Mi történt a világban a szerencsejátékok szabályozásában?

2012-03-26
E havi összefoglalónkban Dél-Afrika, Görögország, Moldova, Olaszország, Örményország és az USA szerencsejáték piacainak eseményeiről olvashatnak.

 

  DÉL-AFRIKA

 

Dél-Afrikának legalizálnia kellene az online szerencsejátékokat, mert ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy állampolgárai offshore szerencsejáték portálokhoz fordulnak - mondta a Betfair képviselője az ország egy parlamenti bizottságának. Tom Tuxworth, a Betfair igazgatója szerint az ország gazdasága 6 milliárd rand (590 millió EUR) jövedelemhez juthatna a szabályozott online szerencsejátékból.

 

  EURÓPA

 

Az online szerencsejáték európai szabályozásának mozgatórugója inkább a játékosvédelem, mintsem a bevétel - állapította meg az ICE Totally Gaming rendezvény bizottsága. A bizottság tagja volt Nick Tofiluk az angol Szerencsejáték Szövetségtől, Birgitte Sand a dán Szerencsejáték Bizottságtól, és Peter Naessens a belga Szerencsejáték Szövetségtől.

 

 

  GÖRÖGORSZÁG

 

A Távszerencsejáték Szövetség (RGA) kifogást emelt a Görög Államtanácsnál a kormány internetes szerencsejátékokkal kapcsolatos adópolitikája miatt.

A kormány azt tervezi, hogy az e-szerencsejáték liszensszel rendelkező szolgáltatókat 2010. január 1-ig visszamenőleges adófizetésre kötelezi a görög játékosoktól befolyt jövedelmük után. Szintén visszamenőleg, 10%-os munkaadói adót kell fizetniük a kifizetett nyeremények után.

Az RGA szemérmetlennek nevezte ezeket a lépéseket, szerintük az "alkotmányellenes, mivel sérti az üzleti tevékenységhez való jogot, és aránytalan." A beadványt a Bet365, a Betfair és a William Hill is aláírta.

A kereskedelmi testület is panaszt nyújtott be tavaly az Európai Bizottsághoz a görög online szerencsejáték szabályozás miatt, és erőteljesen kritizálta a kormány által az állami szerencsejáték szolgáltatónak, az OPAP-nak nyújtott tisztességtelen előnyöket.

 

 

  MOLDOVA

 

A kormány államosítani kívánja a szerencsejáték piacot az állami tulajdonú Moldovai Nemzeti Lottótársaságon keresztül, ami mindennemű lottó, kaszinó és nyerőgép játékért felelős lesz az országban. A meglévő liszenszek az érvényességi idejük végéig megmaradnak. Moldova 2009-ben betiltotta a kaszinókat, azonban a legfelsőbb bíróság a következő évben megsemmisítette a jogszabályt.

 

 

  OLASZORSZÁG

 

Az Olaszországban küszöbön álló új szabályozás várhatóan 1000 liszensz kibocsátását fogja engedélyezni élő pókerbajnokságok szervezőinek. A szervezőknek a liszenszekért 100.000 EUR-t, a forgalom után pedig 3%-os adót kell fizetniük.

A "resto in gioco" játékok bevezetése is valószínűsíthető, ami lehetővé teszi a különböző üzletekben vásárlóknak, hogy a pénztáraknál instant lottószelvényeket vegyenek a visszajáró pénzből. Az így vásárolt szelvényeket a blokkra nyomtatják majd, a maximális tét 5 EUR lehet. 

A meglévő olasz fogadóiroda hálózatot 16.000 helyszínre tervezik továbbfejleszteni. A kilenc éves liszensz 25.000 EUR lesz a "sarkok" (ahol a fogadás nem az elsődleges profil), és 40.000 EUR a kimondottan fogadási helyszínek esetében.

Az új szabályozással kapcsolatos további előrejelzés, hogy az olasz kormány egy egyszeri, 100 eurós adót kíván kivetni az AWP-kre.

 
  ÖRMÉNYORSZÁG
2013 januárjától csak Tsaghkadzor, Jermuk és Sevan városokban lehet szerencsejátékot játszani.
 
  USA
Valószínűtlen, hogy az online póker legalizálása hatással lenne a lottóbevételekre - állítja az amerikai Pókerjátékosok Szövetsége egy felmérésre alapozva. Azt mutatták ki, hogy a pókerfanatikusok csak kis mértékben költenek lottóra, és hogy pókerszokásaik csekély hatással vannak lottóvásárlásaikra. Arra is rámutattak, hogy a pókerjátékosok jobban szeretnek biztonságos, szabályozott környezetben játszani, ahol adót fizetnek a nyereményeik után, mint az offshore, illegálisan működő oldalakon. 
Címkék: jogi háttér,