Mekkora veszélyt jelent az online szerencsejáték a földire?

2014-03-10
A New Jersey újonnan szabályozott online szerencsejáték piacán friss tapasztalat szerzett Boyd Gaming elnök-vezérigazgatójának határozott válasza van a fenti kérdésre. Nézzük mi is az!

 

A hagyományos szerencsejátékból élők közül többen – köztük a világ 8. leggazdagabb embere, Sheldon Adelson – kézzel-lábbal tiltakoznak az online szerencsejátékok ellen, mert úgy vélik, hogy az online szerencsejátékok a földi kaszinóktól veszik el a játékosokat.  Keith Smith, a Boyd Gaming elnöke azonban – aki a Borgata kaszinóval az utóbbi pár hónapban New Jerseyben a saját bőrén is tapasztalhatta az online piac beindulásának hatásait – határozottan más véleményen van. 

 

“Az eredmények azt mutatják, hogy az online szerencsejáték kiterjeszti a vállalat ügyfélkörét.” – nyilatkozta Smith. „Online játékosaink körülbelül 85 százaléka az utóbbi két évben nem játszott a Borgata kaszinóban, tehát nagyon csekély átfedés van a földi és az online ügyfelek között. Az online szerencsejáték növeli adatbázisunkat, hosszútávú lehetőséget biztosítva arra, hogy a Borgata szolgáltatásait egy egészen új ügyfélcsoportnak mutassuk be.”

Nem Smith az egyetlen a vállalatnál, aki elutasítja a kannibalizációs elméletet: a Borgata vezérigazgató-helyettese, Tom Ballance is azt hangsúlyozta januárban a CNBC-n, hogy az online ügyfelek „más ügyfelek”.

 

És nem is csak a Borgatánál látják így: 

A Golden Nugget-es Thomas Winter egy interjúban kifejtette, hogy vállalata úgy számít, hogy az online játékosok 60-70 százaléka olyanokból áll, akik csak hébe-hóba, vagy soha nem látogatták a Golden Nugget földi kaszinóját.

Delaware-ben, a Dover Downs elnök-vezérigazgatója, Ed Sutor is nyilvánosan hessegette el a kannibalizációs félelmeket, és megjegyezte, hogy meglévő ügyfélbázisuk „nem szándékozik az internetre menni. Egy új piacról beszélünk, egy új demográfiai csoportról. Lehet, hogy néhányuk a vicc kedvéért kipróbálja az online játékokat, de ők ahhoz vannak hozzászokva, hogy személyesen eljönnek a kaszinóba. Imádják a személyes kapcsolatot, az ügyfélszolgálatot.”

A Caesars Acquisition feje, Mitch Garber novemberben azt bizonygatta a CNBC riporterének, hogy „Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában már régóta bizonyították, hogy az online szerencsejáték nem falja fel a földi szerencsejátékot.”

Az EGR North America közlése szerint az Európában jelenlévő szolgáltatók közül a Paddy Power, a William Hill, a Gala Coral és a Camelot is párhuzamosan viszi online és offline üzletágát, és egyik sem tapasztalta, hogy földi szektora bánná az online előretörését. Az első év tapasztalatai alapján Nevadában sem jelentkeztek ilyen tünetek.

Maguk a játékosok is alátámasztják ezeket az állításokat: egy 2012-es amerikai felmérés arra az eredményre jutott, hogy a játékosok elsöprő többsége nem változtatna kaszinóba járási szokásain, ha legalizálnák az online szerencsejátékokat.

 

Természetesen az ellentábor is erőteljesen hangoztatja a maga igazát, leghangosabb szószólójuk a már előzőekben is említett Sheldon Adelson. Amerikai ötödik, a világ nyolcadik leggazdagabb embere, az amerikai politikai élet legnagyobb szponzora ügyvédek és lobbisták hadseregét sorakoztatta fel Washingtonban, és kijelentette, hogy pénzt és energiát nem sajnálva mindent megtesz, hogy megakadályozza az online szerencsejáték terjedését Amerikában. 

A "Koalíció az Internetes Szerencsejáték Ellen" elnevezésű ügyvédi csoport november óta azon ügyködik, hogy minden államban rávegyék a főállamügyészt, hogy írja alá az online szerencsejáték elleni petíciót. Még George Pataki volt New Yorki kormányzót, Blanche  Lincoln egykori arkansasi szenátort, és Wellington Webb volt denveri polgármestert is felkérte, hogy működjenek közre a lobbi erőfeszítéseiben.

"Semmi szükség arra, hogy ott legyen mindenkinek, még a fiatalkorúaknak is az asztalán, az ágya mellett vagy akár a mobilján a kaszinó. Nem szeretném ha az emberek játékfüggőkké válnának." - mondja Adelson, aki vagyonát elsősorban és legnagyobbrészt a földi kaszinókból szerezte…