Meghalt a Makaót a világ kaszinó fővárosává tevő Stanley Ho

2020-05-27
A „Szerencsejátékok királyának” is nevezett hongkongi mágnás 98 évesen, egy hongkongi szanatóriumban halt meg május 26-án.

 

Ho a világ egyik legjövedelmezőbb szerencsejáték vállalatának, az SJM Holdings vezetője volt, amelynek értékét 6 milliárd dollárra becsülik. Ho-t tartották a modern szerencsejáték atyjának Kínában. Négy évtizeden át rendelkezett monopóliummal a makaói kaszinószektorban, és azután is fenntartotta dominanciáját, hogy megnyitották a piacot a nemzetközi szolgáltatók előtt.

 

Ho-nak komoly szerepe volt abban, hogy a Kína déli partvidékén fekvő fél autonóm város a világ szerencsejáték központjává váljon. Bár a kínai hatóságok 2002-ben véget vetettek a monopóliumának, az általa alapított SJM Holdings jelenleg 21 kaszinót üzemeltet Makaón, és még néhány másikat Ázsia többi országában, köztük egyet Észak-Koreában is. Vagyona növekedésével Makaón túl is elkezdett terjeszkedni, lakó- és irodaépületeket is épített Hongkongban.

 

A milliárdos, aki egyébként imádott táncolni, arról volt híres, hogy mindig azt tanácsolta a barátoknak és a családnak, hogy kerüljék a szerencsejátékokat.

 

A “Makaó királyának” is nevezett Ho a 20. század eleji hongkongi üzletember és filantróp Sir Robert Hotung ük-unokaöccse volt. Hotungot tartják az első kínainak, aki a város előkelő, Victoria Peak kerületében élt. Ho dédapja, Charles Bosman (avagy Ho Sze Man) sikeres holland-zsidó vállalkozó volt a 19. század közepén Hongkongban, Bruce Lee pedig az egyik unokatestvére volt.

 

Noha gazdag és kiváltságos családban született, Ho tizenéves koráig megtapasztalta a szegénységet. Amikor a japánok 1941-ben megszállták Hongkongot, Ho Makaóba menekült, ahol először azzal szerzett pénzt, hogy különböző árucikkeket csempészett Kínába. A nyereségét kerozinba és az építőiparba fektette be. 1962-ben Ho és más befektetők egy csoportja kizárólagos jogot nyert Makaó összes szerencsejáték-tevékenységének üzemeltetésére 2001-ig. 

 

Az SJM épületeivel alapvetően meghatározta a modern Makaó látképét, például a 2007-ben átadott a Grand Lisboa-val, amely egy 48 emeletes, lótuszvirágot formázó torony.

 

 

Ho 1992-ben került fel először a Forbes dollármilliárdos listájára. Onnantól kezdve bérelt helye volt a listán, egészen 2011-ig, amikor vagyona a családtagok számára történő részvény-átutalásokat követően csökkent.

 

Ho 1942-ben megházasodott, de aztán három másik nő is volt az életében, akik gyermekeket szültek neki. A helyi média szerint nem egyértelmű, hogy feleségül vette-e az összes nőt, akit „feleségének” nevezett. Négy feleségétől legalább 17 gyermeke született, akik közül több most azoknak a vállalatoknak vezetőségében ül, amelyek Makaó hat szerencsejáték-engedélyének felét birtokolják.

 

2009 közepén fejsérülést szenvedett egy otthon bekövetkezett baleset során, mely után agyműtétet hajtottak végre rajta. Kijelentette, hogy vagyonát egyenlően akarja szétosztani családja négy ága között. Ezt követően, 2012-ben jogi csatározás indult a családon belül a vagyon miatt, át kellett alakítania a vállalkozásait. Néhány hónappal később azt nyilatkozták, hogy a vita teljesen megoldódott.

 

 

Pansy Ho, a második feleségétől származó, legidősebb lánya egykor a leggazdagabb nő volt Hong Kong-ban, mielőtt vagyona a jelenlegi 3,7 milliárd dolláros szintre esett vissza. Ő váltotta apját a Shun Tak Holdings elnökeként, ami egy ingatlanfejlesztő cég, mely a Hong Kong és Makaó között közlekedő kompokat és szállodákat üzemeltet. 

 

Nővére, Daisy Ho lett az SJM elnöke, amikor apjuk két évvel ezelőtt visszavonult a posztjáról.

 

A szintén a második feleségétől született fia, Lawrence Ho, a Melco Resorts kaszinó Nasdaq-on jegyzett üzemeltetőjét vezeti a Melco International Development révén. Nettó vagyonát jelenleg 2 milliárd dollárra becsülik.

 

Angela Leong, az SJM társelnöke és második legnagyobb részvényese, Ho negyedik felesége, nettó vagyona 3,2 milliárd dollárra becsülhető.

 

Ho fényűző életmódot folytatott (személyes vagyonát 6,4 milliárd dollárra becsülték, amikor 2018-ban, néhány hónappal 97. születésnapja előtt nyugdíjba vonult), miközben óriási befolyással bírt mind Makaóban mind a szomszédos Hongkongban – ugyanakkor az amerikai hatóságok szerint kapcsolatot tartott fent szervezett bűnözői csoportokkal is, nevezetesen a 14K és a Sun Yee On szindikátusokkal. A Ho család mindig tagadta ezeket a vádakat, melyeket valójában egyszer sem tudtak bizonyítani. 2010-ben, hosszú vizsgálat után, a New Jersey-i szerencsejáték-hatóság jelentést adott ki, amelyben kimondták a Stanley Ho és a szindikátus közötti kapcsolatot, és kötelezték, hogy az MGM Mirage Macau (a Ho-val közös vállalkozás) vonja ki az érdekeltségét egy Atlantic City-i kaszinóból.

 
Címkék: kaszinó,