Nagy sláger a 7000 forintos sorsjegy Amerikában

2014-02-11
Új őrület hódít az Egyesült Államok Georgia és Tennessee államaiban, melyek nemrég kezdték el a szuperdrága, 25-30 dolláros kaparós sorsjegyek árusítását. A vásárlók sorban állnak érte. Ön adna-e érte ennyit?

 

"Veszik mint a cukrot" nyilatkozta Tessa Mize, aki egy rossville-i Mega Star benzinkút shopjában alkalmazott. A georgiai lottótársaság január végén dobta piacra a sorsjegyet, melynek 10 millió dollár a fődíja.

 

A Tennessee Lottótársaság is hasonló népszerűségről számol be a tavaly áprilisban bevezetett 25 dolláros szelvényel kapcsolatban, mely 5 millió dolláros nyereménnyel kecsegtet. "Nagyon elégedettek vagyunk az eladásokkal" - nyilatkozta a társaság szóvivője. "Ez a játék egy korlátozottabb rétegnek szól, de ebben a rétegben kifejezetten erre volt igény."

 

A georgiai lottóvállalat piackutatásokra alapozta döntését, hogy az addigi legdrágább, 20 dolláros sorsjegy után 50%-os árnövekedéssel 30 dolláros terméket dobjon piacra. "A játékosok kérték, hogy legyen drágább sorsjegy. A szomszédos államokban mindenhol lehetett kapni; Floridában, Tennesse-ben, Texasban, New Yorkban, Ohióban, Michiganben, Illinois-ban, Pennsylvaniában és Connecticutban is." Ezek közül Texasban lehet hozzájutni a legdrágább kaparós sorsjegyhez, amiért 50 dollárt kell letenni az asztalra.

 

Eredetileg a kaparósok és más lottószelvények mind az 1-2 dolláros sávban mozogtak a szerencsejáték szakértők azon megfontolásai alapján, hogy az alacsony ár a módszer része. Úgy gondolták, hogy egy-két dollár nevetségesen elhanyagolható összeg a többmilliós főnyereményhez képest, így sokan ki fogják azt fizetni egy-egy szelvényért .

 

George Loewenstein, a Carnegie Mellon Egyetem gazdasági és pszichológia professzora szerint ezeknél a drága sorsjegyeknél más hatások érvényesülnek. Nagyon fontos, hogy a kaparós sorsjegynél az azonnali nyereményhez jutás az egyik fő vonzerő, amit a nagyobb megnyerhető összeg még attraktívabbá tehet.

 

Adam Goodie, a Georgiai Egyetem Szerencsejáték kutató központjának vezetője szerint a lottótársaságok mindig újabb módszereket keresnek a játékosok érdeklődésének a fenntartására. A régi játékok egy idő után ugyanis unalmassá válnak. 

 

Szerinte a szelvényenként 30 dolláros ár lehet, hogy soknak hangzik, de az emberek szerinte amúgy is elköltötték volna azt a pénzt szerencsejátékra. Véleménye szerint elképzelhető, hogy szívesebben kaparnak le egy nagyobb jackpotot ígérő, jobb eséllyel megnyerhető sorsjegyet, mint harminc darab 1 dollárosat.

 

A nyerés általános esélye tényleg javul az árak emelkedésével. Annak valószínűsége, hogy valamilyen nyereményt elérjünk, (ebbe beletartozik egy következő szelvény nyerése is) a georgiai sorsjegynél 1:2,77-hez, míg az egy dolláros sorsjegynél ugyanez 1:4,64-hez. Az egy dollárosnál a főnyeremény 10.000 dollár (2,2 millió forint). Csak összehasonlításképpen: a magyar kaparós sorsjegyek esélye 1 : 3,05 és 1 : 3,66 között mozog, tehát valahol a kettő között.

 

Érdekes módon a fődíjra való esély azonban jobb az 1 dolláros sorsjegynél. Arra, hogy megnyerjük a 10.000 dolláros főnyereményt, 1:1,08 millióhoz esélyünk van, míg a 30 dollárosnál csak 1: 6,3 millióhoz, ebből következik, hogy jóval többet kell kaparni a 10 millió dollárért, mint a 10 ezerért.

Bár az 1:6,3 millióhoz még mindig sokkal jobb odds, mint valamelyik nagy lottón főnyereményt elérni, ott ugyanis 1:175 millióhoz esélyünk van eltalálni a helyes számokat.

 

Címkék: kaparós sorsjegy,