Megkoronázott telivérek

Az amerikai Hármas Korona 1875 óta íródó történelme során csupán 12 telivérnek sikerült megszerezni a lóversenyzés világának legnagyobb elismerését – ők azok, akik megnyerték a Kentucky Derby-t, a Preakness Stakes-t és a Belmont Stakes-t is.

 

A Hármas Korona történelmének kezdetén a futamok még szorosabb ütemben követték egymást, mint manapság, és néhány ló még felkészülő versenyt is futott a Preakness és a Belmont között.

Manapság a lovakat inkább a sebességre szelektálják a tenyésztés során, nem pedig az állóképességre, elképzelhetetlen tehát, hogy a két verseny között még egy felkészülő futamot is bevállaljanak. Jelenleg öt hét van a Korona első és utolsó ága között. A Kentucky Derby-vel kezdődik, május első szombatján, két héttel később következik a Preakness, majd három héttel a Preakness után jön a Belmont.

 

Sir Barton (1919)

 

Karrier: 31-13-6-5

Pénzdíj: $116.857  

Apa: Star Shoot

Anya: Lady Sterling

Zsoké:John Loftus

Tréner:H. G. Bedwell

TulajdonosJ. K. L. Ross

 

Ő volt az első ló, aki megnyerte a Hármas Koronát, bár csak 20 évvel később kezdték el ezt az elnevezést használni a három futamot megnyerő lovakkal kapcsolatban.

Kétévesen hat versenyéből egyet sem tudott megnyerni. Nyeretlenként nevezték be a Derby-re, és eredetileg csak istállótársa, Billy Kelly nyulaként indult, aki Eternal-lal együtt a futam favoritjai voltak. Azonban hatalmas meglepetésre megverte a Derby, és aztán csupán négy nappal később a Preakness teljes mezőnyét is. A Belmont előtt még a Withers-en is indult (meg is nyerte), aztán a Belmont-on csak játszadozott két riválisával.  

32 nap alatt négy versenyt nyert!

 

Gallant Fox (1930)

 

 

Karrier: 17-11-3-2

Pénzdíj: $572-417 

Apa: Sir Gallahad

Anya: Marguerite

Zsoké: Earl Sande

Tréner: James Fitzsimmons

Tulajdonos: Belair Stud

 

  

Gallant Fox kétévesen hét futamából még csak kétszer tudott nyerni, hároméves korára azonban csupa izom lóvá érett. 1930-ban a Preakness-t a Derby előtt rendezték, melyet elképesztő futással nyert meg.

Miután a Derby-t háromnegyed testhosszal nyerte, a Belmonton a kétéves champion Whichone-nal és Questionnaire-rel csapott össze, akiket mind fölé rangsoroltak – ennek ellenére könnyedén verte a mezőnyt.

Háromévesen 10 startjából kilencet megnyert, egyetlen vereségét Jim Dandy-től szenvedte el a Travers sáros pályáján, ekkor másodikként ért célba.

Az év végén visszavonult, és nagyszerű fedezőmén vált belőle – az ő fia volt többek közt az 1935-ös Hármas Korona győztes Omaha, és az 1936-os Belmont Stakes győztese Granville. 

 

Omaha (1935)

 

Karrier: 22-9-7-2

Pénzdíj: $154.755

Apa: Gallant Fox

Anya: Flambino

Zsoké: William Saunders

Tréner: James Fitzsimmons

Tulajdonos: Belair Stud

 

Az 1930-as Hármas Korona győztes Gallant Fox fia. Ők az egyetlen apa-fia páros, akik elnyerték a Koronát. Apjához hasonlóan Omaha sem ért el túl sokat kétévesként, kilenc futama közül csak egyet tudott nyerni.

A Derby-t másfél testhosszal nyerte,  aztán egy héttel később a Preakness-en hat hosszat vert rá a mezőnyre. A Preakness után elindult az egymérföldes Withers-en is, ahol másfél testhosszal kikapott Rosemont-tól. A Belmont-on aztán, ahol öt kihívója volt, másfél testhosszal ő verte a mezőnyt.

