NFL: Ismét nőhet a futott TD-k száma

2018-09-05
AZ NFL-ben az elmúlt években inkább a passzjáték volt domináns, míg a futójáték háttérbe szorult. Könnyen lehet, hogy az előttünk álló idényben ez változni fog.

NFL 2018-2019-es szezon

Mennyi lesz a legtöbb futott TD száma bármelyik játékostól?

Online sportfogadás tipp: 13.5 felett

Unibet odds: 1.87

 

Péntek hajnalban a Falcons-Eagles találkozóval kezdődik az NFL 2018-19-es idénye. Volt már egy-két long term tippünk erre a szezonra, de találtunk még egyet, ami szintén jónak tűnik.

 

A 'rushing' reneszánsza jön?

Amikor Magyarországon a Sport TV elkezdte közvetíteni az NFL-t, még sokkal dominánsabb volt a futás, mint napjainkban. Ezt persze statisztikával is alá lehet támasztani, de ez az NFL-ben megszokott. Például a 2002 és 2006 közötti 5 évben 4-szer fordult elő, hogy egy játékos 20-nál is több TD-t futott. Még 2005-ben Shaun Alexander 27 futott TD-vel rekordot döntött, de rá egy évre jött a Chargersből Tomlinson, aki ezt is megdöntötte. Ő 28 TD-t futott, ez a rekord pedig a mai napig áll, azaz él.

Aztán jött 2017, amikor is szintén Tomlinson futotta a legtöbb touchdownt, de akkor ehhez a címhez 15 darab is elég volt. Nem volt pici visszaesés az ő részéről, és a liga részéről sem, de azóta nemhogy a 28-at, nem sikerült megközelíteni senkinek sem, még a 20-at sem nagyon. Még 2016-ban Blount futott 18 TD-t a Pats színeiben, de tavaly például Todd Gurley 13 futott TD-vel a szezon legjobbja tudott lenni ebben a kategóriában. Szóval, amíg ott a 2000-es évek elején inkább 30-hoz közelítettek a legjobbak egy idényben, most már erről szó nincs.

Ennek több oka van, egyrészt sokkal többet passzolnak a csapatok még a 'vörös zónában' is, másrészt egy csapatnak több remek futója is van (ellentétben a 2000-es évek elejével), így a TD-k sem egy embernél koncentrálódnak. Megnőtt a jól futó irányítók száma is, hisz amíg korábban egy Vick kuriózum volt, most már senki sem lepődik meg, ha egy irányító futásra szánja el magát, a játék része lett. Több az all-round játékos, mint pl. Kamara, aki képes elkapóként és futóként is elit játékra.

Viszont vannak még páran a ligában, akik képesek lehetnek az unibet által szabott 13.5-ös határ átlépésére. Gurley, Fournette, Bell vagy Elliott például, de akár még Blount is, aki két éve 18-ig jutott. Ráadásul hiába van a startnál egy csapatnál mondjuk két, de inkább három jó running back, azért ebben a sportban elég könnyen meg lehet sérülni.

 

Több büntetés=több pont=több futott TD?

Az új szabály pedig, hogy nem lehet elsőnek sisakkal ütni, nagyon sok büntetést fog eredményezni, így a védekező csapatok sorra fogják nyelni a 15 yardos büntetéseket akár a vörös zónán belül is, és ezt még automatikus első kísérlet joga is követi, amikor is nyugodtan meg lehet próbálkozni egy-két futással a gólvonal közelében.

Az utóbbi 5 idényben csak Blount tudott 13.5 futott TD fölé menni, viszont előtte 1994-től egészen 2012-ig csupa-csupa olyan idény volt, ahol az egy játékos által futva elért TD-k száma mindig több volt, mint 13.5! Az egyelőre új 'sisak szabály' miatt pedig valószínűleg ismét elkezdenek majd többet futni a csapatok, hisz a védők dolga jóval nehezebb lesz így. Persze ide tartozik, hogy a futó sem mehet úgy előre, mint eddig, de egy támadó játékosnak könnyebb megtervezni a mozgását, míg a védőnek a támadó mozgására kell reagálni, az pedig sokkal nehezebb, így evidens, hogy védő-oldalon lesz több büntetés az új szabály miatt.

A mi tippünk, hogy lesz legalább egy olyan futó, aki eléri a meccsenként futott 1.00 TD-s átlagot, szóval legalább 16-ot fut az előttünk álló szezonban. De, ha csak 14-et, a tipphez az is elég.

(A tippnél csak az alapszakasz-meccsek számítanak, a play off találkozói már nem)

Címkék: sportfogadás, tipp,