Mint egy kémfilmben – a makaói kaszinók tele vannak amerikai titkosügynökökkel?

2015-07-30
Egy, a brit Guardian napilap számára kiszivárogtatott “szigorúan bizalmas” jelentés szerint amerikai ügynökök a Sheldon Adelson-féle Sands China kaszinóit használva „csaltak kelepcébe és zsaroltak meg kínai tisztviselőket”.

 

A jelentést még 2010-ben készítette egy magánnyozó a milliárdos szerencsejáték mogul, Sheldon Adelson cége megbízásából, mivel a vállalat aggódott a kínai kormányzat szerencsejáték-ellenessége miatt. A nyomozó állítása szerint a kínai kormány úgy vélte, hogy Adelson az amerikai titkosszolgálatokkal együttműködve kémkedik azok után a kínai köztisztviselők iránt, akik elsikkasztott közpénzeken játszanak Makaóban.

 

A jelentést öt éven át titokban tartották, nemrégiben azonban a Kaliforniai Egyetem Tényfeltáró Programja felfedezte a Sands bírósági iratai között, melyek a Sands Macau egy korábbi vezetőjének jogellenes felmondása miatti polgári bírósági ügye kapcsán készültek. 

 

A magánnyomozó által készített dokumentum azt állítja, hogy a pekingi tisztviselők szerint az amerikai tulajdonban lévő makaói létesítményeket gyakran látogatják a CIA emberei. “Sok általunk megkeresett tisztviselő volt azon az állásponton, hogy az amerikai hírszerzés nagyon aktív Makaóban, és hogy tevékenykedésükre felhasználják az amerikai kaszinókat is.

Egy megbízható forrás arról számolt be, hogy a központi kínai kormánytisztviselők meg vannak győződve arról, hogy a Sands engedélyezte a CIA és FBI ügynökeinek, hogy létesítményeikben tevékenykedjenek. Ezek az ügynökök „azokat a kínai kormánytisztviselőket monitorozzák”, akik a kaszinókban játszanak.

Ugyanez a forrás arról is beszámolt, hogy a Kínai Népköztársaság több kormányzati szerve nyilatkozott úgy, hogy „bizonyítéka” van arra, hogy „amerikai ügynökök” a Sands-ban tevékenykednek, „csapdába csalva” azokat a kínai kormánytisztviselőket, akik szerencsejátékoznak, hogy aztán arra kényszerítsék őket, hogy együttműködjenek az amerikai szervekkel.”

 

Az utóbbi időben számos hír jelent meg arról, hogy a kínai kormány erőteljesen próbálkozik a makaói korrupció felszámolásával, számos szigorú intézkedést hozott annak érdekében, hogy megfékezze a tisztviselők és politikusok szerencsejáték tevékenységét. És ez nem véletlen… A most kiszivárogtatott jelentés szerint ugyanis, azok a tisztviselők, akik nagy szerencsejáték adósságokat halmoztak fel, nyitottak voltak a külföldi hírszerző ügynökségek felé. 

“Meglehetősen aggasztó, hogy magas rangú pekingi kormányzati kapcsolatunk szerint, egy belső központi kormányzati ügynökség arról számolt be, hogy a kínai kormánytisztviselők évente körülbelül 2 milliárd dollárt szerencsejátékoznak el Makaóban.”  

 

A kínaiak szerint a kaszinókon keresztüli monitoring is része annak az erőfeszítésnek, amit az USA annak érdekében tesz, hogy befolyásolja a makaói történéseket. A dokumentum szerint Peking többször is megakadályozta, hogy amerikai konzulátus nyíljon Makaón, mert szerintük ez beavatkozás lenne a helyi politikába.

„A tisztviselők körében széles körben elterjedt az a hit, hogy a Sands az amerikai kormány érdekeit szolgálja Makaón.” – áll a jelentésben.

 

Ron Reese, a Sands globális kommunikációért és a vállalati ügyekért felelős elnökhelyettese természetesen félresöpörte a dokumentumot, mondván, hogy az „olyan mint egy film forgatókönyv”, „értelmetlen spekuláció”, illetve „sok hűhó semmiért”.

 
Címkék: kaszinó,