Még mindig Sheldon Adelson a leggazdagabb

2018-03-14
Idén ugyan változás történt a Forbes milliárdos listájának élén, azonban a szerencsejáték ipar képviselői közül még mindig a Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója foglalja el a legelőkelőbb pozíciót.

 

A Forbes szerint idén az Amazonos Jeff Bezos vette át a Microsoft alapítójának, Bill Gates-nek a helyét a világ leggazdagabb embere szerepében. A szerencsejáték iparban úgy tűnik azonban, hogy Sheldon Adelson, a Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója bebetonozta helyét a dobogó élén.

 

Adelson jelenleg a 21. helyen áll a Forbes szupergazdagokat soroló listáján, vagyonát a lap szerkesztői 38,5 milliárd dollárra becsülik. Ez egyben azt is jelenti, hogy Adelson vagyona közel 3 milliárd dollárral nőtt az elmúlt 12 hónapban. A képhez az is hozzátartozik, hogy ugyan Makaó szépen növelte Adelson bankszámláját, összességében mégiscsak lejjebb csúszott a listán, hiszen tavaly még a 14. helyen állt. Ez annak köszönhető, hogy a többi milliárdos még nagyobb ütemben növelte vagyonát, mint Adelson, vagy, ahogy a Forbes fogalmaz: „a szupergazdagok továbbra is egyre gazdagabbak, növelve a szakadékot maguk és mindenki más között.”

 

Sheldon Adelson 

 

A magazin idén egyébként minden eddiginél több milliárdost talált: a világon összesen 2.208-an tagjai már a „Három Pontos Klubnak”. 259 új tagja van a listának, sokan közülük kínai üzletemberek.

 

A Galaxy Entertainment alapítója Lui Che Woo 59 helyet ugorva most 50. a listán, ő a második leggazdagabb a világon a szerencsejáték szektorban. Mind az LVS mind a Galaxy leginkább Makaóban tevékenykedik – nem véletlen, hiszen jelenleg ez a világ leggazdagabbjainak szerencsejáték központja.

 

Ugyan Carl Icahn elsősorban befektető, de ő áll a harmadik helyen a kaszinómágnások között. Az ő érdekeltségében tartozik a Tropicana Entertainment, Inc., melynek Nevada, New Jersey, Indiana, Mississippi, Louisiana, Missouri és Aruba területén vannak kaszinói. Icahn legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy pár nappal azelőtt adta el az acél árára igen érzékeny érdekeltségeit, mielőtt Trump elnök bejelentette, hogy  25 százalékos vámtarifát vet ki az acél behozatalára. Icahn a lista 73. helyén áll, vagyona 17,5 milliárd dollár.

 

A következő Johann Graf, az osztrák Novomatic AG alapítója. 8,1 milliárd dollárra becsült vagyonával a Forbes szerint ő a világ 186. leggazdagabb embere.

 

A listán jóval lejjebb van még valaki, aki nemrégiben szintén bekerült a hírekbe – méghozzá igen negatív színben. Steve Wynn-ről van szó, akit egy sor nő vádolt meg szexuális zaklatással. Meglepő módon idén ő valójában gazdagabb, mint tavaly volt: 3,4 milliárd dolláros vagyonával a 679. helyen áll a listán.