NB1: Kezdődik?!

2018-02-21
A magyar NB1 elvileg a hétvégén folytatódik a 20. forduló meccseivel. Az elmélet és a gyakorlat azonban gyakran eltér, hisz az időjárás átírhatja a terveket.

Február 24-én folytatódik NB1. Legalábbis elvileg...

Az MLSZ versenykiírása szerint hétvégén ismét teljes fordulót rendeznek az NB1-ben, ami hat meccset jelent. A 20. forduló párosítása:

  • Videoton - Vasas
  • Mezőkövesd-Zsóry - Puskás Akadémia
  • Debrecen - Balmazújváros
  • Paks - Diósgyőr
  • Újpest - Szombathely
  • Ferencváros - Honvéd

Nos, hogy ebből a hat meccsből mennyit játszanak le, az jó kérdés. Talán még fogadási opciókat is lehetne kínálni rá, melyik összecsapást rendezik meg, és melyiket fogják elhalasztani. Elvileg hétvégére nem jósolnak hóesést, de az fix, hogy a hőmérséklet markánsan csökken majd. Hidegben lehet játszani, csak minek? Ideális időjárási körülmények között is konganak a lelátók, akkor gondolhatjuk, mi lesz hétvégén.

Kupameccset már kellett halasztani, bár vannak olyan hangok is, melyek szerint nyugodtan lehetett volna focizni Újpesten. Ez tény, most télen a Bundesligában is volt egy Freiburg-Köln meccs, ahol nem picit volt havas a pálya. Aki látta a mérkőzést, az emlékszik rá, hogy a játékvezető egy megítélt tizenegyes után úgy lépte ki a büntető helyét, mint egy péntek esti sörmeccsen szokás, hisz egyszerűen nem látszott a meszes pont. De az MLS-ben is volt nemrég egy Minnesota-Atlanta meccs, ahol bokáig ért a hó, érdemes rákeresni mindkét találkozóra a videómegosztókon.

Hideg lesz, gólok nem biztos

Hétvégén tehát jön a zimankó, és jön a 20. forduló. Elvileg már futball-lázban kellene égnünk, de kis hazánkban csak azokat érinti a láz, akiket valamilyen nem kívánatos vírus fertőzött meg a napokban. Nincs minőségi foci, nincs néző, de legalább hideg lesz. Hogy gólok lesznek-e, abban nem vagyunk biztosak.

Ehhez jön még az 'idény eleji forma', így könnyen zárhatunk majd egy extrém gólszegény fordulót. A 2015/16-os idényben például a 'tavaszi' restart hat meccsen mindössze kilenc gólt hozott. Most sokkal hidegebb lesz. Az említett 2015/16-os idény első 'tavaszi' fordulójában hat mérkőzést rendeztek, abból öt volt olyan, amely 1-0-al ért véget. Egyedül a Loki-Vasas találkozón szakadt ki a gólzsák, viszont ahhoz sem kis szerencse kellett, mivel a DVSC gyakorlatilag minden kapura tartó lövéséből gól született.

A szorzók

Ennek az idénynek az utolsó körében 12 gól született. Meccsenként kettő átlagban. A 2.5-ös gólhatár mellett 4 mérkőzésen született 'under', azaz 2.5 gólnál kevesebb. A tippünk az, hogy az előttünk álló fordulóban sem lesz ipari góltermelés. Az unibet szorzóit vizsgálva az Újpest-Haladás mérkőzésen van a legnagyobb sansz a kevés gólra. Itt a 2.5 gól alatt opció 1.76-os szorzóval fogadható, ami egyébként elég jónak számít. Legutóbb szeptemberben találkoztak, és akkor ideális körülmények között is mindössze egy gól született.

A Balmazújváros a télen többek közt Rudolffal erősített, ennek ellenére a DVSC vendégeként elsősorban a hazai akciók hatástalanítása lesz a fő cél. Itt a 2.5 gól alatt opció 1.95-el fizet, szintén megér egy próbát. Legutóbbi tétmeccsükön sem potyogtak a gólok, mindössze egy született. Nem sok.

Talán már írnunk is kár, a Mezőkövesd és a Puskás meccsén sem várunk joga bonítót. Szeptemberben a két együttes bajnokiját 1-0-ra nyerte a Puskás. Egy hasonlóan gólszegény összecsapást most is el tudunk képzelni, a Puskás Akadémia téli edzőmeccsein is lasszóval kellett fogni a gólokat. Azóta itthon a ZTE ellen kupameccsen 1-0-ra kikapott Pintér alakulata. Nem két, de inkább három csapatra való játékosa van a klubnak, játéka nem nagyon.

A DVTK 2017 áprilisában járt Pakson, de gólt nem szerzett. Tény, a Paks sem vitte túlzásba, de az az egy szerzett dugó is elég volt a három ponthoz. Ebben a párharcban egyébként a hatodik és hetedik helyen álló együttesek feszülnek egymásnak, könnyen lehet, hogy egy vaskos 0-0-al indítják majd az évet, ami mindkét együttesnek egy-egy pontot jelent. Nem sok, de legalább valami. (Egyébként a paksi pályát jelenleg hó fedi, szurkolók segítségét kérik, hogy eltakarítsák a havat a pályáról: http://paksifc.hu/news.php?extend.7544.12)

A Fradi és a Kispest Honvéd meccse sem tűnik babazsúrnak. Hiába vannak gólveszélyes támadók mindkét oldalon, azért a védelemben is találunk karizmatikus játékosokat. A Honvédnál Supka mester vette át a karmesteri pálcát, a Groupama Arénában minden bizonnyal a pontszerzésnek is örülne. Hiába feszül egymásnak a góllövőlista első két helyezettjének csapata, ebben a meccsben sem érezni a gólok szagát.

Az  unibet egyedül a Vidi-Vasas meccsen vár sok találatot, itt a 2.5 gól alatt tippre ugyanis elég magasnak számító 2.40-es szorzót kapunk. Talán tényleg ez a mérkőzés az, ahol zörögnek majd a hálók, bár hiába offenzív, és gólra törő együttes a Vasas, a Pancho Arénában a Vidi ellen előre aláírná a 0-0-t.

Hétvégén hideg lesz, nézők és gólok nem biztos. Feltéve, ha lesznek meccsek egyáltalán...

Címkék: sportfogadás, tipp,