Minden, amit a bónuszokról tudni érdemes – a kezdők bónuszai

Online kaszinó suli - 6. rész
A sok-sok ajánlott bónusz kapcsán felmerülhet a kérdés, vajon miért jók ezek nekünk, és ami a legfontosabb, miért érik ezek meg a kaszinóknak?

 

Először is mi, játékosok a bónusz segítségével tovább játszhatunk, több pénzzel. Ez elsőre nagyon jól hangzik, azonban tudnunk kell, hogy minden egyes bónusznak megvannak a saját feltételei, és addig, amíg ezeket nem teljesítettük, a nyereményünket sem hívhatjuk le, bármilyen nagy is az. És ez az a pont, ahol jó a kaszinónak, hiszen az ő célja az, hogy minél tovább tudjon minket az ügyfelei között.

Itt is, mint az életben oly sokszor, az ördög a részletekben rejlik – tehát mielőtt elköteleznénk magunkat bármilyen online kaszinó-bónusz lehívása mellett, feltétlenül olvassuk el annak feltételeit („bonus terms & conditions”), és bizonyosodjunk meg, hogy valójában milyen típusú az, és ténylegesen mennyi játék végigjátszására vállalkozunk.

 

A kezdők bónuszai

 

Az első bónuszok, aminek a lehetősége már rögtön a regisztrációnál ott várhat minket, az az úgynevezett welcome”, illetve a „first deposit” bónusz, azaz a méz a madzagon.

 

Az üdvözlő („welcome”, „registration”) bónusz lényege általában az, hogy a kaszinó elvárja tőlünk, hogy

- játszunk meg egy bizonyos mennyiségű játékot – például teljesítsünk 50 fogadást vagy tétet, és csak utána kérhetünk kifizetést, 

- előírhat megjátszási kötelezettséget - például a kapott bónusz összegét legalább 25-ször kell feltennünk, tehát ha például 10 eurót kaptunk feliratkozó bónuszként, akkor 25x10 eurót, azaz összesen 250 eurót kell megjátszanunk,

- az is előfordulhat, hogy a bónusz csak kiemelt játékokon jelenik meg, tehát csakis ezekre használhatjuk fel.

A kaszinó azt is kikötheti (és ki is szokták kötni), hogy egyes játékok tétjei teljes mértékben, vagy csak részben, esetleg egyáltalán nem számítanak bele ebbe a megjátszási kötelezettségbe, így célszerű átgondolnunk, milyen stratégiát alkalmazva teljesítjük majd a bónusszal kapcsolatos kötelezettségeinket, ha hozzá akarunk jutni a nyereményünkhöz. A tapasztalatok szerint a kaszinók igyekeznek minket azon játékok felé terelni, amelyen nekik nagyobb hasznuk van, például a nyerőgépek felé, az általuk meghatározott százalékokról pedig külön táblázatot bocsátanak rendelkezésünkre az apró betűs részben.

Van olyan kaszinó, amely kizárja, hogy bizonyos befizetési módok esetén az üdvözlő bónuszt igénybe vegyük, így célszerű a részvételi feltételek között ennek is utána nézni.

Azt is érdemes megfontolni, hogyan és mikor kérünk kifizetést, mivel a kaszinó korlátozhatja, hány alkalommal, és milyen maximális összeget hajlandó kifizetni az ilyen típusú bónusz megforgatásából keletkezett nyereményből.

 

Az első befizetéshez kapcsolódó („first deposit”, illetve „match”, „opening”) bónuszok általában százalékosan vagy sávosan vannak meghatározva, és az első befizetésünkhöz igazodnak – tehát minél többet fizetünk be, annál nagyobb lesz a bónusz, amit jóváírnak a számlánkon. Természetesen van egy maximum összeg is a jóváírással kapcsolatban, ez is elolvasható a részletes feltételek között. Arra is oda kell azonban figyelnünk, hogy nem mindegy, mely országból regisztrálunk, ahogy az sem, milyen állampolgárságúak, vagy mely ország lakosai vagyunk. Van olyan kaszinó, ahol például nem jogosult a játékos kezdő bónuszra, ha euróban fizet és Kanadában lakik, vagy dollárban fizet, de az Egyesült Királyságban él. Tehát ne garasoskodjunk az időnkkel, és böngésszük át az összes olyan „és” meg „vagy” kapcsolatot, ami a mi helyzetünket jellemezheti.

 

Minimális megjátszási (megforgatási) követelmény

 

Az első bónusz azonban nem azért van, hogy rögtön haza is vigyük – a kaszinó célja az, hogy ezt az összeget megforgassuk, és nem bízzák a szerencsére, hogy ez megtörténik-e. 

A legtöbb bónusz igénybevételének feltételei között ott szerepel, hogy a nyereményünk megszerzéséhez hányszor kell megjátszanunk a befizetésünket és a kapott bónusz összegét („minimális megforgatási követelmény”). Ha például úgy döntünk, hogy megkockáztatjuk a minimum befizetésnek megfelelő euró mennyiséget, a következőkre számíthatunk:

A megforgatási kötelezettség azonban – kaszinótól függően – ennél sokkal magasabb is lehet (pl. negyvenszeres-hatvanszoros).

