Megvan kik költötték tavaly a legtöbbet szerencsejátékra

2021-03-03
A koronavírus járvánnyal végigkínlódott 2020-ban többnyire az online szerencsejáték hódított, a földi szerencsejáték szektor nagy része mélyrepülésbe kezdett. A játékosok persze mindig megtalálják a lehetőséget, lássuk, kik nem bírtak magukkal leginkább…

 

Lehet, hogy az “írek szerencséje” kifejezés nem Írországból származik, de ettől függetlenül az írek annyit költöttek fejenként szerencsejátékokra a tavalyi évben, mint kevés más országban. Csak két ország – Ausztrália és Szingapúr – lakói bíztak jobban abban, hogy rájuk mosolyog szerencse istenasszonya - írja a CalvinAyre.

 

Írországban az online szerencsejátékra fordított összeg a teljes szerencsejáték költés 60%-a, ami jelentősen felülmúlja a szerencsejáték és a sportfogadás egyéb formáit, amelyek csak a pénz 15%-át teszik ki. A lottójátékoknak 10%-os részesedése van, ugyanannyi mint a szerencsejáték gépeknek és nyerőgépeknek. A kaszinók, melyekből Írországban 20 körüli van,  5% százalékos részesedést tudtak csak szerezni.

 

Ugyan Ausztráliában és Szingapúrban az egy főre jutó szerencsejáték-ráfordítás nagyobb, Írország az egyértelmű győztes az online szerencsejáték-költés terén. A The Irish Post szerint "Írország világszinten vezető szerepet tölt be az online szerencsejáték terén". Hozzáteszi: "Mivel évente csaknem 3 milliárd amerikai dollárt költenek szerencsejátékra és fogadásra, ez azt jelenti, hogy Írországban minden férfi, nő és gyermek évente nagyjából 500 [eurót] (607 dollárt) költ ilyen jellegű szórakozásra."

 

A lap megjegyzi, hogy azért az online szerencsejáték a legnépszerűbb Írországban, mert ez a szegmens jobban szabályozott. A lap szerint az online szolgáltatók által a játékosok számára biztosított átláthatóság és elszámoltathatóság előnyt jelent számukra. Az Irish Post kifejtette, hogy a felmérések szerint sok ír inkább egy brit kaszinóban játszana, mintsem egy írben, valószínűleg az azokat szabályzó elavult jogszabályoknak köszönhetően.

 

Meglepő módon az USA csak az ötödik az egy főre eső szerencsejáték költés tekintetében (valószínűleg pont az online szerencsejátékok hiánya miatt), még a finnek is megelőzik őket. Mivel 330 milliós populációról van szó, hatalmas kiaknázatlan piacot jelent. Az amerikaiak 2019-ben 120 milliárd dollárt költöttek szerencsejátékokra, míg az írek - a maguk kevesebb mint 5 milliós népességükkel - 2,7 milliárdot.