Megtaláltuk, kik auditálhatják majd a szervereket!

2012-05-23
Ha egyszer végre elindulnak idehaza a szerver alapú pénznyerők, kulcskérdés lesz, mely cégek auditálhatják a tranzakciós- illetve a játékszerveket.

 

Utánanéztünk, s a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában mindössze két olyan társaságot találtunk, amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak. Tárcsáztuk a számukat, s bár az elsőnél nem jártunk sikerrel, a másodiknál azonnal kapcsolták az ügyvezetőt.

 

– Mivel érdemelték ki, hogy az Önök cége az egyik, amely kiállíthatja majd a tranzakciós- és a játékszerverek megfelelőségi tanúsítványait? – kérdeztük Einetter Lajost, a budaörsi székhelyű Matrix Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. ügyvezetőjét.

– Azzal, hogy a szerencsejáték törvény szerint ezeket a szervereket kizárólag olyan társaságok auditálhatják, amelyek az elektronikus aláírási termékek tanúsítására jogosultak. Jelenleg két ilyen cég van, a Matrix és a Hunguard.

 

– A törvény minimum tízéves tapasztalatot ír elő ezen a területen. Önök mennyivel rendelkeznek, illetve meddig szól az engedélyük?

– Az elektronikus aláírás tanúsítására vonatkozó engedélyünket 2002 óta mindig három évre kapjuk meg, a jelenlegi engedélyünk az év végéig szól. 

 

–  És mi lesz azután?

–  A lejárat előtt egy bizottság fogja megvizsgálni, hogy továbbra is megfelelünk-e a törvényi feltételeknek. Két szempontot ellenőriznek: az egyik a függetlenségünk, a másik a szakértelmünk. A bizottság véleménye alapján az illetékes minisztérium, jelen esetben a nemzetgazdasági tárca adhatja ki az engedélyt, újabb három évre. 

 

–  Van már valamilyen korábbi tapasztalatuk az auditálásban a szerencsejáték-ipar területén is?

–  Ott még nincs, de nem is lehet, mert ilyen jellegű engedélyeket Magyarországon még nem adtak ki. De hangsúlyozom, a törvény ezt nem is írja elő. 

 

– Mikor kezdhetik el működésüket a hazai szerencsejáték-iparban?

– Tudjuk, hogy a szerencsejáték-törvényhez több módosító indítványt is beadtak a közelmúltban, először ezekről kell döntenie a parlamentnek. Ezt követően jelenik majd meg a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet, amely a részleteket fogja szabályozni. Ha ez is meglesz, utána indulhatunk.  

 

– Milyen szempontok szerint végzik majd az auditálást?

– Azok alapján, amelyeket a törvény előír.