Mocsai: Lendületből kell menni az osztrákok ellen

2014-01-22
Mocsai Lajos, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint lendületből kell lejátszani szerdán az osztrákok elleni mérkőzést a dániai férfi Európa-bajnokság herningi középdöntőjének záró fordulójában.

 

A szakember a kedd esti tréningen az MTI-nek azt mondta, bízik benne, hogy a csapat úgy léphet pályára a Jyske Bank Boxenben, hogy addigra már biztos a helye Európa legjobb nyolc csapata között. Ehhez az kell, hogy előzőleg - a papírformának megfelelően - a macedónok ne nyerjenek a spanyolok ellen.

 

"Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan motiváltan fogunk küzdeni, mint eddig, és remélem, minden játékos egészséges lesz" - mondta a szakember, arra utalva, hogy a keret nagy részén egy vírusos fertőzés ment keresztül. Mocsai hozzátette: gondolkodott a fiatal Zdolik Bence szerepeltetésén is, de a balatonfüredi átlövő - aki Varsandán Milánhoz hasonlóan még csak szokja az Eb hangulatát - kötőhártya-gyulladást kapott, így aligha játszhat majd.

 

Ancsin Gábor, akinek a dánok elleni meccsen megsérült a térde, egy speciális bandázsban érkezett az edzésre, rövid idő után jelezte Erdélyi Gábor csapatorvosnak, hogy fájdalmai vannak. 

"Eléggé szúr a térdem a kitámasztásoknál. Folytatjuk még ma és holnap is a kezeléseket, nagyon remélem, hogy tudok majd játszani, de ez szerintem csak a mérkőzést megelőző bemelegítésnél dől majd el" - mondta Ancsin.

 

Az osztrákokkal kapcsolatban Mocsai Lajos megjegyezte, hogy az izlandi Patrekur Johannesson által gondosan összerakott, kiváló csapat elsősorban az idegenlégiósokra épít. 

Hozzátette: irányító-átlövő poszton a magyar származású Szilágyi Viktor semlegesítése a legfontosabb feladat, és fel kell készülni négy-öt tipikus játékukra. Nem szabad hosszú támadásokat engedni nekik, amikor pedig nálunk a labda, akkor a várható hatos zónájuk elleni alapjátékainkat kell alkalmaznunk - mondta.

 

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint erőn felül teljesít Mocsai Lajos csapata a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

 

"Sok minden szerencsésen alakult, ugyanakkor lehet némi hiányérzetünk, hogy az izlandiak ellen végül csak egy pontot szereztünk. Nem mondom, hogy jobb lenne a helyzetünk, de mindenképpen könnyebb szituációt teremtett volna" - mondta az MTI-nek az MKSZ vezetője, aki Herningben nézte meg a csapat edzését.

"A válogatott erőn felül teljesít, nem azért, mert gyengébb játékosaink lennének, hanem mert nem túl ideálisak a körülmények, gondolok itt arra a vírusos hullámra, amely gyakorlatilag az egész csapaton végigment, kinek a gyomrára, kinek a szemére, kinek a felső légúti részére" - mondta Vetési. Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy Dánia drága a magyaroknak, így nem tudnak ezrével jönni a rajongók, úgy, ahogyan akár a tavalyi spanyolországi világbajnokságon.

 

Az osztrákok elleni szerdai összecsapással kapcsolatban megjegyezte, nemcsak a magyarokon múlik, hogy összejön-e a csoport harmadik helye - amivel az ötödik helyért még játszhatna a válogatott -, ugyanakkor bízik a csapatban.

"Először is, amit megtehetünk, azt meg kell tennünk. Úgy gondolom, egyszer lehet nagyon jól játszani az Európa-bajnokságon, a macedónok ellen ez már majdnem teljesen sikerült, talán az utolsó negyed óra nem volt az igazi" - mondta Vetési Iván.

 

A magyar válogatott a középdöntő szerdai záró fordulójában a pont nélküli osztrákok ellen lép pályára. Abban az esetben végezhet a csoport harmadik helyén és játszhat az ötödik helyért, ha győz, az izlandi csapat pedig úgy kap ki a dánoktól, hogy a Mocsai-csapatnak lesz jobb a gólkülönbsége. Az izlandiaknak jelenleg plusz három, a magyaroknak pedig mínusz öt a gólkülönbségük.

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,