Meghosszabbították az online szerencsejátékra vonatkozó vhr EU notifikációs eljárását

2014-10-21
Július 17-én adták be az EU-hoz véleményezésre, a napokban kellett volna véget érnie a folyamatnak.

A szóban forgó Végrehajtási Rendelet az online szerencsejáték (jogi nyelven távszerencsejáték) magyar felhasználók részére történő szervezésének és ellenőrzésének szabályait fekteti le részletesen, kiterjedve az informatikai és technikai részletekre, melyekkel az üzemeltetőnek rendelkeznie és számolnia kell. A Rendeletet még tavaly decemberben alkották meg, majd a választási hajrában altatva volt az ügy, az EU-hoz csak július 17-én került ki úgynevezett notifikációs eljárásra.

 

Az EU notifikációs eljárás lényegében az uniós jogszabályoknak való megfeleltetést jelenti, azt, hogy a törvénytervezet megfelel-e például az áruk és szolgáltatás szabad mozgásának, mint alapelvnek. Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy minden ország megtekinti a törvényjavaslatot, majd ha szükségesnek érzik, kérdéseket intézhetnek a beadó ország felé.  Ha nem érkezik semmilyen ellenvetés az arra rendelkezésre álló 3 hónap alatt, akkor az adott ország "lelkiismeret furdalás nélkül" elfogadhatja a törvényt.

 

Van egy állam Európában, aki árgus szemekkel követi az európai országok szerencsejáték piacát azért, mert neki jelentős bevétele van az európai emberek balszerencséjéből, és ezt az állapotot a lehető legtovább fent szeretné tartani; ez az ország pedig a nemzetközi szerencsejátékos liszenszeket kiadó Málta. Előfordulhat, hogy ez az ország szólt bele ismét a dolgok folyamatába, érdekei erősen ezt diktálják. Ám ez csak találgatás, konkrétumokat az EU nem közöl az oldalán. 

 

Máltai liszensszel üzemeltetnek több jelentős szerencsejátékos oldalt, többek között a Betssont és a Bet-at-home-ot és az Unibetet is, de több száz oldal működik Máltai engedéllyel.

 

Az Egyesült Királyság is megelégelte azt, hogy a korábban Angliában regisztrált online szerencsejáték oldalak költséghatékonysági okokból sorban "átköltöztek" olcsóbb, nemzetközi liszenszet kiadó országokba. A szigetországban is törvényt hoztak arról, hogy a játékos lakhelye szerinti országban fizessen a szerencsejátékos cég adót de Málta az ő ügyüket sem hagyta simán folyni.

 

Jelenleg november 18-a az a dátum, amikor a folyamat lezárul, de ez akár meg is hosszabbítható. A Magyar Parlament az Eu szabályainak megfelelően csak ezután dönthet a törvény elfogadásáról.

 

Az magyar online szerencsejáték piac felosztása tehát csak ezután indulhat. Még nem világos, hogy lesz-e liszenszpályázat, vagy "megbízhatósági alapon" fognak engedélyt adni az oldalak működtetésére ugyanígy, ahogy az élő kaszinók piacánál tették.