Megszavazták az adóemelést

30 nap alatt kell felkészülni az új törvényekre
2011. szeptember 27.
Hétfőn a képviselők megszavazták a pénznyerő automatákat és az online szerencsejátékot terhelő adókat.

November 1-jétől a pénznyerő automaták tételes adója a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosával nő: a játékteremben üzemeltetett gépeké havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forint lesz.

Emellett bevezetnek egy új százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után kell megfizetni. Ez az adó 20 százalék lesz.

A módosított törvény bevezeti a "szerver alapú pénznyerő automata" fogalmát, amely esetén a szerencsejáték-szervezőnek a tiszta játékbevétel 33 százalékát kell befizetnie adóként. Emellett kimondja, hogy 2011. november 1-jétől az I. és II. kategóriába tartozó játékteremben kizárólag szerver alapú pénznyerő automata üzemeltethető.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a zárószavazás előtt több ponton átírt törvényjavaslatot 244 igen és 85 nem szavazattal fogadta el hétfő este az Országgyűlés. A kormány azzal indokolta az adóemelést, hogy részben ezzel foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

Az eddigi minimum 45 helyett ezután csak 30 napnak kell eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatálybalépése között. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát hétfőn a kormánypártok támogatásával, 246 igen szavazattal, 101 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály szerint a fizetési kötelezettségre és azok mértékére, illetve a fizetésre kötelezettek körére vonatkozó törvények kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak kell eltelnie, kivéve, ha azok a fizetési kötelezettséget mérséklik és a fizetési kötelezettségek, valamint a fizetésre kötelezettek körét nem bővítik.

Rogán Antal által tett részletes módosító javasatokat itt olvashatja.