Mi történt a világban a szerencsejátékok szabályozásában?

2011. november
Mostani összefoglalónkban Alderney, az Egyesült Királyság, Európa, Görögország, Németország, Peru, Spanyolország és az USA szerencsejáték piacainak történéseiről olvashatnak.

 

  ALDERNEY

Az alderney-i Szerencsejáték Felügyelet felülvizsgálja az online szerencsejátékokkal kapcsolatos irányelveit, miután fény derült arra, hogy a szigeten bejegyzett Full Tilt Poker félrevezette a hatóságokat a pénzügyeivel kapcsolatban.

A Szerencsejáték Felügyelet csak a Full Tilt Poker vezetői elleni amerikai vádemelés után szerzett tudomást az incidensről. "Nem volt tudomásunk arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium befagyasztotta a Full Tilt Poker működésével összefüggésbe hozható pénzeket." mondta Andre Wilsenach, a testület elnöke. "Az az tőke, melyekről azt gondoltuk, hogy készpénz, valójában nem létezett, és nem volt elérhető sem a játékosok, sem a vállalat számára."

Alderney visszavonta a Full Tilt Poker engedélyét.

  EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A Felelős Játék Alapítvány (RGF) szerint a brit jogalkotóknak több ismeretre van szükségük a játékszenvedélyről ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak küzdeni ellene. Az Alapítvány a legújabb jelentésében azt állítja, hogy nincs elég bizonyíték a különböző játékszenvedéllyel küzdők kezelésének hatékonyságára.

Az ön-kizáró programok kiértékelése biztató eredményeket mutat, de nem biztosít megdönthetetlen bizonyítékot a hatékonyságukra. Még kevesebb bizonyíték van az ön-korlátozó stratégiák hatékonyságára, és a játékfüggők a legkevésbé valószínű, hogy korlátoznák a játékukat." mondja az RGF.

Nincs kutatás a játékszenvedély elterjedtségére a fegyveres testületek vagy a hajléktalanok körében sem. Elégtelen ismeret áll rendelkezésre a nevelés és megelőzés hatékonyságát illetően is, csakúgy mint az elektronikus játékgépek szerepével kapcsolatban - állítja az RGF. Szerintük a külföldi tanulmányok következtetései nem mindig alkalmazhatóak Nagy Britanniára, és a jogalkotóknak és kutatóknak jobban együtt kellene működniük.

  EURÓPA

A Távszerencsejáték Szövetség (RGA) közzétett egy dokumentumot, mely tanácsokkal szolgál a kormányzatok és szabályozó testületek részére az internetes szerencsejátékok jogi kereteinek kialakításához.

A Szövetség elnöke, Clive Hawkswood elmondta: "Az RGA tagjai között vannak a távszerencsejátékot szabályozó, és annak adózását megállapító legnagyobb hatóságok, és ezeknek a tapasztalatoknak és szaktudásnak a terjesztése csak segíthet egy életképes távszerencsejáték keretrendszer megalkotásában, ami egy viszonylag új terület a legtöbb jogalkotó számára.

Az üzenetünk számukra az, hogy a megbízható üzemeltetőkkel való együttműködés, és egy olyan modern távszerencsejáték keretrendszer kialakítása, ami egyensúlyt teremt a felhasználói érdekek és a kereskedelmi lehetőségek között, jelentik a legjobb lehetőséget ezen rendszerek számára, hogy sikeresek legyenek mind társadalmi, mind fiskális szempontból."

Az angol nyelvű dokumentum letölthető az RGA oldaláról

  GÖRÖGORSZÁG

Görögország azt tervezi, hogy a jövő évig elhalasztja a részben állami tulajdonú OPAP online szerencsejáték vállalat privatizációját. Továbbra is értékesíteni szándékozik az állami tulajdonban lévő lottótársaságot, ami reményeik szerint 1,7 milliárd euró bevételt fog eredményezni. Ez, és sok más görög privatizáció a feltétele az Európai Unió által Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagnak.
A szakértők attól tartanak, hogy az online szerencsejáték vállalat értékesítésének halogatása további károkat okoz az OPAP értékében, mely az elmúlt 6 hónap alatt értékének felét már elvesztette.

A mentőcsomaghoz szükséges görög privatizációkat végrehajtó testület 12 éves időtartamra tendert írt ki a Görög Lottótársaság üzemeltetésére. Az érdeklődőket november 29-ig várják. További információk a www.hradf.com oldalon.

  NÉMETORSZÁG

A német e-szerencsejáték üzemeltetők kereskedelmi testülete, a Távszerencsejáték Szövetség "mélységesen csalódott a helyesen szabályozott és versenyképes német szerencsejáték piac a magán távszerencsejáték üzemeltetők számára továbbra is fennálló hiánya miatt."

A kijelentés válasz volt arra, hogy a német állam támogatja azt a tervet, hogy "korlátozza a működési engedélyek számát; megvizsgálja egy teljes egészében versenyképtelen, forgalomra épülő adórendszer bevezetését; és [megfontolja] az online kaszinó és póker játékok valamint az élő fogadás teljes egészében való betiltásának lehetőségét".

