Megtilthatják a fogadást a brit labdarúgóknak

2014-03-12
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke, Greg Dyke elmondása szerint hamarosan teljes fogadási tilalmat vezethetnek be a játékosok és a klubok munkatársai számára.

 

Dyke a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy ugyan a végső döntést még nem hozták meg, a szabályozó hatóság azt fontolgatja, hogy teljes egészében megtiltja a meccsekre történő fogadásokat. 

„A Szövetség ismét megvizsgálja, hogy kinek engedhető meg a labdarúgóiparban, hogy focira fogadjon. A következő pár hétben be fogjuk mutatni az ezzel kapcsolatos szabályokat.” – közölte Dyke. 

Richard Scudamore, az English Premier League (EPL) vezérigazgatója már tavaly év végén javasolta, hogy vezessenek be teljes fogadási tilalmat mind a játékosok, mind a vezetők részére.

Skóciában egyébként már jelenleg is fogadási tilalom van érvényben, és bár az angol klubok alkalmazottai fogadhatnak focimeccsekre, bizonyos korlátozások vannak életben.

 

Dyke azután nyilatkozott az ügyben, hogy Dan Gosling, a Newcastle United játékosa beismerte az ellene fogadással kapcsolatban felhozott kötelességszegési vádakat. A szabályozó testület elmondása szerint „többszörös” vádról van szó, és Gosling-et személyes meghallgatásra hívták be, hogy válaszoljon az üggyel kapcsolatos kérdésekre. A FA közleménye szerint a vádak ugyanakkor sem a Newcastle, sem annak a Blakcpoolnak a meccseit nem érti, ahol Gosling kölcsönjátékosként szerepelt egy ideig.

Gosling a Szövetség szabályzatának E8(b) pontját sértette meg, mely kimondja, hogy a játékos "nem fogadhat, sem közvetlen sem közvetett módon"  olyan mérkőzésre, melyben ő vagy csapata érdekelt, vagy olyan tornára, melyben ő vagy csapata szerepel.

A játékosok nem fogadhatnak "bármely más olyan dolgokra vagy azzal kapcsolatos dologra sem, mely bármely olyan klubot érint, ami bármelyik olyan ligában játszik, amiben a játékos részt vesz, vagy részt vett ebben a szezonban."

 

Nem Gosling az egyetlen nagynevű játékos, aki az utóbbi időben beismerte, hogy megszegte a szabályokat.

Andros Townsend-et, a Tottenham Hostpur játékosát 18 ezer fontra bírságolták és négy hónapra eltiltották (melyből hármat felfüggesztettek) tavaly júniusban, mert megszegte a fogadásra vonatkozó szabályokat.

Cameron Jerome, a Crystal Palace focistájának 50 ezer fontos bírságot kellett fizetnie tavaly augusztusban, mert a Stoke City egyik meccsére fogadott.

 

Graham Bean, aki korábban a FA megfelelési tisztviselője volt, és aki a fegyelmi ügyekben résztvevő embereket képviseli elmondta, hogy bár a teljes tilalom segítene tisztázni a fogadási szabályokkal kapcsolatos bizonytalanságokat, valószínű, hogy a probléma továbbra is megmaradna.

"Ezek a szabályok annyira nevetségesen inkompetensek." állítja. "Az a tény, hogy ennyi különböző kicsengése van, mely lehetővé teszi a fogadást, megbonyolítja azt, aminek nagyon egyszerűnek kellene lennie. Egy teljes fogadási tilalom egyértelműen valaminek a kezdete lenne. Valójában azonban soha nem leszünk képesek megállítani."

 
Címkék: fogadás, labdarúgás,