Módosult a szerencsejáték-törvény

2015-12-02
Az Országgyűlés kedden több ponton is módosította a szerencsejáték-törvényt. A kiszabható bírság 100 ezerről 10 millió forintra nőhet, szigorodik az adózás, és új elem az online kaszinókra kivetett kiegészítő 15 százalékos játékadó.

 

A szerencsejáték-törvény módosítása szerint a szerencsejáték szervezője ezentúl nyilvántartást vezethet azokról a játékosokról, akik súlyosan megszegték a szabályokat és kitiltották őket az játékból. Az adatokat hat évig kell megőrizni.

 

50 ezer−500 ezer forintról 100 ezer−10 millió forintra nő a bírság olyan esetekben például, ha a játékszervező eltér a jóváhagyott játéktervtől.

 

A módosítás egyértelművé teszi, hogy a több kaszinóval rendelkező a kaszinóinak és online kaszinóinak tiszta játékbevételét havonta összevontan, göngyölítve állapítja meg, ennek során a koncessziós díj göngyölített, kumulált levonására nincs lehetőség, a koncessziós díjnak minden tárgyhónapban csak az adott tárgyhónapra eső arányos része vonatható le.

 

Új elem az online kaszinók kiegészítő 15 százalékos játékadója abban az esetben, ha a játékszervező kaszinóinak tiszta játékbevételét meghaladja az online kaszinójának játékbevétele. Ilyenkor a pozitív különbözet az adóalap, amely után 15 százalékos játékadó fizetésére is köteles a szervező.

 

A törvényalkotási bizottság javaslatára került be a jogszabályba, hogy 2016. január 1-től nemcsak a játékkaszinók, hanem az online játékkaszinók játékadójának 3 százalékát is játékosvédelmi célra kell fordítani.

 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításával a külföldi jackpot rendszerből származó jövedelem adóköteles lesz.

 

Forrás: MTI

Címkék: jogi háttér,