója van, és a közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 74%-a ellenzi, hogy a jelenlegi szocialista elnök, illetve konzervatív elődje, Nicolas Sárközy induljon a posztért.

A francia jobboldal jelöltje Francois Fillon volt miniszterelnök, aki értékalapú konzervatív társadalomfelfogásáról és radikális gazdasági programjáról híres, és egészen idén januárig nem keveredett korrupciós botrányba. Valószínűleg nem használ a jelölt népszerűségének, hogy a héten szárnyra kapott a hír, miszerint brit feleségét 1998-2012 között úgy alkalmazta közpénzből (kb. 500 ezer euró értékben), hogy az semmi olyat nem csinált, aminek nyoma lenne. Ellene szól még, hogy nem igazán tudta összekovácsolni a konzervatív tábort, és olyan „hagyományos” francia értékek leépítését vette célba programjában, mint a társadalombiztosítás és a közszféra. Putyinnal szembeni toleráns magatartást tanúsít, de tudjuk, az orosz-barátság ma már egy amerikai elnöknél sem jelenthet gondot, legalábbis a választók szemében.

Marie Le Pen szélsőjobboldali politikus (Nemzeti Front) viszont nemcsak Putyin-barát, hanem oroszországi forrásokból is finanszírozza a kampányát, titkosszolgálati információk alapján 30 milliárdos hitelt kapott erre Moszkvától. És mit ad cserébe? Ha elnök lesz, elismeri Oroszország részeként a Krím-félszigetet. Le Pen a választások első fordulójának esélyes befutója, a legújabb felmérések alapján akár 25-26%-ot is szerezhet, 1-2%-kal megelőzve Fillont. A harmadik helyre Emmanuel Macron centrális-liberális jelöltet várják 19-21 %-kal.

Emmanuel Macron (a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere) független jelöltként indul, és harmadikként ő juthat be az elnökválasztás második fordulójába. Jelenlegi támogatottsága tovább nőhet, ugyanis középen állva minden oldalról sikeresen állíthat maga mellé még újabb szavazókat, és amennyiben nem Valls lesz a szocialisták elnökjelöltje, úgy az előrejelzések szerint még a szocialistáktól is érkezhet hozzá egy-két százaléknyi „potyaszavazat”.

A szocialistáknál még nem lefutott, ki lesz az elnökjelölt, Benoît Hamon volt oktatási miniszter (36%), és Manuel Valls miniszterelnök (31,3%) maradtak versenyben a baloldali előválasztás második fordulójára, amelyet január 29-én tartanak. A 17%-ot elérő Arnaud Montebourg már bejelentette, hogy Hamont támogatja. Bárki is győz azonban, a köztársasági elnöki pozícióért folytatott harcba aligha szól majd bele, az előrejelzések szerint maximum csak az ötödik helyet tudják megszerezni az első fordulóban kb. 7%-os eredménnyel.

Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt támogatottsága 13-15%, szintén nem favoritja a fogadóirodáknak.

 

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én tartják.

 

A winmasters.com, a netbet.com, a 10bet.com és a bet365 oddszai:  

 winmasters
netbet
10bet
bet365
Francois Fillon 1.57 1.72
Marine Le Pen 3.75 4.00
Emmanuel Macron 3.75 3.75
Benoit Hamon ---- 51.00
Manuel Valls 46.00 67.00
Jean-Luc Melenchon 81.00 81.00
Francois Bayrou 226.00 251.00