Nagy változások elé néz a cseh szerencsejáték piac

2014-10-14
A 2016-ban életbe lépő új jogszabály értelmében Csehországban nem üzemelhetnek tovább nyerőgépek a kocsmákban, bárokban és benzinkutakon; a játékosoknak pedig regisztráltatniuk kell magukat.

 

„A jogszabály továbbra is lehetővé teszi majd a gépek üzemeltetését a fogadóirodákban, kaszinókban és játéktermekben.” – jelentette be Ondřej Závodský pénzügyminiszter-helyettes. A döntést azzal indokolta, hogy a kocsmákban és benzinkutakon üzemelő nyerőgépek jelentik a legnagyobb veszélyt a beteges szerencsejáték függőkre, illetve teremtik a legnagyobb esélyt a függőség kialakulására.

 

Az új szabályozás értelmében a jövőben nem a pénzügyminisztérium, hanem a vámigazgatás fogja kiadni az új nyerőgépek engedélyeit. 

 

Az önkormányzatoké lesz a végső döntés, hogy mely területeken engedélyezik a nyerőgépek üzemeltetését, és melyeken nem. Az önkormányzatoknak arra is lehetőségük lesz, hogy a saját területükön teljesen betiltsák a nyerőgépeket.

 

A minisztérium csak általánosságban felügyeli majd a szerencsejátékokat, és döntést hoz az esetleges új játékok engedélyezéséről – mondta Závodsky. Megjegyezte, hogy a játéktermek és kaszinók maximális számát a régióban élők száma alapján fogják meghatározni. Az 5000 lakosnál kisebb önkormányzatok területén csak egy játékterem üzemelhet, kaszinót pedig csak olyan területeken lehet majd nyitni, ahol legalább 40 ezren élnek. 

 

Zavodsky  elmondása szerint Csehországban a legmagasabb az egy főre eső, szerencsejáték engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek száma. Japán után pedig a Cseh Köztársaságban található az egy főre eső legtöbb nyerőgép a világon: jelenleg több, mint 58 ezer nyerőgép üzemel az országban.

 

A cseh pénzügyminisztérium egy játékos-nyilvántartás és egy központi felügyeleti rendszer bevezetését is tervezi, mely segítségével online nyomon lehet majd követni minden játékot és annak forgalmát. A 18 éven aluliak, és a függőség miatt kezelteket a rendszer nem fogja engedni játszani. Jelenleg a játékterem személyzete köteles ellenőrizni minden ügyfél esetén, hogy nem segélyből él-e az illető, nincs-e bank- vagy gyerektartási tartozása, és, hogy nincs-e fent a beteges szerencsejátékosokról vezetett listán.

 

Az új jogszabály maximalizálni fogja azt is, hogy egy játékos óránként és havonta mennyit veszíthet. A terv szerint az óránkénti limit 1.000, a havi limit pedig 20.000 korona lesz. 

 

Nem csak megszorításokat hoz azonban az új jogszabály: a tervek szerint Csehország kinyitja online szerencsejáték piacát, és a jövőben nem csak a cseh székhelyű, hanem bármilyen EU tagországban letelepedett cég üzemeltethet online szerencsejáték oldalt az országban. A döntés nem egészen önkéntes, az Európai Bizottság odahatásának köszönhető. A jelenlegi szabályozás értelmében külföldi cégek nem működhetnek és nem is reklámozhatnak az országban, hacsak nincs földi fogadóirodájuk. Azok a játékosok, akik külföldi oldalakon játszhatnak, pénzbüntetéssel sújthatóak. 

 

Andrej Babiš pénzügyminiszter szerint az állam rengeteget veszít az online szerencsejáték be nem fizetett adói miatt. A becslések szerint az államkincstár 600 millió – 1 milliárd korona bevételtől esik el évente. 

 

A minisztérium szerint a csehet 2013-ban 123,9 milliárd koronát költöttek szerencsejátékra, ebből 73,4 milliárd korona a nyerőgépekben landolt, 29 milliárd értékben pedig fogadásokat kötöttek. A játékosok összesen 95,3 milliárd korona nyereménynek örülhettek. Az állami bevételek tavaly elérték a 2,5 milliárd koronát, a városok pedig 5,5 milliárdot könyvelhettek el a szerencsejáték iparnak köszönhetően. 

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,