Megvonták a segélyt a lottómilliomostól

2012-03-12
A hét végén világszerte számos lap adott hírt arról, hogy egy 24 éves amerikai nő annak ellenére igényt tart az állami élelemsegélyre, hogy 1 millió dollárt nyert a lottón. Na ennek most vége…

 

Mikor Clayton megnyerte az 1 millió dolláros jackpot-ot, dönthetett, hogy a teljes összeget kéri, évjáradék formájában, vagy egyösszegben veszi fel a nyereményt. Ő az egyösszegű kifizetést választotta, így az adók befizetése után a 700.000 dollárból 500 ezret (nagyságrendileg 111 millió forintot) tehetett zsebre. 

 

A 24 éves Amanda Clayton nem dolgozik, és ennek alapján úgy vélte, joga van a havi 200 dollárnyi (44 ezer forint) élelmiszerjegyre. Ezek az utalványok az igazán rászorulókat hivatottak segíteni, márpedig Clayton szűkebb hazájában, Michigan államban a lakosság negyede elég szegény a jogosultsághoz: az 50 amerikai tagállam közül Michigan a nyolcadik helyezett a gazdasági válság által leginkább sújtott államok rangsorában.

A nőt az sem nem zavarta, hogy vagyona okán a legmagasabb adókulcsúak közé tartozik - vagy talán éppen ezért gondolta úgy, hogy jogosan élősködik az állam nyakán. Mint mondta, nincs keresete, viszont van két háza, és egy vadonatúj autója, így sok a számlája.

 

Miután a történet világszerte bekerült a hírekbe, Michigan állam vezetői csütörtökön úgy döntöttek, hogy megvonják Clayton-tól a segélyt, így vagy kénytelen lesz beosztani a nyereményét, vagy valamilyen munkát vállalni…

 

Egyébként nem ő az egyetlen lottónyertes, aki nyereménye után is az államon élősködik. 2011. májusában a szintén michigan-i Leroy Fick került a kritikák kereszttüzébe, mikor kiderült, hogy 2 millió dolláros jackpot-ja után is az adófizetők pénzéből vásárolta az élelmiszert. Fick úgy vélte, nem az ő hibája, hogy továbbra is hozzájut a kormány által kínált segélyhez, „az államnak vannak problémái a saját törvényeivel” – mondta.

 

Ez a probléma azonban úgy tűnik, most megoldódik. Az állam vezetői ugyanis megszavazták, hogy ezentúl a lottónyereményeket is beleszámítják a jövedelmekbe mikor elbírálják, hogy ki jogosult az élelmiszerjegyekre.