A következő évben négyévesként ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki átszelte az Atlanti Óceánt - Angliába utaztatták, hogy részt vegyen a 2,5 mérföldes Gold Cup-on a Royal Ascot-on. Angliában az első két futamát megnyerte, azonban a Gold Cup-on orrhosszal kikapott egy Quashed nevű kancától. Szintén orrhosszal kapott ki a Prince of Wales Stakes-en Newmarket-ben. Ezután különböző sérülések miatt nem folytathatta tovább a versenyzést. 

 

War Admiral (1937)

 

 

Karrier: 26-21-3-1

Pénzdíj: $273.240  

Apa: Man o' War

Anya: Brushup

Zsoké: Charley Kurtsinger

Tréner: George Conway

Tulajdonos: Samuel D. Riddle

 

 

War Admiral-t manapság leginkább a Seabiscuit (Vágta) című filmből ismerik, ahol úgy mutatták be, mint az óriást, akit a kisebb Seabiscuit  provokál. A valóságban mindketten azonos magasságúak voltak, súlyban pedig Seabiscuit többet nyomott, mint War Admiral.

Azonban mielőtt óriássá vált, a lóversenyzés hőse volt, aki mindhárom Hármas Korona versenyen rajt-cél győzelmet aratott.

A Derby-n 8 percre elhalasztatta a rajtot, aztán mikor végül elindultak, egyből a 20 lóból álló mezőny élére állt, és nem is adta ki patái közül a vezetést, egy és háromnegyed testhosszal nyerte a futamot a kétéves champion Pompoon előtt.

A Preakness-en Pompoon hatalmas kihívást jelentett War Admiral számára, a pálya tetején beérte és lenyűgöző csatát vívtak, amiből War Admiral került ki győztesen.

A Belmont-on ismét elhalasztatta a startot, aztán a rajtnál megbotlott és megsértette a jobb lábát. Ennek ellenére végig ő vezette a mezőnyt és 2:28:60-as idővel beállította a pályarekordot.

Négyévesként 8 futamát megnyerte, egyetlen vereségét Seabiscuit-től szenvedte el a Pimlico Special-on.

War Admiral csodálatos 26-21 mérleggel zárta karrierjét, de mostanában leginkább mégis csak Seabiscuit-tel való párharcára emlékeznek az emberek.

  

Whirlaway (1941)

 

 

Karrier: 60-32-15-9

Pénzdíj: $561.161

Apa: Blenheim (GB)

Anya: Dustwhirl

Zsoké: Eddie Arcaro

Tréner: Ben A. Jones

Tulajdonos: Calumet Farm

 

 

Kissé pszichotikus ló volt, mentálisan sérültnek tartották, aki önmagára és a környezetére nézve is veszélyes. Nem kérdéses azonban, hogy nem volt hiábavaló erőfeszítés, hogy ellenek ellenére úgy döntöttek, hogy tréningbe állítják. Három- és négyévesen 42 futamon indult, 25-ször nyert, 13-szor második, a maradék négy futamon pedig harmadik lett.

Kétévesen a felverődő törmelék szemen találta a Hopeful  Stakes-en az egyik kanyarban, és elkezdett félni a belső pályán. Ennek köszönhetően a Derby előtti utolsó két futamán, a Blue Grass Stakes-en és a Derby Trial-on is veszített.

Trénere úgy döntött, hogy egyszemes ellenzővel küldi pályára a Derby-n, és a sztori hátralévő része már történelem - Eddie Arcaro-val a nyeregben nyolc hosszal verte a mezőnyt…

A Preakness-t 5 és fél, a Belmont-ot pedig 2,5 testhosszal nyerte.

1941-ben és 1942-ben elnyerte az Év Lova címet. Hat éves koráig folytatta a versenyzést, aztán a Calumet Farm-on lett tenyészcsődör.

  

Count Fleet (1943)

 

 

 

Karrier: 21-16-4-1

Pénzdíj: $250.300

Apa: Reigh Count

Anya: Quickly

Zsoké: John Longden

Tréner: Don Cameron

Tulajdonos: Mrs. J. D. Hertz

 

 

 

Count Fleet karrierje során sosem végzet harmadik helynél hátrébb. Kétévesként elvesztett pár futamot, de végül 15 startjából 10-et megnyert.

