Most még az „egyhibás” szelvényekkel is eurómilliókat lehet kasszírozni

2012-08-10
Ritkán adódó, kedvező nyerési lehetőség kínálkozik most az EuroMillions lottón. Nemcsak a rekordösszeget kínáló telitalálattal, de még az „egyhibás” szelvényekkel is kiemelkedően szép összeget, akár tízmillió eurót lehet kasszírozni a páneurópai számsorsjátékon.

 

A jackpot összege ugyanis a héten elérte az előre megjelölt felső határt, vagyis a 190 millió eurót. Telitalálatos szelvénnyel ennyit lehet most kaszálni, de azt azért illik hozzátenni, hogy erre mindössze 1:116,5 millióhoz az esély, tehát kevesebb, mint a fele annak, hogy öt találatunk lesz az Ötöslottón.

 

Ezért érdemesebb inkább azzal az eshetőséggel foglalkozni, ha a pénteki húzáson sem lesz 5+2 találatos. Akkor ugyanis az említett 190 millió eurót, valamint a pénteki sorsolásra beküldött lottószelvények árából a jackpotra elkülönített összeget az eggyel alacsonyabb nyerőosztály, vagyis az 5+1 találatosok között osztják szét. Hogy összesen hány ilyen nyertes szelvény lesz, azt legfeljebb megsaccolni lehet, előre pontosan megmondani természetesen nem. 

 

Az mindenesetre elég jól kikalkulálható, hogy az 5+1-esek között nagyjából 205-210 millió eurót fognak kiosztani. A jackpotra korábban felhalmozódott 190 millió euró ugye már adott, ehhez jön még hozzá a pénteki húzásra beérkező szelvények árából a jackpotra, valamint az 5+1-esekre eső rész, amely legutóbb, a keddi sorsolás esetén 16 millió eurót tett ki, de ez egy kicsit még több is lehet. Az 5+1 találatos szelvények száma általában 5-6 darab szokott lenni, ám ez a szám halmozódás esetén megemelkedik. Amikor 2006-ban ilyen jackpotleosztásra sor került, akkor például körülbelül 20 darab 5+1 találatos szelvény volt. Ha a 210 milliót elosztjuk 20-szal, máris kijön, hogy ezen a héten valamivel több mint 10 millió euró, vagyis 2,8 milliárd forint lehet egy darab 5+1 találatos szelvény nyereménye.     

 

Az EuroMillions lottón egyébként 1:6,5 millióhoz az esély az 5+1 találatra, tehát valamivel nagyobb, mint itthon a Hatoslottón a telitalálatra (1:8 millió). Lényeges különbség, hogy az EuroMillionson egy alapjáték ára 2 euró, vagyis mai árfolyamon 560 forint, tehát nagyjából két és félszer annyiba kerül, mint a Hatoslottó esetében. Itt azonban hozzá kell tenni, hogy ha valaki nem egy külföldi irodában, személyesen adja fel az EuroMillions-szelvényét, hanem valamelyik online közvetítőn keresztül lottózik, akkor többe kerülhet egy szelvény.  

 

Az ausztriai Lékán (Lockenhaus) ilyen trafikokban lehet EuroMillions lottót vásárolni

 

Visszatérve a nyereményekhez, miközben a Hatoslottónál ezen a héten 272 milliót érhet egy hibátlan szelvény, addig a páneurópai lottón elért 5+1 találattal megközelítőleg 2,8 milliárd forintos, tehát több mint tízszeres pénzt lehet kasszírozni. De hangsúlyozni kell: ez a szám csak akkor igaz, ha az EuroMillionson pénteken senki sem ér el 5+2, vagyis telitalálatot. 

 

Van azonban egy fontos tényező, amit még feltétlenül meg kell említeni. Nevezetesen azt, hogy ha egy magyar állampolgár nyereményt ér el az EuroMillions lottón, akkor az összeg után a hatályos jogszabályok szerint 16 százalék személyi jövedelemadót kell befizetnie az államkasszába, így 10 milliárdból már „csak” 8,4 milliárd marad meg neki. Más kérdés, hogy ha ezt egy külföldön – például a szomszédos Ausztriában – feladott szelvénnyel teszi meg, és a pénzét is külföldi bankszámlákon helyezi el, akkor ezt elég nehéz ellenőrizni.

 

Mindent egybevetve: a befektetett pénzt és a lehetséges tiszta nyereményt tekintve az EuroMillions most háromszor jobb befektetésnek ígérkezik, mint az itthon jelenleg legnagyobb nyereménnyel kecsegtető Hatoslottó. Hangsúlyozni kell azonban, hogy mivel a várható nyeremények összege hétről hétre változik, valamint az EuroMillionson sem minden héten osztják szét a jackpotot, így ez a megállapítás csakis erre a hétre vonatkozik. 

 

Játék Találatok
száma
Alapjáték
ára (Ft)
Esély a nyerésre Várható
nyeremény (Ft)

Ötöslottó

Telitalálat
(5)
225 1:44 millió 85 millió Ft
Hatoslottó Telitalálat
(6)
225 1:8 millió 272 millió Ft
Euromillions Telitalálat
(5+2)
560 1:116,5 millió 53,2 milliárd Ft
Euromillions  5+1
(ha nem lesz 5+2)
560 1:6,5 millió kb. 2,8 milliárd Ft
Euromillions 5+1
(ha lesz 5+2)
560 1:6,5 millió 84-140 millió Ft