Megvan a londoni olimpia első fogadási botránya

2012-07-30
Az olimpiai szövetség már nyomoz az ír olimpiai csapat egyik tagja, Peter O’Leary vitorlásversenyző ellen, aki korábban két esetben is az ellenfél győzelmére fogadott olyan eseményen, amin ő maga is részt vett.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a pekingi olimpia előtt tiltotta meg az olimpián versenyzők számára, hogy saját maguk ellen fogadjanak. Peter O’Leary azonban állítólag kétszer is fogadott ellenfeleire a 2008-as olimpiai játékok során, mindkét esetben sikeresen. A legális fogadóirodáknál megkötött 41 illetve 259 euró összegű, 12-szeres szorzóval megtett fogadásokkal közel 4000 eurót (több, mint 1 millió forintot) keresett. 

 

O’Leary és David Burrows egyébként sikeresen teljesítette első versenynapját a londoni olimpián, összesítettben második helyen várja a folytatást a Star osztályban, és esélyesnek tartják arra, hogy 32 év után olimpiai érmet szerezzen Írországnak vitorlázásban.

Egy magát megnevezni nem óhajtó, O’Leary-hez közel álló forrás szerint a pekingi fogadás csak egy „ártatlan hiba” volt. Akkoriban O’Leary még „zöldfülű” volt az olimpián „nem volt versenyben az érmes helyekért, így nem volt olyan helyzetben, hogy befolyásolni tudta volna a végeredményt.”

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai kódexe megtiltja, hogy a sportolók fogadásokat tegyenek az olimpia eseményeire, és aki megszegi ezt a szabályt, átmeneti vagy akár végleges eltiltásra is számíthat.

 

Forrás: Irish Independent

 
Címkék: sportfogadás,