Milyen a tipikus pénznyerő-játékos?

Egy amerikai felmérés szerint az átlag pénznyerő játékos 55 és 60 év közötti nő, minimum középfokú végzettségű, és évi több, mint 55.000 amerikai dollár (12,3 millió forint) jövedelemmel rendelkezik.

  

Ropogósan friss kutatás készült az Egyesült Államokban arról, hogy milyen a tipikus pénznyerő automata játékos. A felmérés azzal az indokkal készült, hogy a kaszinók nem igazán ismerik a játékosok motivációit, társadalmi körét, eddig nagyrészt csak "problémafelmérő" kutatások születtek.

 

Sandy Chen 1000 felhasználót kérdezett meg, a "Strictly slots" magazin előfizetői közül. Azt figyelte meg, hogy a pénznyerő játékosok négy csoportra oszlanak. 

 

1. Elfoglaltságot kereső unatkozók. Ők valamilyen időtöltést keresnek. Általában idősebb emberek, akik legtöbbször csak indokot keresnek, hogy elmenjenek hazulról, elüssék az időt valahol, csökkentsék az unalmat. Kevésbé érdekli őket az izgalomfaktor vagy a nyeremény. Sokan egyszerűen azt is élvezik, ha csak néznek mást játszani.

 

2. Izgalmat keresők. Ők azok, akiket maximálisan feldob szimplán a nyerés öröme, összegtől függetlenül. Nem a progresszív Jackpotot keresik, kicsi a nyerés esélye, nem találják meg ezt.

 

3. Többcélú felhasználók: általában fiatalabbak, kevésbé tanultak, alacsonyabb jövedelemmel, általában egyedülállóak, saját otthon és különösebb célok nélkül. A modernebb "téma-játékokat" kedvelik, a motivációjuk, hogy jól érezzék magukat, és pénzt nyerjenek.

 

4. "Pihenő" felhasználók: A magasabb iskolázottságúak és jómódúak közül kerülnek ki, akik a társaságot és a szórakozási lehetőséget keresik a játékban. Szeretnek az alacsony téteknél maradni, kedvencük a 25 centes vagy a dolláros tét.

 

A kaszinóknak oda kell figyelniük a különféle felhasználói igényekre. Kitűnt, hogy sok ember a kaszinóban a társaságot keresi, tehát elhelyezhetnék a gépeket például körbe, ahelyett, hogy egy hosszú sorba állítják őket. Ezzel embereket csábíthatnának el az otthoni online kaszinózástól.

Egy korábbi kutatás szerint a kaszinók bevételének 70%-át ma már a nyerőgépeknek köszönheti, a hetvenes években ez még csak 40% volt. Persze azóta nagyot fejlődött a technika: az egyszerű cseresznyéket és szilvákat pörgető mechanikus gépek helyett manapság rendkívül széles palettáról választhatunk játékot.

 

A kutatás további eredményei:

 

- A válaszadók 60 %-a előnyben részesítette a kicsi, de rendszeres nyereményeket a nagyobb, halmozódó, de ritkább jackpotok előtt. 

 

- 52 % játszik  video-pókert, 24 % Video-blackjack-et

 

- Csak 33% szereti jobban a progresszív jackpotokat, de ebből 70 %-nak a "Wheel of fortune" a kedvence.

 

- Csak 18,9 % nyilatkoztott úgy, hogy szereti a témával rendelkező játékokat. Ebből 24 % a táblajátékokat, 60 % a game- show játékokat, 57 % a mozifilmek ihlette játékokat szereti (a válaszadók több választ is megjelölhettek).

 

A legnépszerűbb video-póker játékok sorrendben a következők:

1. "Jacks or Better" (32 %)

2. "Deuces Wild" (21 %)

3. "Double Double Bonus" (17 %)