Mégis online kasszák lesznek a kaszinókban

2017-05-17
A következő egy-másfél évben a kiskereskedelemhez hasonlóan online rendszert vezetnek be a kaszinókban – jelentette be váratlanul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd reggel az MTI beszámolója szerint.

 

A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV kérdésre azt mondta: a szerencsejáték-ipar amúgy is az egyik legjobban ellenőrzött szektor, de hamarosan az online kasszákat is bekötik.

„Ebben az ügyben egyeztetést is folytattunk a szerencsejáték-szervezők szövetségével, hogy egy konkrét fizikai összekötés is történjen meg – hasonló módon, mint a kiskereskedelmi kasszák összekötése a NAV központjával. Erre ők is lehetőséget látnak, az ő életüket ez különösképpen nem fogja befolyásolni, nekünk kell a technikai feltételeket megteremteni, hogy ez az összeköttetés meg tudjon valósulni” – fejtette ki a politikus.

 

Az önálló szerencsejáték felügyelet létrehozásáról pedig azt mondta a tárcavezető, hogy az technikai változást jelent. Az új szervezet létrehozását egyebek között az igazolja, hogy NAV-főosztályként nem látható el az iparág felügyelete, és további létszámbővítést is igényel a feladat. Mindezzel megerősítik a hatóság hatáskörét is és erősítik az ellenőrzést - fogalmazott Varga.

 

A 2018-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete szerint ugyanis az eddig az NGM felügyelte Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) berkein belül, főosztályként működő Szerencsejáték Felügyelet önálló hatósággá válik.

 

Ráadásul a munkát a jövőben az eddigi egy helyett két miniszter között osztják meg. A jövőben az NGM a koncessziós rendszer működtetésével kapcsolatban (pályázatok kiírása, pályázat nélküli ajánlattételi eljárások lefolytatása, koncessziós szerződés megkötése, végrehajtása), míg az NFM a szerencsejáték szervezés felügyeletével és az önálló szerencsejáték felügyeleti hatóság irányításával kapcsolatos feladatokban lesz illetékes.

 

Az online pénztárgépek ügyében azért is váratlan a miniszter bejelentése, mert még 2016. áprilisában az MSZP-s írásbeli kérdésre Varga Mihály nevében Tállai András NAV-vezér azt válaszolta, hogy "szerencsejáték szolgáltatás áfamentessége, az asztali élőjáték és a pénznyerő automaták eltérő játékjogszerzési és kifizetési módszere miatt a játékkaszinók forgalmának napi szintű nyomon követéséhez nem az online pénztárgép a legmegfelelőbb eszköz".

 

Tállai akkori érvelés szerint a "játékkaszinó pénztárának forgalmi adatainál teljesebb képet adnak a játékkaszinók jelenleg is alkalmazott részletes, játékszervezési eseményeket tartalmazó bizonylatai és a játékkaszinókban üzemeltetett videorendszernek a bizonylatokat alátámasztó képi és hanganyagai".

 

Ezzel együtt 2017-ben is a NAV ellenőrzésének fókuszában volt a kaszinóbiznisz. A korábbi bejelentés szerint ugyanis az ellenőrzési irányelvek alapján a NAV kiemelt feladata 2017-ben is az illegális online és offline szerencsejáték felderítése, hiszen ma már újra számos legális online és hagyományos kaszinó működik.

 

A jogszabálytervezet vitáján Hegedűs Lórántné, a jobboldali ellenzéki párt képviselője kifejtette: „Semmilyen rálátása nem lehet majd ezentúl gyakorlatilag a NAV-nak arra, hogy mi és hogyan folyik a kaszinókon belül. Ebből a törvényből ez következik. Én őszintén elhiszem, hogy nem ez volt az önök szándéka, de sajnos a kodifikáció során ez került bele a törvényjavaslatba. Nagyon kérem államtitkár urat, hogy segítsen értelmezni számunkra ezt a részt, és próbáljon meggyőzni minket ennek ellenkezőjéről. Mert ha ez így van, ahogy jelenleg most szerintünk le van írva a törvényjavaslatban, ez egy életveszélyes dolog.”

 

Banai Péter Benő szerint a módosítástól csak javulni fog az ellenőrzés. „Természetesen abban bízok, hogy ez a szervezeti változás a felügyeleti tevékenységet jobbá teszi. Tehát semmilyen olyan változást nem tervez a kormányzat, amely az eddigiekhez képest lazább felülvizsgálatot, lazább felügyeletet hordoz magában” – válaszolt az NGM államtitkára.

 

Címkék: jogi háttér, kaszinó,