Meg tudják jósolni a fogadóirodák, hogy EU tag marad-e Anglia?

2016-06-08
A fogadóirodák “jóslási” képessége az Egyesült Királyság EU-ban maradásáról szóló népszavazás kapcsán ismét reflektorfénybe került.

 

A kérdés fontosságát az adja, hogy a fogadási piacok jelenleg erősen különböznek a különböző brit közvéleménykutatók adataitól. Több nagy brit fogadóiroda most 1/4 nyereményszorzóval (80%) kínálja a „Maradást”, és csupán 7/2-vel (22%) a „Kilépést”.

A közvéleménykutatók szerint a vélemények sokkal közelebb állnak egymáshoz. A YouGov közvélemény-kutató cég hétfőn ismertetett új adatai szerint a választók 45 százaléka szavazna az EU-tagságról meghirdetett, két és fél hét múlva esedékes népszavazáson a Brexitre, és 41 százalék mondta azt, hogy a bennmaradásra kíván voksolni.

Ugyancsak hétfőn jelent meg a The Observer című baloldali brit hetilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat eredménye, amely szerint a Brexit-tábor támogatottsága 43 százalék, a bennmaradásra 40 százalék szavazna.

A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai információszolgáltató cég hétfői ismertetése szerint a május 27. és június 5. között elvégzett hat országos felmérés súlyozott átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - a kilépést pártolók 51 százalékos arányát mutatja a további EU-tagságot támogatók 49 százalékával szemben.

 

Az Independent ennek kapcsán kezdte boncolgatni, hogy mennyire lehet a fogadóirodák által kínált nyereményszorzókból messzemenő következtetést levonni

Az emberek fejében van némi zavar azzal kapcsolatban, hogy a fogadóirodák hogyan generálják az oddsszaikat. Egyesek elképzeléseivel ellentétben ugyanis nem arról van szó, hogy ezek a nyereményszorzók a fogadóirodák szakértőinek a véleményét tükrözik egy verseny valószínűsíthető eredményével kapcsolatban.

Egyes ritka esetekben a fogadóirodák megpróbálhatnak ugyan saját maguk is fogadást kötni az általuk kínált oddsokon keresztül, és ilyenkor valóban specialisták megítélésére van szükség a kezdeti nyereményszorzók megtételére. De nagy általánosságban elmondható, hogy a bukik nem szeretnek szerencsejátékozni – emlékezetes példa ennek okára a néhány fogadóiroda által tavaly augusztusban a Leicester City Premier League győzelmére adott 5.000-es nyereményszorzó - inkább igyekeznek a végeredménytől függetlenül profitot elérni.

Ha változást látni a kínált odds-ban - mint ahogyan a Brexit referendummal kapcsolatban az  utóbbi hónapokban – az azt jelenti, hogy a fogadóirodák megpróbálják „kiegyensúlyozni a könyvelésüket” az odds-ok állítgatásával.

A közhiedelemmel ellentétben a fogadóirodák ugyanis nem mindig nyernek. Egyes események kapcsán lehetnek nettó veszteségeik. A hozzáértő fogadóirodák azonban mindig minimalizálják a potenciális veszteségeiket, és középtávon nyernek a különböző események összességén.

Ez nem azért van, mert a nyerő végeredményre fogadnak, hanem mert igyekeznek védeni magukat minden eshetőségre azok által az „árrések” által, melyeket beépítenek az általuk kínált oddsokba: lépcsőzetesen igazítják az oddsokat, annak függvényében, hogy hogyan jönnek a fogadók tétjei. Az általánosan kínált oddsok így végül maguknak a fogadóknak a véleményét tükrözik.

 

És mi a helyzet a fogadókkal? Ha az oddsok változnak, nem azt jelenti, hogy a játékosok egyre biztosabbak abban, hogy mi lesz a referendum végeredménye? 

Matthew Shaddic, a Ladbrokes politikai fogadásokért felelős vezetőjének elmondása szerint a múlt hónapban a náluk megtett pénzek 90 százaléka a Marad oldalra érkezett. Shaddic úgy véli, a Brexit lehet a valaha volt legnagyobb politikai fogadási esemény.

A fenti kérdésre való válasz azonban nem egyértelmű. A fogadási piacok mozgása valójában azt jelenti, hogy valami történik azon emberek körében, akik a referendumra fogadnak, de ők nem egyenlők a teljes lakossággal. A szerencsejátékosok még az Egyesült Királyságban sem reprezentálják teljes mértékben a népesség egészét. Még ha valóban ez is lesz a történelem eddigi legnagyobb politikai fogadási eseménye, az Independent szerint a minta még így is kevésbé reprezentatív, mint egy közvélemény kutatásé. 

Egy ok, amiért egyesek mégis komoly figyelmet szentelnek a nyereményszorzók mozgásának, az az, hogy a múltban egy egész sor politikai esemény kapcsán figyelemreméltó előrejelzésre voltak képesek. Ennek ellenére sem egyértelmű azonban a helyzet.

 

Az Independent kiemeli, hogy a fogadóirodák meglehetősen jól elkapták a skót népszavazás végeredményét 2014-ben. Mikor a közvélemény kutatások azt sejtették, hogy szoros végeredmény lesz, a fogadóirodák oddsszai a függetlenségre szavazók nagymértékű bukását jósolták – mint kiderült helyesen. A 2015-ös brit választások kapcsán azonban a fogadási piac tévúton járt, mikor nagy szorzóval kínálták a konzervatívok győzelmét.

 

És mi a helyzet a pénzügyi piacokkal?  A font árfolyamának mozgása nagyban függ a hírektől. A Marad meglódulása úgy tűnik, erősíti a fontot a dollárral szemben, a Távozásé pedig gyengíti. A fontnak nagyon rossz napja volt, mikor Boris Johnson bejelentette, hogy a Brexitet, tehát az EU-ból való kilépést támogatja. De óvatosan kell bánni ezekkel az információkkal is. A pénzügyi piacokra fogadók még kevésbé reprezentálják a közvéleményt, mint az átlagos szerencsejátékosok.

Itt érdemes figyelembe venni azt is, amit John Maynard Kanes mondott a pénzügyi piacokról, nevezetesen, hogy olyan, mint egy fordított szépségverseny. A résztvevők nem arra fogadnak, akit személy szerint a legszebbnek gondolnak, hanem arra, akiről azt gondolják, hogy mások, az átlagemberek szerint a legszebb. Ez rengeteg hibának ad teret.

 

A sportfogadási piacokon még nagyobb torzítás lehet, mint a professzionális pénzügyi piacokon. A játékosok lehet, hogy arra fogadnak, akiről azt gondolják, hogy nyerni fog. De az is lehet, hogy arra, amilyen végeredményt szeretnének – ahogyan az angol szurkolók hajlamosak Angliára fogadni a világbajnokságokon, függetlenül a formától vagy a korábbi tapasztalatoktól.

 

A címbéli kérdésre konkrét választ a június 23-ára kiírt népszavazás eredményének ismeretében fogunk választ kapni, addig is itt lehet nyomon követni az Unibet oddsszainak alakulását.

 

 

Címkék: fogadás,