Milliárdos adó-optimalizációt hajtott végre Vajna!

2017-10-12
Óriási adó-optimalizációs tranzakciót hajtott végre Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinómágnás, melynek köszönhetően milliárdokkal kevesebb adót kell majd befizetnie a magyar államkasszába - szúrta ki az mno.hu.

 

Cégbírósági dokumentumok szerint Vajna két kaszinós cége szeptember 30-i hatállyal egyesült: az LVC Gold Kft beolvadt az LVC Diamond Kft-be. A tranzakcióhoz a kaszinókra vonatkozó koncessziós szerződés szerint a nemzetgazdasági miniszter, tehát Varga Mihály engedélye volt szükséges.

Az összeolvadást követően az LVC Diamond Kft immáron öt kaszinót üzemeltet: az óbudai Atrium Eurocentert, a Széchenyi téri Sofitelt, a zuglói Atlantist, a Corvin sétányon lévő és a belvárosi Tropicanát. 

Az mno.hu által megkérdezett adószakértő szerint az összeolvadást követően Vajnának milliárdokkal kevesebb adót kell majd fizetnie, mint azt megelőzően. 

 

A tavalyi adatok szerint az LVC Diamond Kft-nek a 14,2 milliárd forint árbevétel után 3,4 milliárd forint játékadót kellene fizetnie. Mivel azonban a jogszabályok szerint a koncessziós díj levonható a játékadóból (ami a három kaszinó után 2016-ban összesen 2,3 milliárd forint volt), így ebben a cégben összesen 1,2 milliárd forint maradt játékadóként.

Az LVC Goldnak tavaly 8,4 milliárd forint árbevétele volt, erre a 30 százalékos kulcs vonatkozott, így 2,5 milliárd forint lett volna a játékadó, de ebből levonták a két kaszinó összesen 1,5 milliárd forintos koncessziós díját, így maradt kerekítve 950 millió forint játékadó.

A két cégnek összesen tehát 2,1 milliárd forint játékadót kellene fizetnie. 

Nézzük, hogy néznének ki a tavalyi adatok az új, egycéges felállásban: az összeolvadással létrejött cég bevételére összesen 22,6 milliárd forint jön ki, ami után 4,2 milliárd lenne a játékadó. Ebből levonható a 3,8 milliárd forintos koncessziós díj, tehát összesen csupán 400 millió forint a játékadóként befizetendő összeg.  Vajna tehát 1,7 milliárdot spórol az összeolvadással a magyar államkassza kárára!

 
Címkék: adó, Andy Vajna, kaszinó,