Milliárdokat fizet ki Kuna Tibor cégeinek a Szerencsejáték Zrt

2017-03-08
Az atlatszo.hu áttekintette a Szerencsejáték Zrt 2016-os szerződéseit, melyből kiderül, hogy a cég legszívesebben a kormányzat által igen kedvelt Kuna Tibor kommunikációs cégeinél költi el a pénzét: mintegy 10 milliárd forint értékben kötött szerződést a Trinity Communications Kft.-vel és a Young and Partners Kft.-vel.

 

A Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Trinity Communications Kft. többek között a szerencsejátékhoz kapcsolódó kommunikációs üzenetek megjelenésére, közzétételére, marketing-kommunikációs feladatok elvégzésére, továbbá üzleti ajándéktárgyak beszerzésére, valamint PR és kommunikációs tanácsadói feladatok ellátására szerződött a Szerencsejáték Zrt.-vel bruttó 6,6 milliárd forintért, ebből 4,3 milliárd forintot a reklámok közzétételére fordíthattak. Emellett 2016. október 10-én az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap megszervezésére is kötöttek egy szerződést a Trinityvel, bár a rendezvényt tavaly szeptember 16-22. között tartották meg. A Trinity Communcations díjazása 11,8 millió forint plusz áfa volt. 2016. október 14-én a Trinity média-megjelenésekhez kapcsolódó reklámközvetítési feladatokat, benne egyedi médiatervezést vállalt el bruttó 2,4 milliárd forintért, amelyből 313 millió a reklámközvetítési díj. A szerződések összértéke mintegy 9 milliárd forint.

 

Kuna Tibor másik cége, a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. szintén kedvelt szerződő partnere a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy általa mutatkozzon be különböző rendezvényeken. Így a Mi Velencénk Fesztiválon, a Volt Fesztiválon, a L.E.SZ. Feszten és a STRAND Fesztiválon kellett a Young and Partners-nek a Szerencsejátékot népszerűsítenie. Mindennek az elvégzéséért a kft. nettó 152 millió forintot kapott. Szintén a Kuna-érdekeltségre bízta az állami zrt. a Futball-szigeten való megjelenését tavaly június 10. – július 10. között, és egy további szerződéssel rábízta az I LOVE RETRO Szilvesztert is, amelynek a helyszíne a XIV. kerületben a Dózsa György úton volt. Az előbbiért nettó 196 millió forintot kapott a Young and Partners, az utóbbiért pedig nettó 35 millió forintot plusz áfát számlázhatott. 

 

A Young and Partnersnek és a Trinity International Communicationsnak együtt is nyerő lapja volt a Szerencsejáték Zrt.-nél és további szerződések révén reklámok közzétételét kapta meg mintegy 691 millió forintért. 

Ezekkel összesen mintegy 10 milliárd forint értékű megbízásra tettek szert Kuna Tibor érdekeltségei.

  

Az Átlátszó arra is felfigyelt, hogy a tavaly márciusban bejegyzett Adlint Tanácsadó Kft is megfogta Fortuna istenasszony lábát: 31,8 millió forintért szerződött a Szerencsejáték Zrt. az emberi erőforrás folyamatokat integráltan támogató informatikai megoldás bevezetésére vonatkozó tanácsadásra 2016 októberétől legkésőbb 2018 végéig, vagy a feladat ellátásának idejére. A Szerencsejáték honlapja szerint a szerződés 2016. december 31-ével lejárt. Az Adlint Lerch Attiláé, aki korábban Fellegi Tamás egykori miniszter érdekeltségében, az EuroAtlantic Tanácsadó Kft.-ben volt tag, majd ügyvezető volt a Fellegi által alapított EuroAtlantic Solutions Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó (ma Mallbeck Consulting) Kft.-ben.

 

További érdekesség: A Szerencsejáték 2016. augusztusban 6,6 millió forintot fizetett ki Bobák László egyéni vállalkozónak egy határozatlan időre szóló, tavaly augusztustól élő szerződés keretében a hetente kétszer megjelenő, ingyenes Szerencsemix kiadvány szerkesztéséért és nyomdai előkészítéséért. Bobáknak korábban a cége, a Bobák Vállalkozás Kft. végezte ezt a munkát, amelynek a Szerencsejáték Zrt-vel kötött szerződése 2016. július 31. napjával szűnt meg, a vállalkozásnak bruttó 11,6 millió forintot fizettek ki annak ellenére, hogy a cég 2015. március 27. óta kényszertörlés hatálya alatt áll, vagyis nem adhatott volna számlát. A cég ellen 2013 júliusától több végrehajtás is indult.

 

A Szerencsejáték Zrt tavalyi szerződéseiről részeltesen az atlatszo.hu cikkében olvashat, mely egyébként pert indít a cég ellen, mivel az nem adta ki a Hungaro Control Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-vel 2016-ben megkötött szerződéseit.