Mi 3, Európa 39 milliárdért izgul a hétvégén

2014-10-10
Tovább folytatódnak az izgalmak a lottóvilágban: a magyarok először izgulhatnak frissropogós szelvényükkel a kezükben az EuroJackpot fődíjáért, az EuroMillions jackpotját viszont egész Európa szeretné megnyerni.

 

Továbbra is az EuroMillions vezeti a lottójackpotok világranglistáját a hétvégén. A pénteki húzáson ugyanis a már kétszer halmozódott főnyeremény 128 millió euróra rúg, mely magyar pénzben több, mint 39 milliárd forint. Lemaradva tőle kullog az amerikai MegaMillions bruttó 150 millió dollárja, mely 118 millió eurónak felel meg. Persze ennek csak a fele igaz, mert Amerikában bruttó nyereményt közölnek, a valójában kézhez kapott összeg ennek alig több, mint a fele. 80 millió dollárral a nagy jackpotjairól híres Powerball ezúttal csak a toplista harmadik helyére szorult.

 

A magyar lakosság többségét azonban a mostantól sokkal könnyebben elérhető Eurojackpot lottó nyerőszámai izgatják, melynek jelenlegi kezdőjackpotja benne lenne a valaha volt 10 legnagyobb magyar lottónyeremény között, a pillanatnyi világranglistán azonban mindössze a 11. helyezésre elegendő.

 

A lottózókban már kígyóznak a sorok, a legtöbben az új lottón kívánnak játszani, hiába kezdett a héten új akciót a Szerencsejáték Zrt. a hagyományos lottóira. A legtöbben még csak ismerkednek a segédszelvénnyel, és annak kitöltésével, de az általunk megkérdezettek között olyan is akadt, aki külföldön már sokszor vásárolt EuroJackpot szelvényt. Egy idősödő úr, aki saját bevallása szerint évtizedek óta lottózik, látogatásunkkor épp azt latolgatta, hogy régi, megszokott számaival kísérletezzen-e az új lottónál, vagy új kombinációt találjon ki. Végül ez utóbbi mellett döntött, hiszen régi számai között 50-nél nagyobb számok is szerepeltek.

 

A lottózó munkatársa szerint furcsa, hogy pénteken ekkora forgalom legyen az üzletben. Az emberek, és ők is megszokták, hogy szombaton van a nagy lottó-hajrá.

 

Egy sietve betérő középkorú férfit is megkérdeztünk a játékhoz fűződő viszonyáról. Ő nagyon örül, hogy végre van erre lehetőség, hiszen külföldi útjai során sokszor találkozott már a ténnyel, hogy a páneurópai lottók főnyereménye mindig jóval nagyobb az itthon megnyerhető összegeknél. Elmondása szerint nem rendszeres játékos, de most megpróbálja megkísérteni a szerencsét.  Fizetés után megjegyezte még, hogy milyen kár, hogy nem lehet 5 hetes szelvényt vásárolni, hiszen nem minden héten tud erre időt szakítani, ráadásul az Szzrt. online felületén sem lehetséges még az EuroJackpoton részt venni.

 

Az 5 hetes szelvényt mi is hiányoltuk a kínálatból, meg is kérdeztük a terminálkezelőt, miért van ez így. Az alkalmazott indoklása szerint azért, mert az euró árfolyama, és ezzel együtt a szelvény ára hétről hétre változhat, így nehéz 5 hétre előre gondolkodni. Véleményünk szerint ez nagyfokú pesszimizmusra vall a cég részéről, hiszen ily módon valószínűleg  az árfolyam romlásából eredő veszteségtől fél, és nem veszi bele a pakliba azt a lehetőséget, hogy a forint akár még erősödhet is. :) De félretéve a tréfát, az árfolyam- különbségből eredő 20 forintos veszteséget szerintünk messzemenően ellensúlyozná az ily módon a többhetes szelvényekből befolyó plusz bevétel.

 

Visszatérve a világ legnagyobb lottójackpotjaira; reményeink szerint hamarosan a mostanáig szerényen háttérbe szoruló EuroJackpot is fel fog néha kerülni a Top 10 főnyeremény közé. A játék indulás óta érvényben lévő szabályait ugyanis a mostani húzástól kezdődően megváltoztatták: eddig csak 8 pótszámot kellett bejelölni a szelvényen, mostantól 10-et, és ez jóval nehezebbé tette a telitalálat elérését. Ez persze annyiban fogja növelni a játék izgalmát, hogy több halmozódással nagyobb nyeremények kerülhetnek ki a jackot-közlő táblákra elérve olyan magasságokat, amilyeneket még soha nem láttunk magyar kirakatban.

 

A bruttó-nettó kérdésről még egyszer: sajnos nálunk ezeket a hihetetlenül magas főnyereményeket is bruttóban kell majd érteni, és ugyanúgy személyi jövedelemadó terheli majd, mint bármilyen más jövedelmünket. Az öröm az ürömben, hogy a két felső nyereményt a forintnál remélhetőleg értékállóbb euróban kapjuk meg.  Az alsóbb nyerőosztályoknál viszont nem ér minket csalódás, a Szerencsejáték Zrt. ugyanis a kiírt, forintra átváltott nettó nyereményeket fogja kifizetni.

 

Csak a béke kedvéért közöljük, hogy az Ötöslottón szombaton várható nyeremény 494 millió, a Hatoson 60 millió forintocska. Ezeket a játékokat inkább hétfő környékén lesz érdemes játszani, hiszen a különakció megnyerésére akkor lehet a legnagyobb esélyünk.

 

FRISSÍTÉS: A pénteki húzáskor egyik lottón sem vitték ela főnyereményt, így az EuroMillions 142, az EuroJackpot 13 millió eurón gördül tovább.