NGM: a koncessziós díjak csak a tervezett inflációval nőnek

2013-10-12
A játékkaszinók és az online szerencsejáték szervezés minimális koncessziós díjai csak a fogyasztói árindex tervezett emelkedésével, 2,4 százalékkal emelkednének jövőre - közölte az NGM az MTI-vel.

 

A tárca a Napi Gazdaság pénteki cikkére reagálva kiemelte, hogy a 2014-es központi költségvetési törvényjavaslat kétféle szerencsejáték koncessziós díjat szabályoz: a játékkaszinók és az online szerencsejáték szervezés minimális koncessziós díjait. A koncessziós szerződésekben a felek ennél magasabb díjat is meghatározhatnak.

 

A Napi Gazdaság "Egyelőre senki sem akar kaszinókoncessziót venni" címmel arról írt pénteken, hogy a Szerencsejáték Zrt. lehet az egyetlen nyertese a szerencsejáték-szervezésről szóló szabályozásnak, a költségvetési törvényben megjelent kaszinókoncessziós díjak ugyanis kockázatossá teszik a befektetőknek a magyar piaci megjelenést. A lap szerint "a kaszinólobbi szerint a szabályozás eredménye (vagy célja) a Szerencsejáték Zrt. pozíciójának erősítése". 

 

Az NGM ezzel kapcsolatban kiemelte: a cikkben az online szerencsejátékkal kapcsolatban használja a szerző a kaszinókoncesszió, kaszinótulajdonos, kaszinólobbi kifejezéseket "azt a valótlan látszatot keltve", mintha az online szerencsejáték esetén a kaszinó (játékkaszinó) tulajdonosok, lobbisták járnának el, illetve kaszinó koncesszió kiadására kerülhetne sor. 

 

Az online szerencsejáték esetén nem kaszinókoncesszió kiírása, hanem online szerencsejáték szervezésére szóló koncesszió kiírása történhet meg, a folyamatban pedig nem a kaszinótulajdonosok, hanem az online szerencsejáték szervezők lehetnek érdekeltek. 

 

"A fentiekkel ellentétben a játékkaszinó és online szerencsejáték koncesszió két különböző dolog, az online szerencsejáték keretében kaszinókoncesszió kiadása nem értelmezhető" - emeli ki a minisztérium. 

 

Ugyancsak a cikk kapcsán az NGM hangsúlyozza: az online szerencsejáték szervezés részletes műszaki-informatikai feltételeinek egyeztetését a szakma képviselőinek bevonásával dolgozták ki idén augusztus-szeptemberben, a szöveg véglegesítése folyamatban van. AZ NGM ezenkívül 2013 még októberben egyeztet az online szervezők szakmai szövetségével (Remote Gambling Association).

 

Forrás: MTI