NCIS: Hamis zsetonokat gyártott a nukleáris fegyvereket felügyelő altengernagy

2014-11-27
Timothy Giardina admirális tavaly nyáron keveredett kaszinócsalási ügybe, most a nyomozás kiderítette, hogy nem csak használta, hanem saját maga készítette a hamis zsetonokat!

 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az USA fegyverarzenálját felügyelő altengernagy tavaly júniusban hamis zsetonokat használva bukott le a Horseshoe kaszinóban. Azóta a tévésorozatból itthon is jól ismert tengerészeti helyszínelők, az NCIS nyomozói kiderítették, hogy a korábban a hadsereg nukleáris fegyverzeti arzenáljának jó részéért, így az atom-tengeralattjárókért, az Air Force atombombázóiért és szárazföldi nukleáris rakétákért is felelős admirális nem csak, hogy használta a hamis zsetonokat, hanem egyenesen ő maga készítette azokat. 

 

Giardina először azt mondta a nyomozóknak, hogy a négy, 500 dollár értékű hamis zsetont egy férfitől vásárolta a kaszinó vécéjében. Később visszakozott, beismerte, hogy hazudott, és azt állította, hogy egyszerűen a vécében találta a zsetonokat. Bill Gortney admirálisnak tett nyilatkozatában, 2014 áprilisában Giardina azt mondta, hogy megbánta, hogy hazudott, de továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy nem tudta, hogy a zsetonok hamisak voltak. „Vagy el kellett volna mondanom az igazságot, vagy nem kellett volna mondanom semmit, ahelyett, hogy hazudtam az esettel kapcsolatban, mikor kérdőre vontak.” – közölte Giardina. „Ez a téves megítélés azonban nem tesz tolvajjá és bűnözővé.”

 

A hamis zsetonok használatáért Giardinát 90 napra kitiltották a Horseshoe-ból és a Harrah egy másik kaszinójából. Mikor ennek ellenére megpróbált ismét játszani, Giardinát életreszólóan kitiltották a Ceasars összes létesítményéből. Ez már önmagában komoly büntetés az admirális számára, aki hetente átlagosan 15 órát játszott a Horseshoe-ban, és akit a kaszinóban csak „Tim tengerészként” ismertek.

 

Az, hogy Giardina ragaszkodott ahhoz, hogy nem tudta, hogy a zsetonok hamisak, lényeges szempont volt katonai karrierje szempontjából, hiszen a tengerészetnél nem tilos a legális szerencsejátékban való részvétel, még azok számára a tisztek számára sem, akik minősített titkosított információkhoz is rendelkeznek hozzáféréssel. „Függetlenül attól, hogy ki mit gondol a témáról, az azzal való együtt nem értés, hogy hogyan töltöm a szolgálaton kívüli időmet, nem szolgáltat elegendő indokot egy büntetőjogi kötelességszegési eljárás indításához.” – közölte Giardina öntudatosan. 

 

A büntetés azonban mégsem maradt el. Tavaly szeptemberben először megtagadták Giardina hozzáférési jogát a minősített titkosított információkhoz, majd egy hónappal később kirúgták a Stratégiai Parancsnokságtól, lefokozták, és a Haditengerészet washingtoni személyzeti irodájába helyezték át. Ugyan a Haditengerészet nem volt benne biztos, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Giardina elítéléséhez, és ezért nem állította hadbíróság elé, 2014. májusában egy nem bírósági eljárás keretében bűnösnek találták kétrendbeli tiszthez illetlen viselkedés vádjában. 

 

Az ezen ítélet mögötti érvelés a napokban vált teljesen világossá. Egy újonnan kiadott jelentés szerint az NCIS nyomozói olyan DNS bizonyítékot találtak, mely egyértelműsíti, hogy Giardiana részt vett a zsetonok elkészítésében. A hamisítványok úgy készültek, hogy 1 dolláros zsetonokat úgy festett át, hogy 500 dollár értékűnek tűnjenek, majd 500 dollár megjelölésű matricákat ragasztott rájuk. A nyomozók ugyan nem találtak ujjlenyomatot a zsetonokon, a Giardinától vett DNS mintát egyezőnek találták azzal, melyet a hamis zsetonon található matricán találtak. 

 

A helyi ügyész számára, aki kezdetben vizsgálta az ügyet, nem volt meglepő a fordulat. „Soha nem vettem be az általa előadott sztorit, hogy úgy találta a zsetonokat.” – mondta Matt Wiber a Pottawattamie megyei államügyész. „Egyértelmű volt számomra, hogy nem ez az igazság.”

 
Címkék: kaszinó,