Megvan az idei a kaszinó-milliárdos toplista

2017-03-31
A Forbes magazin ismét összeállította a leggazdagabbak listáját, nézzük, hogy szerepelnek rajta a kaszinómágnások...

 

A Forbes magazin most kiadott, 2017-es milliárdos listája szerint ismét Sheldon Adelson lett a leggazdagabb kaszinómágnás. A Las Vegas Sands Corp. elnök-vezérigazgatója összességében a világ 20. leggazdagabb embere, vagyonát a magazin 30,4 milliárd dollárra becsüli.

 

Adelson az utóbbi 12 hónapban mászott át a bűvös határon. 2016-ban 22. volt a listán, nettó vagyon akkor még „csupán” 27 milliárd dollár volt.

 

Adelson vagyona szervesen kapcsolódik makaói befektetéseihez, és a tavalyi évi vagyonnövekedés is Makaóra vezethető vissza, mely kezd visszatérni a két évig tartó pénzügyi válságból.

 

Ugyanúgy, ahogy Makaó, Adelson vagyona is 2013-ban volt a csúcson. Akkor a 8. helyet foglalta el a milliárdosok listáján, vagyona 37 milliárd dollár volt.

 

A Las Vegas Sands főnökének persze még van hova fejlődni, ha utol akarja érni a világ leggazdagabb emberét, Bill Gates-t. A Microsoft alapítója az utóbbi 23 évben 18-szor szerepelt a lista élén, jelenleg 86 milliárd dollár a vagyona.

 

Őt követi Warren Buffet (75,6 milliárd), majd az Amazon-os Jeff Bezos, akinél jobb éve senkinek sem volt: vagyona 27,6 milliárd dollárról 72,8 milliárdra hízott.

 

Több a milliárdos, mint valaha

 

Adelson még így is toronymagasan veri a többi kaszinótulajdonost. A listán Carl Icahn áll hozzá a legközelebb, aki az Atlantic City-ben lévő Tropicana tulajdonosa, és aki épp most adja el a Trump Taj Mahalt a Hard Rock Resorts-nak. Azonban Icahn - aki 55. a listán a maga 16,6 milliárd dollárra becsült vagyonával – nem igazán számít, mert ő nem kaszinókkal, hanem befektetésekkel szerezte vagyonát.

 

A Galaxy Entertainment-es Lui Che Woo a következő a listán (110. hely, 12,1 milliárd dollár), őt követi a Johan Graff, a Novomatic Grup tulajdonosa. Szerepel még a listán a PokerStars korábbi tulajdonosa, Mark Scheinberg (367. hely, 4,5 milliárd dollár), a Bet 365-ös Denise Coates (522. hely, 3,6 milliárd dollár), és Steve Wynn (814. hely, 2,5 milliárd dollár).

 

A Forbes szerint egyébként 2016 „rekord év volt a föld leggazdagabb emberei szempontjából”: 2016-ban az egy évvel korábbihoz (1.810) képest 13 százalékkal több milliárdos járkált közöttünk – egész pontosan 2.043. Ez volt az első olyan év, hogy a milliárdosok száma meghaladta a kétezret. A milliárdosok összvagyona 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg 7,67 billió dollár. 

 
Címkék: kaszinó,