Mit tegyünk, ha lottónyertestől kapunk levelet?

2013-06-20
És még fel is ajánl 330 milliót? A válasz: gyorsan töröljük a levelet!

 

Régebben írtunk már az olyan scam-ekről (e-mailes átverésekről), amelyekből a gyanútlan postafiók tulajdonos arról értesül, hogy hatalmas lottónyeremény vagy éppen amerikai zöldkártya vízum ütötte a markát, miközben (szerencsés esetben) soha életében még csak nem is hallott a szóban forgó szerencsejátékról. Most egy újfajta scam van terjedőben, itt is adathalászatról van szó.

 

Az újfajta scamek írója ezúttal lottónyertesnek adja ki magát, és annak nevével visszaélve tájékoztatják az "e-mail tulajdonost", hogy egy szerencsés véletlen folytán az ő e-mail címét sorsolták ki, és éppen egy nagy összeget (jelen esetben 1,5 millió dollárt) készülnek adományozni neki. Hogy minél hamarabb kézbesíthessék az "adományt", válaszlevélben meg kell írni a teljes nevet, telefonszámot, életkort, és az ország nevét, ahol lakik a hiszékeny "szerencsés".

 

Fenti adatok ugyan még nem elégségesek egy online banki csalás elkövetéséhez, de feltételezhető, hogy további adatokat kérnek be a csalók válasz esetén.

 

Nem meglepő, hogy a scammerek nem sokat késlekednek. Éppenhogy megszáradt a tinta a június elején azonosított rekord Powerball jackpot nyertesének,  Gloria C. Mackenzie  óriáscsekkjén, máris megjelentek az ő nevében íródott scamek. Ugyanígy bőven találhatunk Colin és Chris Weir, valamint Adrian és Gillian Bayford nevében íródott leveleket. Szerencsére a magyarok számára nem ugrik be elsőként, hogy kikről is van szó, de egy egyszerű kereséssel hamar rábukkanhatunk a nyertesekre az interneten. Az e-mail küldői biztos ami biztos alapon még egy linket is tettek a levélbe, ami a nyertesről készült újságcikkre mutat.

 

Nagyon fontos, hogy az ilyen e-mailekre ne reagáljunk, lehetőség szerint meg se nyissuk azokat! Ha telefonszám van benne, ne hívjuk fel, és a sajátunkat se adjuk meg illetékteleneknek!

A scam-ek címzettje sokszor egy általános megszólítás, pl: Dear Email Owner, vagy Dear Sir/Madame, de robotok már ki tudják szűrni e-mailcímünkből a nevünket, ha az benne foglaltatik. Tehát akkor is mindig messzemenően gyanakodjunk, ha esetleg személyes megszólítást használ a levél küldője.

Elővigyázatosságunkkal sok kellemetlen percet spórolhatunk meg magunknak. Végezetül lentebb olvashatnak két, ilyen témában íródott levelet. 

  

Dear Email Owner,

 

My name is Gloria C. Mackenzie, i am 84 years old, and I am from Zephyrhills, Florida. On June 5, 2013, I was declared the winner of $590 Million Dollars, the largest Powerball jackpot in history.

 

My Son and I have voluntarily decided to donate the sum of $1,500,000.00 USD to your email ID, this being part of our 2013 Millionaire Donation Project to financially support seven(7) lucky people and ten(10) charity organisations from different parts of the world.

 

Your email was luckily selected via a Google & Facebook sponsored email-draws, and we decided to put this on the internet for the world to see in other to relinquish any doubts. Please follow the News Link below for more info;

 

http://abcnews.go.com/US/powerball-record-winner-84-year-woman-gloria-mackenzie/story?id=19331310#.UbgPzH6nomP

 

For immediate release of these donated funds, send your *Full Names:……,*Tel:….. *Age:…..& *Country:…..and we will instruct our payout Bank to transfer the sum of $1,500,000.00 USD to you.

 

Gloria C. Mackenzie•

Copyright ©2013• Gloria Mackenzie’s Donation Project• All Rights Reserved•

 

 

DONATION !!! From: Gillian and Adrian Bayford

 

This is a personal email directed to you, My wife and i won a Jackpot Lottery

of £148.6 Million Pounds on 14 August 2012, and have voluntarily decided to donate

the sum of £1,500,000.00 GBP to you as one our lucky beneficiary as part of our

own charity project to improve the lot of 15 unknown lucky individuals all over the

world.Please provide the following information

 

=======================================================================

*Full Name:

*Telephone Number:

*Age:

*Country:

=======================================================================

Best Regards

Gillian and Adrian Bayford

Címkék: lottónyertes,