Még kétséges, hogy vasárnap elindul-e az új fogadási rendszer a lovin

2013-01-24
Totós nyelven szólva még kétesélyes, hogy vasárnap elindulhat-e az új fogadási rendszer a lovin. Ha igen, az új szisztéma egyelőre mégis lassabb lesz, mint amilyen a régi volt. Az online fogadás bevezetése még odébb van.

                                     

Eredetileg az év első ügetőversenyére, a január 27-i a Prix d'Amerique-re ígérték az új, francia fogadási rendszer bemutatkozását a Kincsem Parkban. A tesztelések ugyan már hetek óta tartanak, a premier azonban még bizonytalan, mert kérdéses, hogy vasárnapig meglesz-e minden szükséges engedély a rajthoz. Csütörtök reggelig ugyanis még nem érkezett meg a jóváhagyás Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Osztályától.

„A társaság, valamint a fogadási rendszer indulásra készen áll. A tervezett kezdési időpont 2013. első hazai versenynapja, de ez az engedélyezési eljárástól függ. Technikailag minden rendben van, de úgy látszik, a bürokrácia lassítja az engedélyezési folyamatot. Mindenesetre a hivataltól ígéretünk van arra, hogy az engedély legkésőbb pénteken megérkezik, és akkor vasárnap indulhatunk az új rendszerrel” – válaszolta a Fortunaweb.hu többszöri érdeklődésére csütörtök reggel Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. marketingigazgatója.  

 

A francia PMC-rendszer kétségkívül lényegesen modernebb a több mint két évtizede Ausztráliából importált TAB szisztémánál, s az átállásnak köszönhetően hosszabb távon minden bizonnyal felgyorsul a játék, a versenyszervezés és az osztalékszámítás is. Ennek ellenére a lóversenyrajongóknak nem árt felkészülniük arra, hogy a rendszer első éles versenynapján fogadásaik megtétele hosszabb időt vesz majd igénybe, mint mostanáig. 

 

Ennek több oka is van. Az egyik, hogy még mindenki tanulja a PMC rendszerét, s mivel új fogadási típusokkal bővül a játékkínálat, ezért a rendszer premierjén a kasszásoknak és a játékosoknak is több időre lesz szükségük – esetlegesen bonyolultabb – fogadásaik megtételéhez.

A másik ok, hogy a Fortunaweb.hu megbízható forrásból származó információja szerint a nyitó versenynapon csak 26 terminált terveznek megnyitni a Kincsem Parkban, márpedig ez csak közel a harmada a TAB szisztémánál rendelkezésre álló 70-nek, és gyakorlatilag a fele annak a 48, 50, vagy 52 terminálnak, amennyit az elmúlt időszak a versenynapjain üzemeltettek.

Összefoglalva: a játékosoknak türelmesnek kell lenniük, és nem árt odafigyelniük arra, hogy minél hamarabb megtegyék tétjeiket. Különben az is előfordulhat, hogy lemaradnak a futamokról.

 

A közbeszerzési pályázaton győztes francia cég egyébként tavaly júniusban azt ígérte, hogy 400 terminálból álló országos hálózatot épít ki, egyelőre azonban továbbra is csak azokon, a főleg fővárosi helyszíneken lehet lóversenyfogadásokat kötni, ahol eddig is. 

„A pálya, valamint a jelenlegi fogadóirodák mellett a hálózat folyamatosan fog bővülni az év hátralévő szakaszában. Első lépésben a Budapest és környéki közönséget kívánjuk a mindennapi kínálatunkba bevonni, valamint az országos fogadóiroda hálózat folyamatos bővülése mellett térségenként ennek arányában kívánjuk a célközönséget bővíteni” – írta Pécsi, aki emlékeztetett arra, hogy a kiemelt versenyekre, például a Magyar Derbyre, vagy az Ügetőszilveszterre 10-12 ezer néző szokott kilátogatni. Más források szerint viszont a rendszeresen lovira járók csak megközelítőleg kétezer főt tesznek ki.

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a lóverseny-fogadási rendszer országos hálózata a Szerencsejáték Zrt.-ére épül-e, vagy attól független lesz. Ezzel kapcsolatban a marketingigazgató azt válaszolta, hogy a fizikai irodahálózatban, azaz a fogadóirodákban várható átfedés, azonban a két rendszer egymástól teljesen független.  

 

A technika fejlődésével érthetően sokan érdeklődnek az internetes fogadás beígért beindításáról is, ám erre a jelek szerint még várni kell„Az internetes fogadás lehetőségének biztosítását egy következő fázisban tervezzük megvalósítani” – fogalmazott tájékoztatójában Pécsi. 

 

A fejlesztések kapcsán korábban szintén szóba került, hogy a francia rendszeren keresztül majd nemzetközi versenyekre is lesz lehetőségük itthonról fogadni a lóversenyzés hazai szerelmeseinek. 

„A hazai lóversenyfutamok mellett a termékpalettát külföldi versenyekre való fogadással kívánjuk bővíteni, melyek a tervek alapján szintén egy következő fázisban lesznek online módon is elérhetőek a fogadók számára” – tette hozzá ezzel kapcsolatban az igazgató.   

 

Arra a kérdésre, hogy az új rendszer bevezetésétől milyen mértékű forgalomnövekedést várnak a Kincsem Parkban, konkrét választ nem adott a marketingvezető, csak annyit válaszolt, hogy folyamatos forgalombővülésre számítanak, amelynek mértéke nagyban függ a fogadóiroda hálózat és a termékpaletta folyamatos bővülésétől. A beruházás, amelynek értéke a korábbi adatok szerint elérheti az egymilliárd forintot, számításaik szerint 2015-ben tud majd rentábilisan működni.

 

A szakemberek véleménye azonban erősen megoszlik minderről, és többen úgy látják: attól, hogy megjelennek új fogadási típusok, még nem feltétlenül fognak több pénzt feltenni az emberek. Évente ugyanis csak néhány, kiemelt versenyt közvetít a televízió, így kevés ismeretük és személyes élményük van a futamokban induló lovakkal kapcsolatban. A másik nagy kérdés, hogy a külföldi versenyre itthonról való fogadás lehetőségének megnyitása nem árt-e majd a magyar lóversenysportnak azzal, hogy a játékosok a hazai versenyek helyett inkább a nagy nemzetközi eseményekre teszik fel a pénzüket.