Módosítják az online kaszinójátékokra vonatkozó jogszabályt

2015-06-17
Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a fideszes Bánki Erik az online kaszinójáték részletes törvényi szintű szabályainak megalkotására. Bár a médiában szélvész gyorsasággal terjed a hír, hogy az online szerencsejátékot is átjátsszák Andy Vajnának, valójában ez már régebben megtörtént!

 

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint a javaslat kimondja, hogy az online kaszinójáték szervezésére csak olyan szervező jogosult, amely rendelkezik kaszinójáték szervezésére vonatkozó koncesszióval. – írja az MTI.

 

Bár ezt a bekezdést a média most igen felkapta, valójában nem sok minden változik a jelenlegi helyzethez képest, ugyanis az online szerencsejáték piac felosztása egy 2014. októberi több száz oldalas, az idei évi költségvetést szabályozó salátatörvény keretein belül – szinte észrevétlenül ugyan - de már megtörtént

 

Az az adócsomag módosította ugyanis a szerencsejáték-szervezési törvényt is, rögzítve abban, hogy a nem liberalizált távszerencsejáték szervezésen belül az online sportfogadás szervezését kizárólag a Szerencsejáték Zrt., míg az online kaszinó- és kártyajáték szervezését csak játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós jog jogosultja végezheti.

 

Mint köztudott, jelenleg az országban Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak és Szima Gábornak van játékkaszinó üzemeltetési joga, melyet nem nyílt koncessziós pályázaton, hanem egy, a kormány által speciálisan szerencsejátékra kitalált úgynevezett "megbízhatósági eljárás" keretében kapott annak ellenére, hogy átláthatatlanul szövevényes, offshore cégével folyamodott a címért.

 

Az akkor elfogadott, jelenleg érvényes jogszabály így szól:

Távszerencsejáték szervezését

a) sportfogadás játéktípus esetén kizárólag a 100%-ban a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. végezheti,

b) kaszinójáték és kártyajáték játéktípus esetén a tevékenység gyakorlásának jogát a magyar állam kizárólag Magyarország területén található játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncesszió jogosultja részére engedheti át.

 

A Bánki Erik féle módosításban mindez így fest:

„(1a) Távszerencsejáték szervezésére a kizárólag a 100%-ban az állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt., valamint Magyarország területén található játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncesszió jogosultja jogosult.” 

 

Bánki javaslatának fő eleme tehát nem az, hogy Vajnáék kezébe adja az online kaszinójátékok szervezésének adu-ászát is, hanem, hogy a „távszerencsejáték” fogalmából kiveszi az online kaszinójátékokat, így a jövőben „távszerencsejátéknak” csak az online sportfogadás minősülne. Az „online kaszinójátékok” ezentúl külön szabályozási kategóriába esnének, melyet „kizárólag a kaszinójáték szervezésére jogosult koncessziós társaság szervezhet.”

Ezzel kapcsolatban lényegi javaslat még, hogy „Az állami adóhatóság legfeljebb két online kaszinó működését engedélyezheti.”

Továbbá, hogy az online kaszinójáték kizárólag magyarországi IP címről kapcsolódó játékos számára tehető hozzáférhetővé, és a szervezőnek folyamatosan figyelnie kell a játékosok IP-címét.

Az állami adóbevételek ellenőrizhetősége és a játékosok védelme érdekében a javaslat előírja, hogy a szervezőnek folyamatosan biztosítania kell a szerverhez való távoli hozzáférés lehetőségét az állami adóhatóság részére.

 

A javaslat felsorolja a hírközlő eszköz és rendszer útján közvetített online kaszinójáték típusait:

a) a játékkaszinóban, vagy az állami adóhatóság által – eseti, vagy állandó jelleggel– engedélyezett más helyen folyó kaszinójátékban hírközlő eszköz vagy rendszer útján történő részvétel,

b) az online kaszinó szerverére hírközlő eszköz vagy rendszer útján történő kapcsolódás a játékos rendelkezése alatt álló informatikai eszközzel a szerveren található játékprogramokkal történő játék,

c) az online kaszinó által üzemeltetett szerver közvetítésével a játékos rendelkezése alatt álló informatikai eszközzel más játékosok elleni kártyajáték, vagy 

d) távszerencsejáték, vagy

e) az a)-d) pontokban felsorolt játék típusok kombinációja .

 

A játékkaszinóban – a c) pontban foglalt játéktípus kivételével – online kaszinó elérését biztosító informatikai eszköz is üzemeltethető.

Ha az online kaszinó üzemeltetője több online kaszinót üzemeltet, vagy erről más jogszerűen működő online kaszinó üzemeltetőjével megállapodik, akkor az a) és b) pontában foglalt játékok egységes jackpot rendszerbe köthetőek.

A magyarországi játékszervező külföldi szolgáltató által üzemeltetett jackpot rendszerhez csak akkor csatlakozhat, ha a külföldi szolgáltató a saját joga szerint jogszerűen működik. 

A játékosszámlák biztonsága és átláthatósága érdekében a szervező egyéb pénzeszközöktől elkülönülten, magyarországi bankszámlán kezeli a játékosok befizetéseit és nyereményeit. Amennyiben a bankszámla egy különösen nagy nyeremény következtében vagy bármilyen más okból nem fedezné a játékosok összesített egyenlegét, úgy kötelessége 30 napon belül kipótolni a különbözetet.

 

A törvény 2015. szeptember 1-én lépne hatályba.