A Kentucky Derby könnyű győzelem volt számára, hiszen klasszisokkal jobb volt a mezőny többi részénél, lenyűgözően nyert Blue Swords és Slide Rule előtt. 

A Preakness-en megismétlődött a történet, ismét könnyedén nyert Blue Swords előtt.

A Belmont előtt benevezték még a Withers Stakes-re is, ahol Count Fleet ismét könnyedén, hat testhosszal nyert Slide Rule előtt (aki a Preakness-en nem indult).

A Belmont-on végül sem Blue Swords, sem Slide Rule nem indult, Count Fleet pedig 25 testhosszal verte a nem túl fényes mezőnyt.

Háromévesen hat startjából hatot nyert, azonban egy jelentéktelennek tűnő bokasérülés miatt 1943 második felében már nem versenyzett. Nagy reményekkel várták négyéves szezonját, azonban sérülése nem jött teljesen rendbe, így visszavonult a versenyzéstől, és olyan nagyszerű lovak apja lett, mint Counterpoint, Kiss Me Kate és Count Turf.

  

Assault (1946)

 

 

 

Karrier: 42-18-6-8

Pénzdíj: $675.470

Apa: Bold Venture

Anya: Igual

Zsoké: Warren Mehrtens

Tréner: Max Hirsch

Tulajdonos: King Ranch

 

 

 

Assault-ot „Bunkólábú Üstökösként” is nevezték, mert jobb első lába deformálódott, miután kiscsikó korában belelépett egy éles tárgyba. Ezek után nagyon nehezen volt patkolható, és meglehetősen csúnyán járt és galoppozott – innen kapta nem túl szép becenevét. Versenylóként azonban gyönyörűvé vált…

Élete első versenyén csak 12. lett, kétévesen kilenc startjából csak kettőt tudott nyerni. Háromévesen azonban elkezdett megtáltosodni – ennek első jeleként megnyerte a Wood Memorial Stakes-t.

A Kentucky Derby-n Lord Boswell  volt a favorit, Assault-ot negyedikként rangsorolták. A kezdetben élen futó Spy Song-ot azonban beérte, lehagyta, és végül 8 testhosszal nyerte a futamot, és ezzel beállította Whirlaway rekordját a Derby történetének legnagyobb hosszal való győzelmével.

A Preakness-en favoritként indult Lord Boswell és nyolc másik riválisa ellen. A futam elején kicsit beragadt, korábban kellett indítania, mint ahogy tervezték, de végül tartani tudta Lord Boswell-t és nyakhosszal nyerte a futamot.

A Belmont-on Lord Boswell volt a favorit a Preakness-en való lenyűgöző véghajrájának köszönhetően. Assault megbotlott az elején, és a pálya tetejénél még nyolc testhosszal le volt maradva, azonban hihetetlen futással végül beérte Natchez-t, és végül három hosszal nyerni tudott.

Ő az egyetlen texasi tenyésztésű ló, aki el tudta nyerni a Hármas Koronát, azonban mikor visszavonult a versenyzéstől, kiderült, hogy steril, és így sajnálatos módon nem lehettek utódai.

 

Citation (1948)

 

 

 

Karrier: 45-32-10-2

Pénzdíj: $1.085.760  

Apa: Bull Lea

Anya: Hydroplane (GB)

Zsoké: Eddie Arcaro

Tréner: Ben A. Jones

Tulajdonos: Calumet Farm

 

 

 

A Nagy Cy kétévesen kilenc versenyéből nyolcat megnyert.

A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mérföldnél még Coaltown vezetett hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt – azonban a pálya tetején  begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot.

A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan’s Forge-ra.

A Hármas Koronához már csak a Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott.

Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a „Bajnokok tesztjét”. Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén megszerezte a Hármas Koronát.

Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem.

Egy csontkinövés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett.

Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett – már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki – megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet farmra.

 

Secretariat (1973)

 

 

Karrier: 21-16-3-1

Pénzdíj: $1.316.808  

Apa: Bold Ruler

Anya: Somethingroyal

Zsoké: Ron Turcotte

Tréner: Lucien Laurin

Tulajdonos: Meadow Stable

 

 

Secretariat-ot Man o’ War-ral egyetemben minden idők legjobb lovának tartják. Az ESPN 1999-ben még a 20. század 50 legjobb sportolója közé is beválasztotta.

