Még sosem bukott ekkorát a makaói szerencsejáték piac

2014-11-07
Eddig a folyamatos szárnyalásról szóltak a hírek Makaóval, a világ legnagyobb szerencsejáték piacával kapcsolatban, most azonban az egymást követő ötödik hónapja csökkennek a bevételek, októberben pedig történelme legnagyobb esését volt kénytelen elkönyvelni.

 

A makaói szerencsejáték hatóság által nyilvánosságra hozott adatok szerint a tiszta játékbevétel októberben egészen meghökkentőnek számító, 23,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest (3,5 milliárd dollárra). Tavaly ilyenkor Makaó rekord magasságokban szárnyalt, és történelme második legnagyobb bevételét generálta. Az idei év második fele azonban igencsak másképp alakult, hiszen júniusban 3,7, júliusban 3,6, augusztusban 6,1, szeptemberben pedig 11,7 százalékos csökkenést tapasztaltak abban a térségben, ahol a bevételek 80 százaléka a szerencsejátékokból származik.

 

Szakértők szerint ennek oka az egyre erősödő korrupció elleni harc, a kevesebb turista, és a lassuló gazdasági növekedés. Peking két éve keményítette be korrupció-ellenes kampányát, és ez kezdi távol tartani a nagypénzű, high stakes VIP játékosokat a makaói kaszinóktól. Az adatok szerint a harmadik negyedévben a VIP játékosoktól származó bevétel soha nem látott mélységbe, 56 százalékra esett. 

 

Piackutatók azt várják, hogy a negyedik negyedévben sem lesz jobb a helyzet, különösen a VIP szektorban, pláne azután, hogy  a kormány  októberben dohányzási tilalmat vezetett be, majd a közelmúltban egy új, korrupció ellenes hivatal létrehozását is bejelentette.

 

“Ugyan jelenleg már az ötödik hónapja csökkennek a bevételek, egy ideig még továbbra is a játékbevételek növekedésének lassulásával számolunk.” – jelentette ki a makaói Gazdasági és Pénzügyi államtitkár, Francis Tam.

A CLSA elemzője, Aaron Fischer sem optimistább: „A bevételek  a következő pár hónapban is nagyon gyengék lesznek; arra számítunk, hogy a november és a december sem lesz jobb.”

A Barclays elemzője, Phoebe Tse szerint a 2014-es lesz az első olyan év a makaói szerencsejáték piacon, melyben éves szinten visszaesést könyvelhetnek el, ráadásul ez a tendencia 2015 utolsó negyedévéig folytatódni fog. 

 

A kaszinóüzemeltetők ennek ellenére optimisták Makaó jövőjével kapcsolatban: az elkövetkező három évben 8 új kaszinó fog nyitni a térségben.