Nagyobb jackpotok jönnek, de nehezebb lesz nyerni a lottón

2015-10-09
A napokban a legnagyobb brit és amerikai lottójáték játékszabálya is módosul illetve módosult - mindkét lottótársaság abban bízik, hogy a nagyobb nyeremények feledtetik majd azt a tényt, hogy az új rendszerben jóval nehezebb lesz elvinni a jackpotot.

 

A brit Camelot lottótársaság még júniusban jelentette be, hogy október 10-től tízzel növeli azt az eddigi 49-es számhalmazt, melyből a National Lottery nyerőszámait kell kiválasztani. Ezzel a lépéssel a jackpot megnyerésének esélye komolyan leromlik, a korábbi 14 millió az 1-ről 45 millió az 1-re csökken. (Összehasonlításul: annak esélye, hogy egy angolt villámcsapás ér 3 millió az 1-hez…)

 

A Camelot főnöke, Andy Duncan egy interjúban azt állította, hogy az volt a céljuk, hogy „frissen tartsák a játékot”, a kritikusok azonban úgy látják, hogy ez nem más, mint egy szégyentelen trükk, hogy rávegyék a játékosokat arra, hogy több szelvényt vásároljanak annak reményében, hogy ezzel növelik nyerési esélyeiket. 

 

Hogy lecsillapítsák a játékosok felborzolódott kedélyeit, Duncan azt is bejelentette, hogy a lottótársaság egy új, kétszer 1 millió font fix nyereményt kínáló tombolát is indít a lottó mellé; valamint azok a játékosok, akik két számot eltalálnak, zsákbamacska jegyet nyernek egy jövőbeli sorsolásra. 

 

Hasonló változásokat hajtott végre a napokban az egyik nagy amerikai államközi lottójáték, a Powerball is. Mostanáig a játékosoknak ebben a játékban öt számot kell kiválasztaniuk az 59-ből, valamint egy plusz számot a 35-ből. Október 4-től tízzel kibővítették a főszámok halmazát, ugyanakkor a plusz számokat mostantól csak 26 közül kell eltalálni.

 

Ezeknek a változásoknak az eredményeként a Powerball esetében is jelentősen csökkennt a jackpot megnyerésének esélye: a korábbi 175 millió az 1-hez képest októbertől már 292 millió az 1-hez ennek az esélye. A Powerball szervezői úgy próbálják elütni ezt a kellemetlen tényt, hogy azt hangoztatják, hogy ezzel a lépéssel egyrészt sokkal nagyobb jackpotok lehetnek, és megnyílik az út a világ első, 1 milliárd dolláros jackpotja előtt; másrészt az alsóbb nyerőosztályok kisebb nyereményeit ezentúl könnyebb lesz megkaparintani (a korábbi 111:1-ről 92:1-re nő ennek esélye). Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezentúl  a 4+1 találat ezentúl nem 10 hanem 50 ezer dollárt fog érni. Egy szimuláció szerint a régi oddsszok mellett egy 1 milliárdos Powerball jackpot esélye 5 év alatt csupán 8,5%, októbertől azonban már 63,4% lesz!

 

És hogy mi a változtatások oka? 

 

Az USA 43 államában legálisak a lottójátékok, és az amerikaiak a tavalyi évben 70,1 milliárd dollárt költöttek ilyen termékekre. A Rhode Island-i lakosok költötték a legtöbbet, fejenként 800 dollárt, őket szorosan követi Dél-Dakota, Massachusetts, Nyugat-Virginia és Delaware. Egy átlagos amerikai körülbelül évi 300 dollárt áldoz lottójátékokra. 

 

Ugyan ezek a számok hatalmasnak tűnnek, a helyzet azonban az, hogy a lottóeladások 2013 óta folyamatosan csökkennek; New Yorkban a tavalyi évben 44 százalékkal esett az értékesítés volumene. A történelem már bizonyította, hogy minél nagyobbra nőnek a jackpotok, annál több ember hajlandó szelvényt vásárolni. Ezzel szemben a közepesebb, kilenc számjegyű jackpotok nélkül az eladások stagnálnak a „jackpot csömör” miatt. (Az USA-ban az emberek már ott tartanak, hogy a nem rendszeres játékosok csak akkor vesznek szelvényt, ha a jackpot eléri a fél milliárd dollárt.) Ez egy ördögi kör: minél kevesebben játszanak, annál lassabban nő a jackpot, minél kisebb a jackpot, annál kevesebb játékos van…

 

A lottótársaságok reményei szerint az év végétől gyorsabban nőnek a jackpotok, és jóval sűrűbben lépik át azt a bizonyos fél millió dolláros álomhatárt. Kérdés, hogy mi lesz akkor, az emberek már az 1 milliárdos jackpotokhoz is hozzászoknak…