Mennyibe kerül egy külföldi lottószelvény?

2013-12-17
Mibe kerül megnyerni a külföldi lottók álomjackpotjait? Persze, hogy sok szerencsébe, de valamennyi pénzt is illik azért belevinni a dologba, nevezetesen nem árt, ha veszünk lottószelvényt is. De hol?

  

Az amerikaiaknak talán a legkönnyebb most a dolguk, hiszen az olcsóbbik lottójuk jackpotja ment fel eszetlen magasságokba, nekik mindösszesen 1 dollárt, vagyis 220 forintot kell fizetniük egy szelvényért a sarki kisboltban, viszont ha mára halasztották a vásárlást, biztos, hogy hosszú sort kell kiállniuk, hogy lottószelvényhez jussanak. Hivatalos online értékesítés ugyanis még kevés államban van.

 

Európa most csak távolról figyel és irigykedik, hiszen az Euromillionson soha nem volt, és nem is lehetett ekkora főnyeremény. A bruttó 585 millió dollár nettó 316 milliót ér, ha egy összegben veszik fel, ennek az összegnek az euróban vett értéke 229,5 millió, az európai lottó jackpot növekedése pedig 190 milliónál megáll. (Apróbetűben jegyezzük meg, hogy az amerikai összeg bruttó, míg az európai nettó érték, bővebben a jackpot adózásáról itt olvashat.)

 

Az ilyen "irigykedésre" találták ki a lottóközvetítő oldalakat, ahol kicsit borsosabb áron, de meg lehet vásárolni innen Európából is az amerikai szelvényeket.

 

 De pontosan mennyiért is?

 

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy egész nagy eltérések lehetnek a szelvények árai között attól függően, hogy melyik cégtől vásároljuk azokat. A Szuperlottó és a TheLotter árait hasonlítottuk össze néhány nagy lottó esetében 220 Ft-os dollár, és 300 Ft-os euró árakkal számolva.

 

 

 

Az összehasonlítást nehezíti, hogy a TheLotternél egy darab szelvényt egyik játéknál sem lehet vásárolni, legalább hármat, vagy ötöt kell magunkévá tenni az oldalon, így az ötszelvényes árakat osztottuk le, hogy megkapjuk az egyedi szelvény árát. Érdekes dologra bukkantunk, mégpedig arra, hogy sok játék esetében még így is drágábbak az egyedi lottószelvények árai, de ami most fontos, az az, hogy amerikai lottókból viszont sokkal jobban teljesít.

 

Az éppen szóban forgó Megamillions lottó árait vizsgálva például öt szelvény több, mint kétszer annyiba kerül a Szuperlottónál, mint a TheLotternél. Ráadásul a különbség tovább növekszik, ha legalább öt hétre megjátszuk azokat (ez a táblázatunkban nem szerepel), ekkor már csak 412 forintba kerül egy tippsor, míg a Szuperlottónál vásárolt mennyiségtől függetlenül 4 euró, vagyis 1200 forint. További pozitívum még a Thelotterrel kapcsolatban, hogy nagyobb a választék, például az Euromillons angol változatát csak itt lehet kapni, a Szuperlottónál nem. A TheLotter oldalán 800 lottójáték szerepel, többek között a mi ötös és hatos lottónk is, a Szuperlottónál viszont csak 16 lottón tehetjük meg tétünket. 

 

Azonban nehezebb a dolgunk a site-on való eligazodásnál, mert noha az orosz, román és lengyel nyelveket már tudja, magyarul még nem "beszél" az oldal. Annál igényesebb viszont a Szuperlottó magyar kialakítása, most ősszel indultak hibátlan magyar nyelven, és magyar nyelvű chates és e-mailes ügyfélszolgálatuk is van. Az európai nagy lottók árait nézve ráadásul ők a nyerők úgy, hogy itt egy szelvényt is lehet venni bármiből, nem úgy, mint a TheLotternél.

 

Egyébként mindkét lottóközvetítő több, mint 10 éve működik, e-mailben értesítenek, ha nyerünk, sőt 200 angol font feletti nyereménynél fel is hívnak telefonon. Abban az esetben, ha a nyeremény felvételéhez személyes megjelenés szükséges, megszervezik az odautazást, sőt a TheLotter cég képviselőjétől tudjuk, hogy a költségeket is állják. (A Szuperlottóval kapcsolatban nincs erre vonatkozó információnk.) Mindkét helyen a regisztráció után lesz egy belső számlánk, amit fel lehet tölteni bankkártyával vagy alternatív fizetőeszközökkel is, ebből áldozhatunk tetszőleges összegeket a szelvények megvásárlására. Amennyiben nem nagy a nyeremény, azt is itt írják jóvá, amit vagy visszautaltatunk, vagy tovább játszunk vele.

 

Mindkét oldal promóciókkal igyekszik játékra ösztönözni az érdeklődőket, a TheLotter az első vásárolt szelvény árát téríti vissza, a játékos számlájára, a Szuperlottónál pedig most decemberben éppen olyan akció van, hogy az alternatív módon érkező befizetéseket megduplázzák.

 

Végezetül itt a Szuperlottó magyarázata arra, hogy miért is kerül többe ezeken az oldalakon a lottószelvény, mint az adott ország lottózóiban:

 

1. A világ összes országából érkező szelvények egy közös adatbázisba vándorolnak, ahol biztonságosan vannak kezelve.

2. Nyerés esetén a feliratkozott tagok automatikusan értesítést kapnak email üzenet formájában vagy telefonon keresztül, függetlenül attól, melyik országban tartózkodnak éppen. Telefonos értesítést csak azok a nyerteseink kapnak, akik 200 angol fontnyi vagy nagyobb nyereményt nyertek játékainkon.

3. A világ minden részéről beérkező szelvényeket a kiszolgáló részlegeink nagy pontossággal kezelik és szükség esetén kapcsolatba is kell lépniük a játékosokkal a fogadási folyamat lebonyolítása érdekében.

4. Minden helyszínen ahol szolgáltatást nyújtunk, csapatunk tagjainak sorban kell állnia a szelvényekért és fizikailag meg kell azokat vásárolniuk.

5. Nagy létszámú csapat áll az alkalmazásunkban azért, hogy a játékosainknak nyújtott szolgáltatás simán és gördülékenyen menjen, ezzel is növeljük a szolgáltatásunk színvonalát.

6. Weboldalaink és a web-alapú klienseink folyamatos karbantartást igényelnek és rendszeresen frissítve is vannak.

 

És persze természetesen a cég vezetői profitot is szeretnének látni a működésből, pénzt, amit mi is szeretnénk megnyerni a lottón. Mert nem lehet elégszer elmondani a viccet, miszerint az egyszeri ember évek óta folyamatosan imádkozott Istenhez hogy legyen szerencséje, és nyerjen végre a lottón. Isten megelégelte a dolgot, és leszólt a mennyből: "Rendben van fiam, de nem ártana végre egy szelvényt is vásárolnod"...:)