Most érdemes csalással próbálkozni a kaszinókban

2018-02-14
Kis túlzással ugyan, de üresek a Las Vegas-i kaszinók felügyeleti szobái - A Las Vegas Review-Journal nemrég megjelent cikke szerint sok Vegas-i kaszinóban csak 1-2 ember figyeli a felügyeleti kamerák képeit, így jóval könnyebb dolguk van a csalóknak, mint máshol.

 

Ha máshonnan nem is, az amerikai filmekből tudhatjuk, hogy azoknak a játékosoknak, akik csalni akarnak egy kaszinóban, nem a játéktérben lévő személyzet a legnagyobb ellensége, hanem a mindent látó felügyeleti kamerák, illetve az azok felvételeit monitorozó stáb.

 

A Las Vegas Review-Journal közelmúltban megjelent cikke szerint azonban még a legnagyobb helyeken is alig öt ember dolgozik egy-egy műszakban a felügyeleti szobákban, és ez a létszám általában még kevesebb, különösen, ha a szünetet tartó munkatársakat is figyelembe vesszük.

 

A Nevadai Szerencsejáték Felügyelet megköveteli, hogy a kaszinókban legyen felügyeleti szoba, ahol olyan szakemberek dolgoznak, akik a játékok szabályaival is tisztában vannak, és a használt felszereléseket is ismerik. Nem követelik meg azonban, hogy egyidejűleg egynél több alkalmazott is tartózkodjon ezekben a helyiségekben. Amiatt, hogy természetszerűleg a munkatársak olykor kénytelenek szünetet tartani, ezért előfordulhat, hogy egy-egy nyolcórás műszakban összesen akár egy órán keresztül is felügyelet nélkül maradnak a kamerák képei.

 

 

Az a hír járja, hogy Vegas-ban kisebb felügyeleti team-ek vannak, mint más országokban általában lenni szokott. Karl Bennison, a nevadai szerencsejáték felügyelet  végrehajtó szervének vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ellenőrzéseik során nem tapasztaltak olyat, hogy egy biztonsági szobában senki se tartózkodott volna. Willy Allison, kaszinó-biztonsági szakember elmondása szerint a legtöbb Las Vegas-i kaszinóban két-három ember dolgozik a felügyeleti szobákban egy-egy műszakban.

 

Allison szerint ez “nagyon sovány”, figyelembe véve, hogy más országokban általában 25 asztalonként szokott lenni egy személy szolgálatban, és hogy a Vegas-i resortokban még ennél is többnek kellene lennie, az egyéb attrakciók miatt. “Figyelembe véve azt az ember- és pénztömeget, ami a Vegas-i kaszinókban megfordul, a személyzet mérete meglepő számomra, és messze a világátlag alatt van.” – jelentette ki.

 

A Las Vegas-i kaszinók némelyike ráadásul igen le van maradva technikailag is. Az operátorok néhol még mindig analóg felvevőket és szalagokat használnak a játéktér megfigyelésére. Az eljárás lényege az lenne, hogy a videó felbontása elég nagy legyen ahhoz, hogy azonosítani lehessen a személyeket, kártyákat, zsetonokat; és a felvételeket legalább hét napig meg kellene őrizni. A jelentés szerint néhány Las Vegas-i kaszinóban még mindig a kilencvenes évek VCR technikáját alkalmazzák, további részelteket azonban nem közöltek.

 

A 2017. októberi lövöldözés óta a kaszinók nem igazán akarnak arról beszélni, hogy hány biztonsági embert alkalmaznak, vagy, hogy milyen kiképzésben részesülnek, de a biztonsági emberek számára vonatkozóan egyébként nincs semmilyen szabályozás.

 
Címkék: kaszinó,