Megkezdődött a 2,5 milliárd eurós karácsonyi lottóláz

2013-11-22
Megkezdődött a hagyományos karácsonyi spanyol lottó, a világ legnagyobb nyereményalapját kínáló El Gordo Navidad szelvényeinek árusítása – 750 milliárd forintnyi nyeremény vár gazdára!

 

Az El Gordo Navidad elnevezésű lottót minden évben december 22-én sorsolják, immáron több, mint 200 éve. A sorsolás a spanyoloknál valóságos népünnepély, hiszen a lakosság 98 százaléka játszik rajta. A többórás műsor keretében megtartott sorsolás után az emberek az utcára sereglenek, és együtt ünneplik nyereményüket. 

 

A játék különlegességét az adja, hogy a nyereményalap (mely idén 2,5 milliárd euró) 70 százalékát visszajuttatják a játékosoknak (más lottójátékok esetén ez maximum 50 százalék szokott lenni), így jóval nagyobb a nyerési esély a megszokottnál.

 

A játék valójában inkább a tombolára hasonlít, hiszen nem nekünk kell számokat megjelölnünk, hanem a szelvényre nyomtatott ötszámjegyű sorszám a nyerőszám. Idén 100 ezer szelvényt adnak ki 160 szériában 200 eurós áron, minden szelvény tíz, 20 eurós részre osztható.  A sorsolásról és a nyereményekről részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak. 

 

A sorsolást idén is a madridi Teatro Realban tartják a megszokott módon. A fődíj 4 millió, a második díj 1,25 millió, a harmadik díj 500 ezer, a negyedik díj pedig 200 ezer euró lesz szériánként. Ezeken a nagydíjakon kívül kisorsolnak még nyolc 60 ezer eurós és 1.794 darab 1.000 eurós nyereményt is. 

A szelvények árusítása a sorsolásig, illetve addig tart, míg el nem fogynak a sorszámok. A játékban természetesen nem csak spanyol állampolgárok vehetnek részt, az online lottóközvetítő oldalak segítségével bárki próbára teheti szerencséjét.

 

A játék idei, több millió eurós ráfordítással készített tévéreklámja kissé giccsesre sikeredett: a habos-babos cukormázas hangulatú videóban olyan népszerű spanyol énekesek énekelnek, mint Montserrat Caballé, Raphael, Marta Sánchez, Niña Pastori és David Bustamante. Szinte tálcán kínálkozott a lehetőség, hogy valaki villámgyorsan elkészítse a paródiáját. Ennek megfelelően az elmúlt napokban számos vicces feldolgozás jelent meg a YouTube-on, a legnépszerűbb az a horrorváltozat lett, melyet már közel 2 millióan láttak:

 

 

És az eredeti: