Megnyílt az első kaszinó Szibériában

2014-11-25
Az 1 milliárd rubelből megépített létesítmény a remények szerint szerencsejátékos turisták ezreit fogja az egykoron munkatáboraitól rettegett régióba vonzani.

 

2008-ban Putyin elnök parancsára Oroszországban - négy, mindentől távoleső terület kivételével – mindenhol betiltották a szerencsejátékokat. Eddig a négyből három zónában üzemelt kaszinó: Kaliningradban (Litvánia és Lengyelország között) Azov City-ben (a Fekete-tenger közelében) és a Primorsky Területen (a Távol-Keleten). Mind a három létesítmény igencsak alulteljesít, hiszen a területek nélkülöznek mindenféle infrastruktúrát. Most a legtávolabbi zónában, a kínai-kazahsztáni határ közelében is átadtak egy kaszinót, melytől a kormány azt reméli, hogy munkahelyeket és kiegészítő vállalkozási lehetőségeket teremt.

 

Az ügy hosszú ideje húzódik. A fejlesztési terveket 2011-ben jelentették be, akkor a szlovén Hit Csoport és a hongkongi Albery Yeung kaszinómágnás is érdeklődést mutatott a lehetőség iránt, aztán végül egyik projekt sem valósult meg. A hónap elején azonban a tavalyi év áprilisában átadott Altai Palace Hotel Resort részeként 16 asztallal és 21 nyerőgéppel végül mégiscsak megnyílt az első szibériai kaszinó, a Siberian Coin. 

 

 

Igaz, egyelőre csak a földszint üzemel, ahol egy VIP terem is található, a komplexum többi részét csak decemberben nyitják meg a nagyközönség előtt. Az első emeleten lesz egy 500 személy befogadására alkalmas nagyobb játékterem, melyben 1 rubeles minimális téttel üzemelő nyerőgépek lesznek, és egy kávézó, a második emeleten pedig kissé meglepő módon egy zálogház és egy 70 férőhelyes étterem kap majd helyet. A kaszinó kezdetben 75 fős személyzettel üzemel, a jövő évre azonban ez a szám 230-ra emelkedik a tervek szerint. 

 

Az egész agyszülemény egy moszkvai űrhajózási mérnök, Roman Spodyrev fejéből pattant ki, aki azt tervezi, hogy charter járatokat üzemeltet a tehetősek részére. Ezek a járatok azonban még a kirakatban sincsenek, az alternatív megközelítési mód pedig meglehetősen macerás, hiszen a Siberian Coin négyórányi autóútra van Barnaul-tól, attól a várostól, ahol öt hónapig tart a tél. A Coin-ig vezető út utolsó öt mérföldje egy jeges, hepehupás, egysávos úton vezet, jobb napokat látott falukon keresztül. A helyi hatóságok azonban ezt pozitívumként értékelik. „Mikor az emberek megérkeznek ide Moszkvából, vagy akárhonnan, nem csak a játékért jönnek. A hegyekben, az erdőben akarnak lenni – a szarvasokkal.”, bár azt a szibériai idegenforgalmi hivatal elismeri, hogy az idő „néha kissé fagyos lehet.”

 

 

Spodyrev szerint nem spóroltak, hogy a hely népszerű legyen a látogatók körében. „A kedvenc VIP termem az, melyet teljes egészében fával borítottunk. Itt a tervezők több élénk színt használtak, mint a két másikban, melyekben az arany és ezüst színek dominálnak. A luxusszobák mosdói valódi arannyal vannak bevonva, a szőnyeg pedig rendkívül drága darab – tiszta gyapjú, egyenesen Olaszországból. Az asztalok, székek, a játék-felszerelések és zsetonok azonban mind orosz gyártmányúak. A rulettkerék is egy orosz gyárban készült, a repülőgépek fejlesztéséhez használt technológiával.”  

 

 

A praktikus zálogbolton kívül, a kaszinó vendégeit hangszigetelt falú szobák is várják, ahol a játékosok anélkül intézhetik telefonhívásaikat, hogy bárki és bármi megzavarná őket, és ahová nem szűrődnek be nemkívánatos környezeti zajok sem, melyből kiderülne, hogy hol is tartózkodik éppen az illető.

 

“Arra számítunk, hogy elsősorban Novoszibirszkből, Tomszkból, Kemerovóból, Novokuznetskből, Krasznojarszkból és Omszkból érkeznek majd vendégeink. Kezdetben 45 fős charter-járatokat indítunk majd, már folynak a tárgyalások a légitársaságokkal, és többeket érdekel a lehetőség. A jogszabályok értelmében nem reklámozhatjuk a kaszinót azokon a helyszíneken, melyek érdekesek lehetnek számunkra, de azt tervezzük, hogy hétvégi utazásokat szervezünk, idegenforgalmi cégekkel közösen.” – mondta Spodyrev, aki elmondása szerint hisz a kaszinó sikerében, már csak azért is, mert ez az első ilyen jellegű létesítmény Szibériában. A hotelszobák egy főre egy éjszakára 2000 rubeltől (42 dollártól) indulnak, de van 80 ezer rubeles (1.700 dolláros) szoba is.

 

LAS VEGAS vs SZIBÉRIA

Las Vegas

Kaszinók száma: 1.701

Turisták száma: 37.9 millió

Időjárás: Sivatag, tehát főként száraz és napos, nyáron 41 fokos hőmérséklettel.

Népesség: 607.000

Érdekesség: Több híres hollywoodi filmet is forgattak itt, többek közt az Ocean’s 11-et.

 

Szibéria

Kaszinók száma: 1

Turisták száma 2008-2013 között átlagosan: 863,4

Időjárás: Időnként kissé fagyos, itt van a föld leghidegebb városa

Népesség: 40 millió

Érdekesség: Állítólag itt él a mitikus Jeti is

 
Címkék: kaszinó,