Kétévesen nyolc versenyéből hatot megnyert, és csak egyet vesztett, a Champagne Stakes-en pedig zsokéja miatt diszkvalifikálták. 

Háromévesen a Wood Memorial-on kikapott Sham-től, és sokan már Sham-et tartották a Derby esélyesének. Azonban Secretariat a Kentucky Derby történelmének leghatásosabb futását produkálta. Megdöntötte a verseny rekordját, ráadásul úgy, hogy mindegyik negyed mérföldet gyorsabban futotta, mint az előzőt.  Az 1:59:40-es rekord a mai napig áll, sőt a kétperces határt is csak Monarchos tudta áttörni 2001-ben.

A Preakness-en Secretariat ismét megverte Sham-et (ezúttal több, mint 2 testhosszal), aki másodikként végzett. 

A Belmont Stakes-en csak négy kihívója akadt, köztük Sham. Secretariat 31 testhosszal nyert (megdöntve ezzel Count Fleet 1943-as 25 testhosszas rekordját), és a leggyorsabb másfél mérföldet futotta 2:24-gyel, amivel több, mint 2 másodpercet javított a versenyrekordon.

A Hármas Korona versenyeken nyújtott teljesítménye a mai napig példaként áll a telivérek előtt.

  

Seattle Slew (1977)

 

 

Karrier: 17-14-2-0

Pénzdíj: $1.208.726

Apa: Bold Reasoning

Anya: My Charmer

Zsoké: Jean Cruguet

Tréner: William Turner, Jr.

Tulajdonos: Karen L. Taylor

 

 

Seattle Slew volt az egyetlen olyan ló, aki veretlenként tudta megszerezni a Hármas Koronát.

Kétévesként csak három versenyen indult, ám mindhármat megnyerte. Háromévesen három futamon indult és győzött a Kentucky Derby előtt. A Derby-n zsokéja, Jean Cruguet kis híján leesett a nyeregből mikor Seattle Slew beverte a fejét a rajtgépbe, és így lehetővé tette For the Moment-nek, hogy az élre álljon. Ennek ellenére még az első negyedben sikerült átvennie a vezetést, és vissza sem nézve a többiekre, magabiztosan nyerte a futamot.

Két héttel később, a Preakness-en Seattle Slew ismét meggyőzően szerepelt, a verseny történetének leggyorsabb első mérföldjét futva győzte le Constitution-t, Run Dusty Run-t és J.O. Tobin-t.

Jött a „Bajnokok tesztje”, a Belmont Stakes. Seattle Slew ismét lenyűgözően verte a mezőnyt, és ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki veretlenül szerezte meg ezt a címet. Ez a rekordja a mai napig áll.

Trénere tanácsa ellenére tulajdonosai úgy döntöttek, hogy benevezik a kaliforniai Swaps Stakes-re (G1). A futam nagy fiaskónak bizonyult, az addig veretlen mén csak negyedikként ért célba. Az év hátralévő részében nem is versenyzett többet, ám ennek ellenére neki ítélték oda az Év Lova címet.

Ragyogó karrierje során 17 futamból 14-et megnyert, majd ő lett a 11 Hármas Korona győztes közül a legsikeresebb tenyészmén: olyan utódai születtek, mint A. P. Indy, Slew o' Gold, Capote és Landaluce.

 

Affirmed (1978)

 

 

Karrier: 29-22-5-1

Pénzdíj: $2.887.999 

Apa: Exclusive Native

Anya: Won't Tell You

Zsoké: Steve Cauthen

Tréner: Lazaro S. Barrera

Tulajdonos: Harbor View Farm

 

 

Affirmed úgy ismerik, mint aki összetörte a derék Alydar szívét: mindhárom Hármas Korona versenyen megverte őt, és sztárságot hozott tinédzser zsokéjának, Steve „the Kid’ Cauthen-nek.

1978 előtt sosem fordult még elő, hogy egy ló ugyanazt a vetélytársat győzze le mindhárom Hármas Korona futamon. Mindez megváltozott Affirmed és Alydar küzdelmével. 

