Nagyot szakítanak az ügyvédek és a lobbisták az online szabályozáson

2014-01-16
Mindenki tisztában van azzal, hogy ha szerencsejátékról van szó, a ház mindig nyer. Az amerikai online szerencsejáték esetében azonban úgy tűnik, hogy a lobbisták és az ügyvédek is egész jól kaszálnak.

 

A New Jersey állam szerencsejáték felügyelete által közzétett legutóbbi adatok szerint az online szerencsejáték szektor 2009 közepe óta 50,3 millió dollárt, azaz 11 milliárd forintot fizetett ki különböző ügyvédeknek, lobbistáknak és egyéb szakértőknek.

Az adatokra egy nappal azelőtt derült fény, hogy napvilágra kerültek volna a szektor első hivatalos bevételi adatai, nyilvánosságra hozataluk pedig annak köszönhető, hogy egy szokatlan jogszabály értelmében New Jerseyben minden szakértői kifizetést be kell vallani és nyilvánossá kell tenni.

“Sok államban kötelező nyilvánosságra hozni a lobbisták bevételeit, többek közt New Jerseyben is, de most hallottam először olyat, hogy egy szerencsejáték szabályozó testület kötelezővé teszi az ügyvédek fizetésének bevallását és nyilvánosságra hozatalát.” – közölte Nicholas Casiello Jr, a Fox Rothschild jogásza.

Ez az első jelentés a 2009. júliusától 2013. decemberéig tartó időszakot öleli fel, a jövőben pedig minden negyedévben nyilvánosságra hozzák az adatokat.

 

A jogi szolgáltatások kategória legnagyobb nyertese, a Brownstein Hyatt Farber Schreck, L.L.P, amely 1,89 millió dollárt (mintegy 420 millió forintot) számlázott ki az online szerencsejáték legalizálása érdekében való jogi ténykedéséért. Emellett még 2,83 millió dollár bevétele származott abból a tevékenységből, melyet a lobbizás, szaktanácsadás és jogi szolgáltatás összességeként határozott meg, így a cég összesen 4,72 millió dollárt, azaz 1 milliárd forintot számlázott ki az online szerencsejátékok legalizálásában való közreműködés kapcsán.

Ennek az összegnek a legnagyobb része három vállalattól érkezett: a Bwin.party-tól, a Caesars Entertainmenttől és a Wynn Resorts-tól.  Bwin.party közel 914 ezer dollárt fizetett a cégnek a 2012 november-december, valamint a 2013. március-december időszakban, hogy biztosak lehessenek abban, hogy tevékenységük összhangban van New Jersey jogszabályaival. 

A Caesars Entertainmentnek szokás szerint nincs párja, ha a lobbistáknak kifizetett összegeket nézzük. 2010 és 2013 között 2,16 millió dollárt fizetett a Brownsteinnek lobby/szakértő és pénzügyi szolgálatokért.

 

A nyilvánosságra hozott anyagból egyébként az is kiderül, hogy a vállalatok nem egyformán értelmezték a bevallási kötelezettséget, és meglehetősen különböző részletességű adatokat szolgáltattak. A Borgata például csak a kifizetések két csoportját vallotta be: egy jogi cégét, és egy lobbicsoportét. Az Amaya Gaming Group és az Ultimate Gaming azonban minden olyan adatot beküldött, ami releváns lehet, még egy matematikusnak kifizetett 19.380 dolláros számlát is bevallottak, aki az online játékok fejlesztésében segített nekik.

 

Az ügyvédek mellett a lobbicégek is meglehetősen jól jártak: 2009 óta összesen 3 millió dollárt köszönhettek az online szerencsejáték iparban működő vállalatoknak. A legnagyobb szeletet a Public Strategies Impact hasította ki a tortából, negyedévente 37.500 dollárt (több, mint 8 millió forintot) fizetett nekik a Caesars Entertainment.

Néhány magánszemély is szép összegekhez jutott: Mike Sexton tévés pókerszemélyiség például évente 100.000 és 300.000 dollár (20-60 millió forint) közötti összeget kapott a Bwin.Partytól, brand nagyköveti szolgálataiért. 

Mark Lipparelli, a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet volt elnökének neve is szerepel pár bevalláson: a Station Casino egyik cége, a Fertitta Acquisition Co 160 ezer dollárt fizetett Lipparellinek 2013-ban „piac tanácsadási szolgáltatások” jogcímen, a geolokációval foglalkozó CAMS pedig 42 ezer dollárt utalt át a számlájára. A Betfair Interactive is szerepeltette Lipparelli nevét a bevalláson, de azt „elfelejtette” melléírni, hogy mennyivel honorálták konzultációs szolgálatait.

 

Az anyag talán legmeglepőbb eleme az, hogy a New Jersey online szerencsejáték piacán érdekelt cégek közül hány és melyik tett eleget bevallási kötelezettségének. A jelentés szerint csak a cégek körülbelül 40 százaléka bajlódott a bevallás elkészítésével, de ez a szám egy kicsit félrevezető lehet, mivel a nagyjátékosok mindegyike szolgáltatott adatot a hivatalnak, így az állam mind a 11 kaszinója, és mind a 7 internetes szolgáltató beadta a bevallását.

 

Érdekes lenne, ha a magyar szerencsejáték szabályozás kapcsán is nyilvánosságra kerülne, hogy kik között és milyen összegek cseréltek gazdát…

 
Címkék: online játék,