A szövetség által preferált modell a Dániában és Spanyolországban működő rendszer lenne, ami szinte mindenfajta távszerencsejátékot engedélyez, és a bruttó profitot adóztatja meg, nem pedig a forgalmat, ahogyan azt Németországban tervezik.
A német jogszabály-tervezet maximum 20 liszensz kiadását engedélyezné, 5%-os adót vetne ki a forgalom után, és a játékosok költését havi 1000 euróra korlátozná.
Csak egy német tartomány, Schleswig-Holstein mutatott be önálló távszerencsejáték szabályozást, mely a dán és spanyol modellhez hasonlóan a bruttó profitot adóztatja.

  PERU

Peru azt tervezi, hogy internetes bevallásra kötelezi a nyerőgépeket üzemeltető, és kaszinó játékokat kínáló szórakozóhelyeket. Az új szabállyal, ami nagyságrendileg 800 szórakozóhelyet érint, szándékoznak biztosítani azt, hogy megfelelő mennyiségű adót gyűjtenek be. Egy 2002-ben kibocsátott törvény rendelkezett a valós idejű számítógépes összeköttetésről az üzemeltetők és a kormány között, de végrehajtását a jövő évig elhalasztották. Ez a mostani módosítás azt jelenti, hogy a dedikált adathálózat helyett az internetes továbbítást fogják alkalmazni.

  SPANYOLORSZÁG

A spanyol nemzeti szerencsejáték szabályzó hatóság kiadott egy listát azokról a hitelesítő szervezetekről, amik jogosultak az on-line szerencsejáték üzemeltetők tanúsítványainak kiadására.
A potenciális üzemeltetőknek a liszenszért való folyamodás előtt ezeknek a hitelesítő testületeknek az egyikével el kell fogadtatnia azt a rendszert, mely a tranzakciós adatokat küldi a szabályzó hatóság részére. Ezek után négy hónapon belül a teljes játékrendszert is el kell majd fogadtatniuk.

A szabályzó testület által jóváhagyott szervezetek között megtalálható az NMi és a GLI is. A GLI ügyvezető igazgatója, Philip Barow elmondta "ezeket a termékeket előzőleg már jóváhagyták Olaszország, Franciaország, Aldnerney és más nagyfokúan szabályozott piacok számára, így gyorsan és olcsón fogják igazolni azokat Spanyolország számára."

Az spanyol e-szerencsejáték liszenszekért való jelentkezési folyamat november 16-án kezdődött. Eddig 16 európai üzemeltető adta be az igényét az általános spanyol online szerencsejáték liszenszre. Az a hír járja, hogy a “Pokerstars, Bet365, Bwin, Ladbrokes, Sportingbet, Paf, 888, William Hill, Bet-at-home, BetVictor, Betfair, Lottomatica, Snai (a döntés még függőben), Titanbet, NetBet, Bongiorno folyamodott liszenszért, 2 millió euró értékben.  Tíz másik üzemeltető, a Paddy Power, StanJames, Interapuestas, (Interwetten), Unibet, Bet3000, 21kbet, Salsabet, Mybet, Bet770 állítólag még mindig nem döntött, hogy megvásárolják-e a liszenszet, vagy sem.”

2010-ben az online szerencsejáték  315 millió euró profitot termelt Spanyolországban, 33%-kal túlszárnyalva az előző évi adatot, a 2011. évi számok pedig ennél is nagyobbak lesznek. 

  USA

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) kiadott egy Fehér könyvet, mely javaslatokat tartalmaz a szerencsejáték szabályozás irányvonalának meghatározásához. A fő ajánlások arra irányulnak, hogy csökkentsék a bürokrácia költségeit. Többek között javasolja, hogy minimum 5 évre szóló időtartamot állapítsanak meg mindegyik szerencsejáték liszensz esetében; használjanak uniformizált liszensz kérelmeket; és adjanak mentességet a liszensz és regisztrációs követelmény alól azoknak a befektetőknek, akiknek kevesebb mint 25% tulajdonrészük van egy üzemeltető cégben.

„Következő lépésünk az oktatás. Meg fogjuk osztani a Fehér könyvet a szabályzókkal, jogszabályalkotókkal, és a szerencsejáték ipar szereplőivel" mondta az AGA elnök vezérigazgatója, Frank J. Fahrenkopf.

Időközben egy kongresszusi bizottság meghallgatta azokat a bizonyítékokat, melyek arra utalnak, hogy az online szerencsejáték szabályozásával több állás és kormányzati bevétel jönne létre, és emellett védené a felhasználókat. 
"Az emberek Amerikában ma is pénzben pókereznek az interneten" mondta Joe Barton, texasi republikánus kongresszusi képviselő. "Mivel az online szerencsejáték nincs szabályozva, ezek a portálok offshore, tengerentúli helyszíneken üzemelnek, és ebből kifolyólag nem áll módunkban a nyereményeket megadóztatni, és a fair játékot biztosítani."

"Az online szerencsejáték szabályozásával a szövetségi kormány minimalizálni tudná azt az ártalmat, amit ez a tevékenység okozhat a fiatalok valamint családjaik számára, és biztonságosabbá tehetnénk számukra ezeknek a portáloknak a használatát" mondta Dan Romer akadémikus, aki a fiatalok szerencsejáték szokásait tanulmányozza.

Csak előfizetéssel rendelkező olvasóink részére, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Címkék: jogi háttér,