A helyzetünket tovább bonyolíthatja, hogy a kaszinó kikötheti, hogy például egyes játékok milyen mértékben számítanak bele a megforgatásba – például a ruletten egy 100 eurós tétnek csak a 20%-a, azaz 20 €, míg a videó pókeren ugyanezen tétnek a 25%-a, azaz 25 € . És mi lehet a büntetésünk, ha a megforgatási követelmények teljesítése előtt próbálunk kifizetést kezdeményezni? Akkor akár véglegesen is elveszíthetjük/elveszítjük a bónuszösszeget, és az abból elért nyereményünket is.

Van kaszinó, amely másképp számol, például üdvözlő bónusz-jogosult játékosok esetében tétenként csak maximálisan 10 eurót számol bele a megforgatásba, a 10 euró felett tétből fakadó nyereményeket pedig újra meg kell forgatni negyvenszer vagy hatvanszor attól függően, hogy hol tartózkodunk. (Az európai országok többsége általában az alacsonyabb megjátszási követelmények csoportjába tartozik) 

Számokkal: ha például 20 eurós téttel 40 eurót nyerünk, akkor ebből a tétből csak 10 euró vett részt a megforgatásban, de a nyereményünkből 20 eurót (az üdvözlő bónusz megforgatási feltételein túl) is meg kell forgatnunk 40-szer (800€) vagy 60-szor (1.200€) , hogy megkapjuk ezt a bónusz. 

 

„No deposit” bónusz

„No deposit” bónusz esetében az online kaszinó nem kér befizetést a legelső játékhoz, hanem regisztrálunk, megadjuk a hitelkártyánk számát, és cserébe kapunk – például – 10 dollárt, hogy játszhassunk, azaz élvezhessük az általuk ajánlott játékközeg „barátságos atmoszféráját” és izgalmát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy később, az első befizetésünk során nem vehetjük igénybe az első befizetéshez kapcsolódó bónuszukat.

Van olyan „no deposit” bónusz, amely ugyanúgy viselkedik, mint a többi bónusz, azaz ugyanúgy vonatkozik rá a megforgatási követelmény, ráadásul hozzáadódik az első befizetésünkhöz. Ha tehát ilyen típusú bónuszt akarunk igénybe venni, szintén ajánlott elolvasni az apróbetűs részvételi feltételeket.

 

„Free Money” bónuszok

Az első bónuszhoz gyakran csatlakozik ingyenpörgetés bónusz („+10 free spin”) is – itt sem árt, ha elolvassuk az apró betűket, amelyből megtudhatjuk például, hogy az ingyenpörgetés lehetősége

- általában előre meghatározott játékokra vonatkozik (lehet, hogy csak egyetlen egyre), ráadásul a kaszinók fenntartják a jogot, hogy a kínálatot megváltoztassák

- az ingyen pörgetés bónuszból származó nyereményre is megjátszási követelmény vonatkozik, például ha ez a szám tízszeres, akkor a kifizetés kezdeményezése előtt legalább tízszer meg kell játszanunk az ingyenpörgetéssel elért nyereményösszeget. Számokkal: ha például 10 eurót nyertünk, akkor ezt tízszer meg kell játszanunk, azaz 10x10 eurót kell megjátszanunk, és csak utána kérhetünk kifizetést.

A kaszinó azt is meghatározhatja, mely játékokon tehetjük meg a nyereményünk összegét, ha máshol fogadunk, akkor bizony az nem fog beleszámítani a megjátszásba; illetve előírhatja, hogy nem csak a bónusz, hanem a depozit összegét együttesen kell megjátszanunk.

Ingyenpörgetés-bónusz azonban nemcsak a kezdő játékosnak járhat, hanem több féle módon kapható, és ha ilyen történik velük, bizony a pörgetések összeadódnak, viszont a bónusz-nyereményekkel kapcsolatos megjátszási feltételeket bónuszonként elkülönülve kell teljesíteni a kifizetés előtt. Arra sem árt figyelni, hogy egyes kaszinók előírják, hogy ingyenpörgetés bónusz megkapása után a számlánkat fel kell töltenünk egy bizonyos összegre, illetve azt is jó tudnunk, hogy az ingyenpörgetésből adódó nyereményből maximum mennyit fizet ki a kaszinó.

Figyelmesen olvassuk el az ingyenpörgetés szabályait, mivel előfordulhat, hogy különböző módon szerzett ingyenpörgetésekhez más és más kötelezettség tartozik – ez akár úgy is szerepelhet a kaszinó általános bónuszszabályzatában, mint „ha nincs más feltüntetve, akkor az ingyenpörgetés bónuszra 35-szörös megjátszási követelmény vonatkozik”.  Ez esetben, ha például az ingyenpörgetésből 10 eurós nyereményünk származik, úgy a megjátszási követelmény, amit teljesítenünk kell, az 35x10 €, azaz 350 € összesen. Azt, hogy mely játékokon kell megjátszani ezt az összeget, a kaszinó szintén előírhatja számunkra.

Az ingyenpörgetéssel nyert pénz általában nem valódi, csak akkor válik valódivá, ha a megjátszási feltételeket teljesítjük, tehát csak a folyamat végén írják jóvá a számlánkra.