Módosul a román szerencsejáték törvény

2015-01-05
A tavalyi év utolsó napjaiban elfogadott módosításnak köszönhetően a román szerencsejáték jogszabályok jobban megfelelnek az EU előírásoknak.

 

A román kormány az év utolsó napjaiban sürgősséggel fogadta el azt a jogszabály-módosítást, mely többek közt a korábbi 89 ezer euróról 100 ezer euróra növelte a kaszinók liszenszdíját. A jogszabály-módosítás legfontosabb elemei azonban az online szerencsejátékkal kapcsolatosak, mely most mind a szolgáltatók, mind a játékosok számára legális. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy a szolgáltatók a szervereiket Románián kívül üzemeltessék.

 

“Ezzel a módosítással a kormánynak végre sikerült szabályozást kialakítania az online szerencsejáték szektor számára, melyet 2010-ben legalizáltak. Most olyan jogi keretrendszert alakítottunk ki, mely lehetővé teszi a szerencsejáték szolgáltatók számára, hogy liszenszet igényeljenek Romániában, és ezzel a liszenszelési lehetőséggel védeni tudjuk a román játékosokat.” – közölte a Nemzeti Szerencsejáték Hivatal elnöke, Odette Nestor.

 

A korábbi szabályozás, melyet Románia 2008-as EU-s csatlakozása után, 2010-ben fogadtak el, elvileg lehetővé tette ugyan az online szerencsejátékokat, azonban csak olyan szolgáltatók számára, melyek rendelkeznek a román kormány liszenszével. Ez a szabályozás már csak azért is furcsa volt, mert Romániában nem volt olyan szabályozó hatóság, mely ilyen liszenszet kiadhatott volna… Ennek eredményeképpen számos online szerencsejáték vállalat kezdte meg szolgáltatását Romániában, annak ellenére, hogy technikailag illegálisan működtek, de mivel nem volt szabályozó hatóság, a jogszabályt érvényesíteni sem lehetett… Végül 2013 áprilisában létrehoztak a Nemzeti Szerencsejáték Hatóságot, mely ettől kezdve jogosult a román online szerencsejáték szektor felügyeletére.

 

Az új szabályozás nem csak a szolgáltatókat, de a játékosokat is érinti, hiszen az előző, egységes 25 százalékos jövedelemadó kötelezettség helyett, a játékosoknak ezentúl 15 ezer euró nyeremény alatt 1 százalék, a 15 és 100 ezer euró közötti nyeremény után 16%, az a fölötti nyereményekre pedig 25 százalékos adót kell fizetniük.

 

Egy másik fontos változás, hogy a nyerőgépeket ezentúl a Nemzeti Szerencsejáték Hivatal szervereihez kell kötni, és limitálják a gépek által kifizethető nyereményeket.

 

Újdonság az ideiglenes liszensz léte is, melyet 3-6 hónapos időszakra lehet igényelni a kiemelt idegenforgalmi helyszíneken, melytől a turizmus fellendülését remélik az illetékesek.

 

Az új szabályok, melyekkel a román szerencsejáték törvény immáron jobban megfelel az európai normáknak, 45 nap múlva lépnek hatályba

 
Címkék: jogi háttér,