Affirmed a Belmont Park-ban kezdte karrierjét, ahol több, mint 4 testhosszal nyert egy kétévesek számára kiírt futamot. Három héttel később nyakhosszal megnyerte a Youtful-t Alydar előtt, és ettől kezdve a két ló karrierje elválaszthatatlan volt. 

Affirmed kétévesen kilenc versenyéből hetet megnyert. 

A Kentucky Derby-n harmadikként kezdett, majd másfél testhosszal nyert Alydar előtt.

A Preakness-en fél mérföldnél vette át a vezetést, a cél előtt kemény csatát vívott Alydar-ral, ahonnan nyakhosszal ismét ő került ki győztesen.

A Belmont Stakes-en Affirmed korán az élre állt, ám ezúttal Alydar már fél mérfölddel a cél előtt megkezdte a csatát. A célig küzdöttek egymással fej-fej mellett, és végül ismét Affirmed nyert – ezúttal fejhosszal.

Négyévesen is folytatta a versenyzést, 9 versenyéből 7-et megnyert, és elnyerte az Év Lova valamint a Idősebb Mén Champion díjakat. Ő lett az első telivér, aki karrierje során több, mint 2 millió dollárt keresett. 

  

American Pharoah (2015)

 

 

Karrier: 8–1–0

Pénzdíj: $5.900.300

Apa: Pioneerof the Nile

Anya: Littleprincessemma

Zsoké: Victor Espinoza

Tréner: Bob Baffert

Tulajdonos: Ahmed Zayat

 

 

Affirmed 1978-as sikere után 37 évig, egészen 2015-ig kellett várni az újabb koronázásra. American Pharoah zsinórban hétszer győzött Gr kategóriájú versenyben. Tenyésztője és tulajdonosa a Zayat Stables, trénere Bob Baffert, lovasa legtöbb versenyében Victor Espinoza volt. Bemutatkozó versenyében ötödik helyen végzett, majd két Gr-I kategóriájú nagydíj, a Del Mar Futurity és a FrontRunner Stakes megnyerése után az Eclipse Awards díjkiosztóján megszavazták a legjobb kétévesnek.

Háromévesen nagy stílusban győzött a Rebel Stakes-ben és az Arkansas Derby-ben, ezzel vált a Kentucky Derby első számú esélyesévé, ahol háromnegyed hosszal verte Firing Line-t. Két hétre rá a Preakness Stakes-t is megnyerte, majd a Belmont Stakes-beli elsőségével elhódította a Hármas Koronát.

 

Justify (2018)

 

 

Karrier: 6–0–0

Pénzdíj: $3.798.000

Apa: Scat Daddy

Anya: Stage Magic

Zsoké: M. Smith

Tréner: Bob Baffert

Tulajdonos: China Horse Club, Head of Plains Partners Llc Et AI

 

 

American Pharoah egykori trénere, Bob Baffert már 2018 februárjában látta, hogy Justify, a hároméves gesztenyebarna csikó – aki akkor még egyetlen versenyen sem futott – különleges. Miután megnyerte első két futamát, már tudta, hogy Jutify hihetetlen tehetség, aki képes arra, hogy történelmet írjon.  És valóban – a Belmont Stakes-en ámulatba ejtő dominanciát mutatva kaparintotta meg az elsőséget és ezzel együtt az áhított Hármas Koronát!  

Justify - mit sem törődve a hátrányos rajtpozícióval - pár másodperccel a rajtot követően máris az élre állt, és a kilenc ló egyikének sem adott csekély esélyt sem arra, hogy utolérje őt. A másodikként érkező Gronkowski két hosszal lemaradva ért célba, a futam alatt egy pillanatig sem volt kétséges Justify és az őt lovagoló 52 éves Mike Smith győzelme.

Justify lett így - idei mind a hat futamát megnyerve - a 13. telivér, aki megszerezte az amerikai Hármas Koronát. A 13 csodaló közül csak az 1977-es bajnok, Seattle Slew és Justify volt az, akit veretlenül koronáztak meg. 

 

Fotók: Bloodhorse.com

 

Bookmark and Share