Mégis engedélyeznék az online sportfogadást Brazíliában

2014-07-30
A Ciro Nogueira szenátor által előterjesztett új törvényjavaslat a nyugat-európaihoz hasonló szabályozási keretek között tenné lehetővé az online és a földi szerencsejátékot is.

 

A törvénytervezet célja, egyrészt hogy adóbevételt generáljon, másrészt, hogy szabályozza azt a piacot, ahol egy új kormányzati tanulmány szerint az offsore sportfogadási oldalak éves forgalma a brazil sporeseményekre körülbelül 300 millió dollár. A törvényjavaslat szabályozná a földi szerencsejátékokat is. Nogueira szenátor szerint az ország illegális szerencsejáték piaca körülbelül 18 milliárd dollár értékű.

 

Brazília potenciálisan a legjövedelmezőbb piac a régióban, azonban a kormány annak ellenére idegenkedik a piac megnyitásától, hogy a brazilok rendszeresen játszanak az offshore fogadási oldalakon, és az 'Állati játék" elnevezésű illegális utcai számjátékon. 

 

Az online szerencsejátékot betiltották, és számos előterjesztést adtak be már mind az Alsó- mind a Felhsőházban az online sportfogadási oldalak blokkolására, a sportfogadás óriási népszerűsége végül arra késztette a kormányt, hogy újragondolja a kérdést, és megfontolja azt a javaslatot, mely nem csak lehetővé tenné a brazil nemzeti lottótársaságnak (CAIXA) az online játékok szolgáltatását, hanem feloldaná a földi sportfogadásra vonatkozó tilalmat is.

 

A CAIXA a Pénzügyminisztériummal karöltve 2012 januárjában kezdte el keresni annak a módját, hogy online sportfogadási szolgáltatást indítson az országban, és olyan földi fogadóirodákat nyisson, ahol a brazilok a helyi focimeccsek eredményeire fogadhatnának. A vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az offshore oldalakon brazil sporteseményekre való fogadás hatszorosa a CAIXA Timemania elnevezésű a sportfogadási játéka forgalmának, melyet kifejezetten abból a célból indítottak, hogy pénzt szerezzenek vele a nehéz helyzetben lévő helyi futballklubok számára. Nogueira szenátor becslése szerint ma körülbelül 8,6 millió brazil játszik rendszeresen az offshore fogadási oldalakon.

 

Az új törvényjavaslat célja, hogy "legalizálja azt, ami ma is létezik", és arra törekszik, hogy egyértelmű szabályozást teremtsen mind az online, mind a földi szektor számára. A jogszabálytervezetet azonban még több bizottságnak jóvá kell hagynia, így a legális online szerencsejáték továbbra is csak a jövő zenéje a brazilok számára.