Még mindig több foci vb-rekordot tart a magyar válogatott

2014-05-14
A magyar labdarúgó-válogatott ugyan 1986 óta nem szerepelt világbajnokságon, mégis mind a mai napig számos rekord köthető a csapathoz és játékosaihoz.

 

A legtöbb természetesen az Aranycsapat 1954-es szerepléséhez fűződik: a svájci tornán 27-szer volt eredményes az együttes, ez mérkőzésenként 5,4-es gólátlagot jelent. Szintén rekord, hogy plusz 17-es gólkülönbséggel zárta a tornát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány végül ezüstérmes gárdája, ami találkozónkénti plusz 3,4-es különbséget eredményezett. A magyarok az összes világbajnoki mérkőzésüket tekintve átlagosan 2,72 gólt szereztek.

 

Az Aranycsapat mellett egyedül az uruguayi együttesnek sikerült, hogy négy egymást követő világbajnoki mérkőzésen legalább négy gólt szerezzen, igaz, a dél-amerikai gárdának ez 20 év alatt - az 1930-as és az 1950-es vb-n - jött össze. Puskásék egyedüli csúcstartók azzal, hogy Svájcban két találkozón is nyolc, vagy annál több gólt szereztek, előbb a dél-koreaiakat 9-0-ra, majd a németeket 8-3-ra ütötték ki.

 

Az 1954-es vb-n 11 találatával gólkirály Kocsis Sándor a Svájcban nyújtott teljesítményével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe: a "Kocka" becenévre hallgató támadó egymást követően négyszer duplázott a tornán. Egy meccsen két gólt Kocsis mellett a francia Just Fontaine, a brazil Ronaldo és a még mindig aktív, a német válogatottban várhatóan Brazíliában is szerephez jutó Miroslav Klose is négy alkalommal jegyzett, de egyikük sem sorozatban.

 

Kocsis két mesterhármast ért el a tornán, ráadásul csak a legendás Gerd Müller volt arra képes, hogy a magyar támadóhoz hasonlóan ezt két egymást követő mérkőzésen tegye meg. Két mesterhármassal egyébként még Fontaine és az argentin Gabriel Batistuta rendelkezik.

 

A világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasa is egy magyar játékos nevéhez fűződik: Kiss László 1982-ben a Salvador elleni összecsapáson a 69., a 72. és 76. percben volt eredményes. Kiss László teljesítménye a tekintetben is unikum, hogy csereként beállva ő az egyedüli triplázó a vb-ken. A 10-1-es magyar győzelem is csúcs, s az egy meccsen szerzett tíz gól is rekord. Szintén kilencgólos különbséggel nyert az Aranycsapat 1954-ben a Koreai Köztársaság (9-0) és Jugoszlávia 1974-ben Zaire ellen.

 

A világbajnokságokon négy játékosnak sikerült egy tornán csapata összes mérkőzésén gólt szereznie: 1938-ban Sárosi György négy fellépésén 5-ször volt eredményes. Mellette az uruguayi Alcides Ghiggia 1950-ben, Fontaine 1958-ban, a brazil Jairzinho pedig 1970-ben tudott hasonló bravúrt bemutatni.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,